Naše projekty:   originální samolepky na stěnu Pieris.cz   —   magazín Příroda.cz   —   efektní sdílení PDF souborů DraGIF.cz

Jak si v zimě vypěstovat čerstvé bylinky? Takhle se to dělalo kdysi

původně vyšlo: Česká hospodyně 1905, autor J. A. Benč.
Máte rádi skvělé jídlo? Pak jistě víte, že jedna z důležitých věcí při vaření jsou čerstvé bylinky. Článek z roku 1905 vám poradí, jak si zajistit čerstvé bylinky i v zimě.


Čerstvá zelenina v zimě.

Poslední listy se stromů opadaly a první sníh padl. Smutno jest v poli, v lese, v zahradě. Zahrada jest opuštěna.

Jen když hospodyně potřebuje do polévky petržel, jde ještě do zahrady na záhon, aby tam několik lístků otrhala. Země i všechny rostliny úpí pod ledovým příkrovem ledu a sněhu.

Tomu však může každá hospodyně dobře odpomoci a přičiniti se, aby i v zimě měla čerstvou zeleninu do polévky. Nechť si pořídí truhlík dřevěný as 20—25 cm široký a tak dlouhý, aby mohl se položiti na prkno okenní. Do něho dá obyčejné dobré a jemné zahradní půdy a záhon jest hotov!

Celý rozdělí se na čtyři oddíly. Do prvního vsadí se několik kořenů petržele; ta v teple velmi rychle roste a stále se zelená; proto může se po celou zimu řezati. Do druhého oddílu dá se 1—2 keříčky pažitky čili šnitlíku.

Dříve musejí býti kořínky uřezány a cibulky se pěkně na celou plochu rozsází. Zalévání téhož vlažnou vodou, záhy se zelená a bujně roste a hospodyňka může dlouhý čas pažítku řezati. Sazeničky nebo jednotlivé cibulky mohou rovněž jako petržel z jara do zahrady opět přesazeny býti.

Na třetím záhonku může si hospodyně nasíti řeřichu zahradní, která v krátkém čase vyrůstá a občerstvující zeleninu poskytuje, která na způsob pažitky voní a chutná. Po sklizni může znova zase naseta býti.

Čtvrtá plocha má poskytovati čerstvou zeleninu kanárkům, je-li v kleci jaký. K tomu hodí se t. zv. řezací salát americký, který naši ptáci v kleci neobyčejně rádi žerou.

Tentýž může sloužiti jako obrůba (garnýrováni) masitých pečínek na míse. Také listy tradeskancie, jejíž ratolesti a větvičky se zasazují, brzy se zakořeňují a tak poskytují milou lahůdku pro zpěvné ptáky ve světnici chované.

Na jaře, když již jiná zelenina v zahradě roste, může se v truhlíku zasíti letničky pro záhony letní.


Původní zdroj historického článku:
Česká hospodyně 1905, autor J. A. Benč.




datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
18. prosince 2019


 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!
Nabízíme Vám také možnost zveřejnění reklamního článku, kterým můžete oslovit tisíce našich čtenářů.




Novinka: kniha Bejvávalo

Kniha Bejvávalo Vám nabízí 111 zajímavých historických článků ze všech oborů, doplněných o původní fotografie, ilustrace, dobové reklamy a kreslené vtipy. K zakoupení v každém dobrém knihkupectví.




Debata k článku Jak si v zimě vypěstovat čerstvé bylinky? Takhle se to dělalo kdysi


Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2020 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je soukromý projekt, provozováný už od svého začátku v roce 2011 zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.



Naše další projekty: