Velmi dobré pečivo bramborové.
Letos urodilo se tolik brambor, že neví se co s nimi a bude snad vítán recept na bramborový chléb; neboť žito dá se do druhého roku uschovati, ale brambory nikoli.
Vezme se 1 kg mouky, z níž se asi dvě malé hrstě ponechají na podmoučnění a dáme na necičky a přidáme k tomu kvásek z trochy mléka, cukru a 2 dkg kvasnic. Mezi tím, co kvásek kyše, necháme v hrníčku kousek másla rozpustiti, přidáme 2 vejce, pět kávových lžiček soli, šest kávových lžiček cukru a něco méně než ½ l mléka.
Na to se kvásek s trochou mouky zamíchá, a pozvolna zamísíme uvedené součástky zvolna do něho, vyndáme těsto na prkno, zamícháme do něho hrozinek a pět prostředně velkých, den před tím uvařených, rozstrouhaných bramborů jakož i mouky, kterou jsme zprvu zpět ponechali.
Těsto dáme konečně na pánev moukou posypanou a upečeme.
Známo jest též, že dá se obyčejný chléb se značnou přísadou brambor připravili a tak skoro stejně výživný jako ze samotné mouky.
témata článku:
Diskuze k článku „Historický recept na sladké bramborové pečivo“