Recepty našich prababiček na domácí medovinu a víno

původně vyšlo: Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autorka Maruška.
Máte rádi medovinu, nebo byste raději ochutnali domácí víno z lipového či bezového květu, hrušek nebo šípků? Na to vše pro vás máme původní historické recepty z roku 1929.


Výtečná medovina.

Tento zdravý a osvěžující nápoj připravuje se následovně: do velkého kamenného hrnce nalijeme asi 10 l vody a do ní rozmícháme dobře půl kg pravého včelího medu, načež směs zahřejeme na teplotu dojeného mléka, přidáme trochu pivních kvasnic a necháme v otevřeném hrnci zakvasiti; hned po zakvašení (1 den) naplníme medovinou silné láhve, dobře zazátkujeme, převážeme a dáme do chladna.

Již za týden hodí se k piti, silně šumí a je velice lahodná.

Víno z lípového květu.

Svaříme 7 litrů vody s 1 a půl kg cukru a do úplně vychladlé směsi přilijeme čtvrt litru dobrého vinného octa, plnou hrst lípového květu, ze 2 citronů šťávu a kůru z 1 citronu, zamícháme a dáme 24 h, do chladné místnosti; potom procedíme a čistou tekutinu necháme 5 až 7 dní na slunku kysati. Potom stáhneme do láhví a dobře zazátkujeme.

Chutná dobře.

Víno z bezového květu

dělá se právě tak.

Víno z hrušek.

Šťavnaté, sladké hrušky se rezstrouhaji, šťáva se procedí a dá do nádoby, nejlépe do soudku, nádobu neuzavíráme, jen přikryjeme plátnem, aby se nenaprášilo; po 2—3 dnech, když víno se utiší, doplní se nádoba a nechá 5—6 týdnů dobře uzavřená ležeti.

Potom stáčíme do láhví, velmi dobře uzavřeme, zalijeme voskem a ještě motouzem ovážeme. Když dáme ke 3 dílům hruškové šťávy, 1 díl malinové šťávy, necháme dobře vykysati a pak aspoň rok odležeti, nepění sice, ale chutná jako šampaňské.

Víno ze šípků.

Zralé šípky rozkrájíme na půlky, sušně a stopky odstraníme; uvaříme na 1 kg šípků 2 l vody s 1 kg cukru a do úplně zchladlé tekutiny vsypeme šípky a dáme 3 měsíce na patřičné místo kvasiti. Šípky se takto i 3krát dávají na víno.


Původní zdroj historického článku:
Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autorka Maruška.



datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
23. října 2018


Diskuze k článku „Recepty našich prababiček na domácí medovinu a víno“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!
Nabízíme Vám také možnost zveřejnění reklamního článku, kterým můžete oslovit tisíce našich čtenářů.


Nabízíme v eshopu
Obchod.Bejvávalo.cz




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2022 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je soukromý projekt, provozovaný už od svého začátku v roce 2011 zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.