Jídelní lístek
Pondělí:
Oběd: Bramborová polévka, švestkové knedlíky s perníkem. — Večeře: Vařený okoun s křenem, chléb.
Úterý:
Oběd: Polévka zeleninová s rýží a houbami, hrách se škvarečky a okurkou, tvarohový závin. — Večeře: Makarony s rajskou omáčkou.
Středa:
Oběd: Polévka z rajských jablíček, dušené telecí maso s rýží, ovoce. — Večeře: Vajíčka na tvrdo s hlávkovým salátem.
Čtvrtek:
Hrachová polévka, smažený celer s bramborovou kaši, švestkový koláč. — Večeře: Drůbky s rýží.
Pátek:
Oběd: Kroupová polévka, kapusta s vajíčkem, malé omelety, — Večeře: Chléb s máslem, kyselé mléko.
Sobota:
Oběd: Hovězí polévka s nudlemi, hovězí maso s houskovým knedlíkem, koprová omáčka. — Večeře: Smažené knedlíky s vajíčkem.
Neděle.
Oběd: Květáková polévka, telecí kotlety, celerový salát, nudle se slaninou k řízkům, piškotový nákyp. — Večeře: Paštika z telecích jater, chléb, ovoce.
Polévka z kyselého mléka.
Do polévkového hrnku dej asi 2 sběračky vody a když se vaří přilej k ní osolené kyselé mléko rozmíchané s jedním nebo více vajíčky a špetkou mouky. Za stálého míchání nech zhoustnouti. Vařit se nesmí. Připravuje se v poslední chvíli.
Kompot z dyně.
Žlutou dyni oloupáme, jádra vydlabeme a ozdobně vykrájíme, dáme na mísu. Nato vymačkáme citrony (a nešetříme jimi) a celý den při občasném protřesení ponecháme macerovat. Druhý den vše vymačkáme a odvážíme. Na 1 kg dyně — 1 kg cukru. Z cukru uděláme roztok a vaříme, až se táhne. Dyni pak vysmažujeme po částech, až je průsvitná.
K míchanému kompotu je tento kompot výtečný, neboť dosti připomíná ananas. Možno též použiti octa, místo citronů, není však tak delikátní. Plátky dyně krájí se asi čtvrt cm silné.
Kompot ze zelených rajských jablek.
Zelená menší rajská jablíčka se rozkrojí, jádra nožem vydlabou, pak se operou a dají se do vařící vody vařit do měkka (ne však rozvařit). Vyndají se a odváží. Na 1 kg jablíček — 1 kg cukru. Cukr polije se trošku vodou, rozvaří se, načež po částech v cukru vysmažujeme jablíčka, až jsou průsvitná. Povstalá pěna se sbírá. Dobrou chuť dává 1—2 hřebičky neb kousek skořice. Vysmažená jablíčka srovnají se do láhvičky, zalijí se rozt. cukru a sváži se pergamenem.
Polévka salátová, (Cream of lettuce soup).
Kalif. předpis. Malou cibulku jemně rozsekanou nech na másle zarůžovět. Přidej dvě jemně nakrájená srdíčka hlávkového salátu, dvě polévkové lžíce vyprané rýže a půl litru polévky z kostí neb vody. Když je rýže měkká, rozmíchej jeden žloutek v půl koflíku sladké smetany a přidej k polévce, osol a opepři.
Ovocný salát, kalifornský předpis.
Vylož skleněnou mísu neb jednotlivé kompotové talířky křehkými listy hlávkového salátu. Na listy urovnej několik druhů ovoce čerstvého neb zavařeného, na př.: banány, jahody, třešně, maliny, ananas, merunky, atd. Těsně před podáváním polej salát ovocnou majonesou a posyp sekanými ořechy.
Ovocná majonesa
Čtvrt koflíku jakékoliv ovocné šťávy, čtvrt koflíku citronové šťávy, 2 celé vejce a čtvrt koflíku práškového cukru se smíchá, postaví na plotnu do horké vody a za stálého míchání nechá zhoustnouti. Vařit se nesmí.
Pečené makarony, Baked macaroni, Kalifornský předpis.
Ve vařící slané vodě uvař makarony do měka. Sceď. V hrnečku rozpusť kousek másla, přidej trochu mouky, zamíchej, přilej mléko a za
stálého míchání nech zhoustnouti. Bílou omáčku osol, opepři a smíchej s uvařenými makarony. Ustrouhej parmesánský sýr a polovinu ustrouhaného sýra přimíchej k makaronům. Nyní vymaž pekáč máslem, vlij do něho připravené makarony, zbylým sýrem je posyp a dej do červena upéci.
Opékaná hovězí játra s uzeným bůčkem.
Oblíbená kalifornská minutová večeře. Pěkné řízky z hovězích jater namoč na několik minut do mléka. Potom osuš, slabě osol, opepři, a pomoučni. Syrový uzený bůček nakrájej na tenké lístky, vlož do kastrolu a opeč po obou stranách do červena.
Opečený vyndej na talířek a nech na kamnech. Do rozpálené mastnoty vlož připravená pátra a opeč je po obou stranách do červena. Pak je vyndej na mísu a poklaď opečeným bůčkem. Zbylou šťávu zalij horkou vodou, povař, je-li třeba, přihusti a polij touto omáčkou upečená pátra.
Vepřová žebírka s houbami.
Maso naklep, osol, opepři, obal v mouce a postříkni kmínem. Opeč zprudka na sádle a přendej do jiné nádoby, kde se dusí na másle houby s cibulkou. Za častého obracení nech vysmahnouti. Pak málo podlij a dodus.
témata článku:
Diskuze k článku „Historický jídelníček na celý týden a k tomu zapomenuté masové i ovocné recepty našich prababiček“