Recepty na dokonalé risotto podle našich prababiček

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Jak má žena vařit, aby muž byl spokojen 1906, autor Florián Kudrnka.
Máte rádi risotto, nebo chcete-li česky rizoto? Zkuste si ho připravit podle dvou velmi zajímavých historických receptů na risotto z roku 1906. Zajisté si pochutnáte.
Následující text pochází z roku 1906

Něco o rýži a risottu.

Rýže je nejstravitelnější ze všech potravin. Dobrá rýže je průhledná, suchá, plná a tvrdá.

Risotto

Risotto připravujeme z rýže karolinské neb indické tabulové neb z italské nažloutlé neb z načervenalé levantinské.

Rýži vypereme v teplé vodě. Když jsme z ní vodu slili, vyklopíme ji na kastrolek, polejeme buď čistou osolenou hovězí polévkou neb polévkou z husích drobečků, a sice vezmeme jen tolik polévky, co obnáší 4, nejvýše 5 naběracích lžic polévkových. Šetrná hospodyně může rýži politi 2 lžícemi vody a 2 lžícemi polévky.

Pak rýži pod pokličkou asi dvě hodiny vaříme.

Polévka vyvaří se do rýže, udělá ji měkkou a zrnka se nespečou. Uvařenou rýži omastíme buď vyškvařeným vepřovým sádlem neb sádlem husím, načež ji zlehka a opatrně opěnovačkou (placatou lžicí) obracíme a promícháme.

Necháme-li ji déle na mírném ohni, rýže se přismaží a sežloutne. Na ohni prudkém by se však připálila.

Rýže po druhé ohřátá je též dobrá.

Lépe chutná rýže, která zalita byla polévkou z husích drobečků a napotom omaštěna byla sádlem husím a posypána rozstrouhaným sýrem parmesánským.

Jiné risotto.

Navlhčíme čistý servítek a očistíme v něm vlašskou rýži z prachu. Na kastrol dáme něco másla neb sádla, načež v něm rýži při stálém míchání na mírném ohni pozvolna pražíme. Pak zalejeme ji buď hovězí polévkou neb polévkou z husích drobečků a vaříme zprudka, poněvadž rýže nesmí se déle vařit než 20, nejvýše 30 minut.

Když se rýže asi 10 minut vaří, přidáme k ní nakrájený husí žaludek neb syrová nakrájená husí játra, čerstvé hříbky neb konservované houby neb i žampiony, a asi 3 lžíce nastrouhaného sýra parmasánského.

Vše necháme asi 15 minut povařit a je-li třeba, přidáme ještě něco polévky.

Rýže musí býti měkká — nikoliv rozvařená. Pikantnější chuti docílíme malou dávkou bouillon glace neb Maggim.


Původní zdroj historického článku:
Jak má žena vařit, aby muž byl spokojen 1906, autor Florián Kudrnka.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
3. října 2018


Diskuze k článku „Recepty na dokonalé risotto podle našich prababiček“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.