Recepty našich prababiček na domácí marmelády a historický jídelníček na celý týden

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autor neuveden.
Dali byste si domácí marmeládu ze šípků, mirabelek nebo rajských jablíček? Nebo hledáte inspiraci co vařit celý týden? Zkuste naše recepty a jídelníček z roku 1929.
Následující text pochází z roku 1929

Jídelní lístek.

Pondělí.
Oběd: Polévka kmínová s chlebem, čočka s volskými oky a okurkou. Ovoce. — Večeře: Studená rýžová kaše s malinovou šťávou.

Úterý.
Oběd: Hovězí polévka s krupicí, hovězí maso, křenová omáčka, červená řípa naložená, švestkové knedlíky. — Večeře: Vejce na měkko, ohléb s máslem.

Středa.
Oběd: Polévka bramborová, lívance. — Večeře: Dušená játra s makarony.

Čtvrtek.
Oběd: Polévka z rajských jablíček s rýží, telecí kořínek s noky. Ovoce. — Večeře od oběda.

Pátek.
Oběd: Polévka pórová se žemlí, špenát s bramborovými smaženkami, rýžový nákyp s jablky. — Večeře: Smaž. mozeček se žemlí. Okurkový salát.

Sobota.
Oběd: Polévka minutová, klobásy s bramborem a se zelím. — Večeře: Chléb s máslem a medem, mléko.

Neděle.
Oběd: Polévka mozečková, v sobotu uvařená, přírodní řízky, pommes frites, salát z rajských jablíček, banány v čokoládě. — Večeře: Studená mísa: sýr, salám, máslo, rajská jablíčka, vejce.

Marmeláda z rajských jablek.

Uzrálá, pěkně červená jablíčka rozřízneme, dáme na kastrol, rychle za stálého míchání rozvaříme, pak prolisujeme, nato na 1 kg břečky dáme 40 dkg cukru a opět rychle spolu na husto svaříme, aby marmeláda nepozbyla barvy, načež horké vléváme do půllitr, sklenic, vrch posypeme tlučeným jemným cukrem a teprve vychladlé ovážeme a uschováme do vzdušné chladné místnosti.

V zimě pak jen dáme kousek do omáčky a máme ji tak dobrou jako z čerstvých jablíček. Tento způsob je nejlepší.

Marmeláda ze šípků.

Každý šípek rozkrájíme a vnitřek vydloubneme; potom zalijeme vodou a do měkka vaříme; potom protřeme na sítě; mezitím vaříme na 1 kg šípků 60—75 dkg cukru se čtvrt litrem vody do zhouštnutí, načež vložíme do prelisovaných šípků, rychle svaříme, aby marmeláda neztmavěla a ještě teplou dáváme do sklenic. Je výtečná.

Marmeláda z mirabelek nebo špendlíků.

Z čistého ovoce vyloupeme pecky a prolisujeme. Pak dáme rychle povařiti a teprve asi po půl hodině přidáme cukr. Na 1 kg břečky čítá se tři čtvrti až 1 kg cukru, na prudkém ohni za stálého míchání necháme zase půl hodiny, jinak by ztmavěla. Tato marmeláda vyrovná se úplně jak barvou, tak i chuti meruňkové, jenže má tu přednost, . že toto ovoce je mnohem lacinější.


Původní zdroj historického článku:
Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
17. října 2018


Diskuze k článku „Recepty našich prababiček na domácí marmelády a historický jídelníček na celý týden“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.