Historie českých číselných loterií – jak dlouho se sází?

článek je inzerce, nejde o historický text
Máte rádi loterie? Takhle to kdysi u nás začalo.

Definice loterie

„Loterie jest uspořádání odvážných her dle určitého plánu, při němž rozhoduje tah čísel spočívající na pouhé náhodě o ztrátě vkladu nebo o docílení zisku. Předmětem loterie jsou ponejvíce peníze; však loterie může se obírati také jinými předměty, a rozeznáváme tudíž loterii na peníze, na zboží nebo na cenné papíry“. Přesně těmito slovy jsou definovány loterie ve Všeobecném slovníku právním z 19.století.

Tento fakt svědčí o tom, že historie českých loterií sahá mnohem hlouběji, než přijde většině lidí na mysl.

Pro většinu české populace slovo loterie evokuje číselnou loterii Sportka. Ta je neodmyslitelně spojená s historií českých číselných her a poprvé se u nás losovala již 22. dubna 1957.

Historie číselných loterií v Česku

Historie loterií je stejně jako historie hazardních her velmi dlouhá a pestrá. Je tak těžké určit přesný počátek číselných loterií na našem území. S ohledem na to, že jisté formy losování či loterie jsou zmíněny již v Bibli, dovoluji není od věci tvrdit, že hry a hazard v českých zemích probíhaly již od prvopočátku české státnosti.

Loterie v dnešním slova smyslu, tedy číselná loterie, vznikla teprve v 18. století. v Evropě a na našem území se jistě objevila téměř vzápětí.

Důkazem toho je zavedení tzv. herní daně panovnicí Marií Terezií, za účelem vylepšit tehdejší žalostný stav státní pokladny. Za jejího panování se v Rakousku hrálo mnoho loterií, ale za zmínku stojí největší třídní loterie rakouské Orientální společnosti, či zahraniční Janovské loterie, která měla po celé Evropě husté sítě svých agentur. Janovská loterie tak byla jakýmsi předchůdcem loterie Euromilióny, která se těší veliké oblibě napříč celou Evropou.

Moderní historie českých loterií

Moderní historie českých loterií byla až donedávna definována monopolem společnosti Sazka. Masivní nástup moderních technologií ale umožnil rozmach online číselných loterií. Ty dávají hráčům možnost vsadit si tikety do těchto loterií kdykoli a kdekoli. Stačí jen přístup na internet a hon za milionovými výhrami lze podniknout z pohodlí domova, na cestách, v čekárnách, či dopravních prostředcích.

Aktuálně tak můžete hrát číselné loterie s Korunkou, Numerou, nebo nově například také se sázkovou společností Fortuna. Právě nové online loterie od společnosti Fortuna jsou na poli moderních českých online loterií unikátem, neb díky nim můžete vyhrát 5 milionů korun přibližně každé 4 minuty. Tiket s minimální sázkou 20 Kč z vás tak může udělat milionáře i několikrát do hodiny. Další výhoda těchto nových online loterií spočívá v možnosti vsadit si první tikety zcela zdarma! Nevěříte? Přečtěte si zde více o bonusech pro hráče zdarma.

18+| Hrajte zodpovědně. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.



Článek není historický text a informace v něm uvedené nemusí vyjadřovat názory redakce.


datum vydání:
27. srpna 2020


 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!


Nejčtenější články
za posledních 30 dní




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.