Bohatý život v másle a sýru aneb nejenom jogurt obsahuje miliony bakterií

rubrika: historické články / věda a výzkum, původně vyšlo: Epocha 1910, autor —ý.
Máte rádí sýr a mléko? Potom vás možná zaujme, co všechno v těchto mléčných výrobcích vlastně konzumujete. Prozradí vám to článek z roku 1910.
Následující text pochází z roku 1910

Živé organismy v másle a sýru.

Bakterie z mléka přecházejí do všech mléčných výrobků a nalézají se proto i v másle a v sýru.

Známý badatel Lafar zkoušel mnichovské čajové máslo na množství bakterií a našel, že 1 g másla hostí ½—22 mill. bakterií.

Reitz zkoušel podobně trhové máslo stuttgartské a našel, že 1 g másla obsahuje velké množství mikrobů kolísající dle čistoty přípravy mezi 9 a 40 mill.

Zmíněný badatel doporoučí proto vřele všeobecné zavedení pasteurisace do mlékáren.

Sýr, který s chutí pojídáme, vděčí svoje „proležení“ jenom činnosti bakterií, jež zavedou v původní sladké hmotě kvašení, jehož produkty udělí sýru známou pikantní příchut. Drobnohled nám ukazuje v proleželém sýru celé pluky kuličkovitých a hůlkovitých mikrobů.

Na základě mnoha pozorování a počítání bylo vypočteno, že ve 360 g proleželého sýra je tolik bakterií, kolik lidí na zemi, tedy na 1600 millionů!


Původní zdroj historického článku:
Epocha 1910, autor —ý.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
6. února 2020


Diskuze k článku „Bohatý život v másle a sýru aneb nejenom jogurt obsahuje miliony bakterií“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.