Naše projekty:   magazín Bejvávalo.cz   •   samolepky na stěnu Pieris.cz   •   magazín Příroda.cz   •   plastikové modely Plastikáče.cz   •   převod PDF na GIF animace DraGIF.cz

Recepty na dokonalé risotto podle našich prababiček

původně vyšlo: Jak má žena vařit, aby muž byl spokojen 1906, autor Florián Kudrnka.
Máte rádi risotto, nebo chcete-li česky rizoto? Zkuste si ho připravit podle dvou velmi zajímavých historických receptů na risotto z roku 1906. Zajisté si pochutnáte.


Něco o rýži a risottu.

Rýže je nejstravitelnější ze všech potravin. Dobrá rýže je průhledná, suchá, plná a tvrdá.

Risotto

Risotto připravujeme z rýže karolinské neb indické tabulové neb z italské nažloutlé neb z načervenalé levantinské.

Rýži vypereme v teplé vodě. Když jsme z ní vodu slili, vyklopíme ji na kastrolek, polejeme buď čistou osolenou hovězí polévkou neb polévkou z husích drobečků, a sice vezmeme jen tolik polévky, co obnáší 4, nejvýše 5 naběracích lžic polévkových. Šetrná hospodyně může rýži politi 2 lžícemi vody a 2 lžícemi polévky.

Pak rýži pod pokličkou asi dvě hodiny vaříme.

Polévka vyvaří se do rýže, udělá ji měkkou a zrnka se nespečou. Uvařenou rýži omastíme buď vyškvařeným vepřovým sádlem neb sádlem husím, načež ji zlehka a opatrně opěnovačkou (placatou lžicí) obracíme a promícháme.

Necháme-li ji déle na mírném ohni, rýže se přismaží a sežloutne. Na ohni prudkém by se však připálila.

Rýže po druhé ohřátá je též dobrá.

Lépe chutná rýže, která zalita byla polévkou z husích drobečků a napotom omaštěna byla sádlem husím a posypána rozstrouhaným sýrem parmesánským.

Jiné risotto.

Navlhčíme čistý servítek a očistíme v něm vlašskou rýži z prachu. Na kastrol dáme něco másla neb sádla, načež v něm rýži při stálém míchání na mírném ohni pozvolna pražíme. Pak zalejeme ji buď hovězí polévkou neb polévkou z husích drobečků a vaříme zprudka, poněvadž rýže nesmí se déle vařit než 20, nejvýše 30 minut.

Když se rýže asi 10 minut vaří, přidáme k ní nakrájený husí žaludek neb syrová nakrájená husí játra, čerstvé hříbky neb konservované houby neb i žampiony, a asi 3 lžíce nastrouhaného sýra parmasánského.

Vše necháme asi 15 minut povařit a je-li třeba, přidáme ještě něco polévky.

Rýže musí býti měkká — nikoliv rozvařená. Pikantnější chuti docílíme malou dávkou bouillon glace neb Maggim.



zdroj historického článku:
Jak má žena vařit, aby muž byl spokojen 1906, autor Florián Kudrnka.

datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
3. října 2018


 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!
Nabízíme Vám také možnost zveřejnění reklamního článku, kterým můžete oslovit tisíce našich čtenářů.








Debata k článku Recepty na dokonalé risotto podle našich prababiček


Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání včetně původních obrázků.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu ani opravovány původní překlepy.

Pokud chcete náš obsah převzít nebo máte zájem u nás zveřejnit svůj PR článek, tak nás prosím kontaktujte.

© 2011 - 2019 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je soukromý projekt, provozováný zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.



Naše další projekty: