Výtečná medovina.
Tento zdravý a osvěžující nápoj připravuje se následovně: do velkého kamenného hrnce nalijeme asi 10 l vody a do ní rozmícháme dobře půl kg pravého včelího medu, načež směs zahřejeme na teplotu dojeného mléka, přidáme trochu pivních kvasnic a necháme v otevřeném hrnci zakvasiti; hned po zakvašení (1 den) naplníme medovinou silné láhve, dobře zazátkujeme, převážeme a dáme do chladna.
Již
za týden hodí se k piti, silně šumí a je velice lahodná.
Víno z lípového květu.
Svaříme 7 litrů vody s 1 a půl kg cukru a do úplně vychladlé směsi přilijeme čtvrt litru dobrého vinného octa, plnou hrst lípového květu, ze 2 citronů šťávu a kůru z 1 citronu, zamícháme a dáme 24 h, do chladné místnosti; potom procedíme a čistou tekutinu necháme 5 až 7 dní na slunku kysati. Potom stáhneme do láhví a dobře zazátkujeme.
Chutná dobře.
Víno z bezového květu
dělá se právě tak.
Víno z hrušek.
Šťavnaté, sladké hrušky se rezstrouhaji, šťáva se procedí a dá do nádoby, nejlépe do soudku, nádobu neuzavíráme, jen přikryjeme plátnem, aby se nenaprášilo; po 2—3 dnech, když víno se utiší, doplní se nádoba a nechá 5—6 týdnů dobře uzavřená ležeti.
Potom stáčíme do láhví, velmi dobře uzavřeme, zalijeme voskem a ještě motouzem ovážeme. Když dáme ke 3 dílům hruškové šťávy, 1 díl malinové šťávy, necháme dobře vykysati a pak aspoň rok odležeti, nepění sice, ale chutná jako šampaňské.
Víno ze šípků.
Zralé šípky rozkrájíme na půlky, sušně a stopky odstraníme; uvaříme na 1 kg šípků 2 l vody s 1 kg cukru a do úplně zchladlé tekutiny vsypeme šípky a dáme 3 měsíce na patřičné místo kvasiti. Šípky se takto i 3krát dávají na víno.
témata článku:
Diskuze k článku „Recepty našich prababiček na domácí medovinu a víno“