Recepty našich prababiček na domácí marmelády a historický jídelníček na celý týden

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autor neuveden.
Dali byste si domácí marmeládu ze šípků, mirabelek nebo rajských jablíček? Nebo hledáte inspiraci co vařit celý týden? Zkuste naše recepty a jídelníček z roku 1929.
Následující text pochází z roku 1929

Jídelní lístek.

Pondělí.
Oběd: Polévka kmínová s chlebem, čočka s volskými oky a okurkou. Ovoce. — Večeře: Studená rýžová kaše s malinovou šťávou.

Úterý.
Oběd: Hovězí polévka s krupicí, hovězí maso, křenová omáčka, červená řípa naložená, švestkové knedlíky. — Večeře: Vejce na měkko, ohléb s máslem.

Středa.
Oběd: Polévka bramborová, lívance. — Večeře: Dušená játra s makarony.

Čtvrtek.
Oběd: Polévka z rajských jablíček s rýží, telecí kořínek s noky. Ovoce. — Večeře od oběda.

Pátek.
Oběd: Polévka pórová se žemlí, špenát s bramborovými smaženkami, rýžový nákyp s jablky. — Večeře: Smaž. mozeček se žemlí. Okurkový salát.

Sobota.
Oběd: Polévka minutová, klobásy s bramborem a se zelím. — Večeře: Chléb s máslem a medem, mléko.

Neděle.
Oběd: Polévka mozečková, v sobotu uvařená, přírodní řízky, pommes frites, salát z rajských jablíček, banány v čokoládě. — Večeře: Studená mísa: sýr, salám, máslo, rajská jablíčka, vejce.

Marmeláda z rajských jablek.

Uzrálá, pěkně červená jablíčka rozřízneme, dáme na kastrol, rychle za stálého míchání rozvaříme, pak prolisujeme, nato na 1 kg břečky dáme 40 dkg cukru a opět rychle spolu na husto svaříme, aby marmeláda nepozbyla barvy, načež horké vléváme do půllitr, sklenic, vrch posypeme tlučeným jemným cukrem a teprve vychladlé ovážeme a uschováme do vzdušné chladné místnosti.

V zimě pak jen dáme kousek do omáčky a máme ji tak dobrou jako z čerstvých jablíček. Tento způsob je nejlepší.

Marmeláda ze šípků.

Každý šípek rozkrájíme a vnitřek vydloubneme; potom zalijeme vodou a do měkka vaříme; potom protřeme na sítě; mezitím vaříme na 1 kg šípků 60—75 dkg cukru se čtvrt litrem vody do zhouštnutí, načež vložíme do prelisovaných šípků, rychle svaříme, aby marmeláda neztmavěla a ještě teplou dáváme do sklenic. Je výtečná.

Marmeláda z mirabelek nebo špendlíků.

Z čistého ovoce vyloupeme pecky a prolisujeme. Pak dáme rychle povařiti a teprve asi po půl hodině přidáme cukr. Na 1 kg břečky čítá se tři čtvrti až 1 kg cukru, na prudkém ohni za stálého míchání necháme zase půl hodiny, jinak by ztmavěla. Tato marmeláda vyrovná se úplně jak barvou, tak i chuti meruňkové, jenže má tu přednost, . že toto ovoce je mnohem lacinější.


Původní zdroj historického článku:
Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
17. října 2018


Diskuze k článku „Recepty našich prababiček na domácí marmelády a historický jídelníček na celý týden“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!


Nejčtenější články
za posledních 30 dní




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.