Historický recept na sladké bramborové pečivo

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Česká hospodyně 1901, autor neuveden.
Máte chuť na něco dobrého? Máte pro vás recept z roku 1901 na sladké pečivo z brambor.
Následující text pochází z roku 1901

Velmi dobré pečivo bramborové.

Letos urodilo se tolik brambor, že neví se co s nimi a bude snad vítán recept na bramborový chléb; neboť žito dá se do druhého roku uschovati, ale brambory nikoli.

Vezme se 1 kg mouky, z níž se asi dvě malé hrstě ponechají na podmoučnění a dáme na necičky a přidáme k tomu kvásek z trochy mléka, cukru a 2 dkg kvasnic. Mezi tím, co kvásek kyše, necháme v hrníčku kousek másla rozpustiti, přidáme 2 vejce, pět kávových lžiček soli, šest kávových lžiček cukru a něco méně než ½ l mléka.

Na to se kvásek s trochou mouky zamíchá, a pozvolna zamísíme uvedené součástky zvolna do něho, vyndáme těsto na prkno, zamícháme do něho hrozinek a pět prostředně velkých, den před tím uvařených, rozstrouhaných bramborů jakož i mouky, kterou jsme zprvu zpět ponechali.

Těsto dáme konečně na pánev moukou posypanou a upečeme.

Známo jest též, že dá se obyčejný chléb se značnou přísadou brambor připravili a tak skoro stejně výživný jako ze samotné mouky.


Původní zdroj historického článku:
Česká hospodyně 1901, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
23. září 2018


Diskuze k článku „Historický recept na sladké bramborové pečivo“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.