Jak pořizovat efektní fotky mraků? Zkuste trik dávných fotografů z roku 1895

rubrika: historické články / fotografie, film, rozhlas a televize, původně vyšlo: Z říše vědy a práce - 1895, autor neuveden.
Vyfotit nebe plné mraků tak, aby i výsledná fotografie vypadala stejně efektně jako realita, je někdy nečekaně těžký úkol. Není to ale jen problém dnešních digitálních fotoaparátů nebo mobilů s foťákem. Článek z roku 1895 vám popíše trik, jaký tehdy při focení oblaků používali první fotografové.
Následující text pochází z roku 1895

Fotografování mraků

Fotografie oblak nedařívá se při obyčejných exposicích krajinářských, a to z té příčiny, že se od oblak odráží mnohem více světla než od ostatní krajiny. Proto bývají oblakové partie přepáleny, exponujeme-li tak dlouho, aby krajina byla dostatečně propracována.

Zdar oblakových fotografií zabezpečíme si tím, že před objektiv položíme žlutou desku skleněnou, přesně rovnoběžně broušenou. Avšak nebývá snadno, nalézti sklo příhodné barvitosti, neboť stupeň barvy závisí na rozličné světlosti oblak a měl by vlastně býti pro každý případ jiný, což. by vyžadovalo značný výběr rozmanitých skel.

Lacinou náhradou skel jest plochá nádobka, naplněná roztokem dvojchromanu draselnatého, jehož barvu na žádaný stupeň co nejsnadněji upraviti můžeme. Americký meteorolog A. J. Henry zřídil si přístroj laciný a přece účelný. Z korku upravil si prsten, jejž zatmelil mezi dvě skla, přesně do rovnoběžna broušená.

Malým otvorem v korkovém prsténci naplňuje se plochá dutina tekutinou, načež se obor malou zátkou ucpe. K upevnění této nádobky mu posloužila deska korková, do pola tak vykrojená, aby se na objektiv nasouvnouti dala, s druhé pak strany opatřená čtyřhranným výřezem pro nádržku dvojchromanu.

Výsledky četných pokusů s fotografováním oblohy líčí se za velmi zdařilé. Poněvadž pak celý přístroj jest prostičký a laciný, doporučuje se jeho užívání zvláště oněm amatérům, kteří se zabývají fotografováním krajin.


Původní zdroj historického článku:
Z říše vědy a práce - 1895, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
30. března 2022


Diskuze k článku „Jak pořizovat efektní fotky mraků? Zkuste trik dávných fotografů z roku 1895“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!


Nejčtenější články
za posledních 30 dní

Nákupem na Hapík.cz
podpoříte chod našeho serveru




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.