Chcete ochránit své finance proti krizím a inflaci? Víme, jak na to

článek je inzerce, nejde o historický text
Události posledních let naučily i ty nejzatvrzelejší jedince tomu, že je potřeba chránit své těžce vydělané peníze. Nikdy totiž nevíte, kdy přijde další katastrofa v podobě masivní inflace, války nebo pandemie. Jak se dlouhodobě zabezpečit?

Dlouhodobé investování

Základem zdravého rodinného rozpočtu jsou přirozeně inteligentní investice. Necháte-li volné prostředky jen ležet na účtu, postupem let přijdete o podstatnou část jejich hodnoty. Tímto způsobem vyhodíte každým rokem desítky tisíc korun z okna.

A přesně proto přichází na scénu dlouhodobé portfolio, které bude postupem času zhodnocovat vložené finance. Jeho páteří by měly být spíše konzervativnější příležitosti, a to hlavně ETF a fyzické zlato.

O ETF toho bylo napsáno už mnoho. Jak je to ale se zlatem? Jaké má vlastnosti a jak s ním zacházet?


Záchrana v časech krizí

Investiční zlato s sebou přináší ohromný benefit v podobě bezpečnosti. V dobách krizí totiž drtivá většina investičních produktů klesá dolů. Není žádnou výjimkou, že ETF, akcie, dluhopisy a další podobné příležitosti snižují v časech nesnází svou hodnotu klidně až o 40–50 %.

Zlato se však v 8/10 případů chová přesně opačně. V dobách ekonomického růstu pomalu zvyšuje svou hodnotu (čímž pomáhá porazit zdravou inflaci), zatímco v dobách krizí dokonce roste rychle nahoru. Z toho důvodu je celosvětově uznávané jako jakási protiváha portfolia a jako způsob jeho zabezpečení.

Ne nadarmo jej ve velkém vlastní velké banky, stejně jako celé státy.


Zajímavé zhodnocení

Mnoho jedinců si myslí, že zlato nemá téměř žádnou výkonnost, co se týče zhodnocení. Opak je však pravdou. Stačí se podívat na dostupné grafy.

Za poslední rok vzrostla jeho hodnota o 12 %. Za posledních pět let o 62 %. Za sedm let o 75 %. Za posledních osmnáct let dokonce o 391 %!

Dokážou podobným způsobem růst jiné konzervativní investice, jako jsou dluhopisy, termínované vklady a podobně?


Dlouhodobá strategie

Nejspíše vám je jasné, že tento žlutý kov slouží spíše jako střednědobá až dlouhodobá investice. Chcete-li spekulovat na krátkodobý růst, raději si vyzkoušejte kryptoměny či jednotlivé akcie. Drtivá většina průměrných českých investorů však benefituje spíše z dlouhodobé strategie a postupného přikupování v průběhu let – a to bez téměř nemožného časování trhu.

Zkrátka a dobře si v průběhu roku určete několik přesných časů, během nichž si objednáte zlatý slitek dle svých možností. Někdy objednáte gramový, jindy pětigramový. Záleží na aktuálních možnostech. Ať tak, nebo onak, daný postup dodržujte deset, patnáct, dvacet, ale klidně i dvacet pět let. Za nějaký čas budete mít vybudované opravdu krásné úspory (ideální na důchod, nákup domu nebo zajištění dětí).


Dávejte si pozor na ceny

Rozhodně si dávejte pozor na velmi rozdílné ceny naprosto totožných slitků u různých obchodníků. V našich končinách se bavíme hlavně o zlatých slitcích ze známé švýcarské rafinérie Argor-Heraeus. Ty disponují speciálním hologramem, který funguje jako důkaz ryzosti a původu každého jednotlivého kusu. Díky tomu jej kdykoliv rychle a snadno prodáte.

Cena nejlevnějších gramových kusů se mezi jednotlivými dodavateli liší o několik stovek korun (natož cena dražších položek). Z dlouhodobého hlediska se bavíme o rozdílech v řádu desítek a desítek tisíc.

Chcete zbytečně vyhazovat peníze z okna kvůli vysokým maržím prodejců? Asi ne…

Ověřené slitky z rafinérie Argor-Heraeus pořídíte levně třeba v populárním e-shopu Zlatovna. Stačí si otevřít jeho webové stránky pod výše vloženým odkazem a ihned si budete moci vybrat z pestré nabídky lehčích i těžších kusů.



Článek není historický text a informace v něm uvedené nemusí vyjadřovat názory redakce.


datum vydání:
28. prosince 2023


 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.