Bejvávalo.cz
Historický recept na sladké bramborové pečivo
Velmi dobré pečivo bramborové.
Letos urodilo se tolik brambor, že neví se co s nimi a bude snad vítán recept na bramborový chléb; neboť žito dá se do druhého roku uschovati, ale brambory nikoli.
Vezme se 1 kg mouky, z níž se asi dvě malé hrstě ponechají na podmoučnění a dáme na necičky a přidáme k tomu kvásek z trochy mléka, cukru a 2 dkg kvasnic. Mezi tím, co kvásek kyše, necháme v hrníčku kousek másla rozpustiti, přidáme 2 vejce, pět kávových lžiček soli, šest kávových lžiček cukru a něco méně než ½ l mléka.
Na to se kvásek s trochou mouky zamíchá, a pozvolna zamísíme uvedené součástky zvolna do něho, vyndáme těsto na prkno, zamícháme do něho hrozinek a pět prostředně velkých, den před tím uvařených, rozstrouhaných bramborů jakož i mouky, kterou jsme zprvu zpět ponechali.
Těsto dáme konečně na pánev moukou posypanou a upečeme.
Známo jest též, že dá se obyčejný chléb se značnou přísadou brambor připravili a tak skoro stejně výživný jako ze samotné mouky.
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
Nabízíme Vám také možnost zveřejnění reklamního článku, kterým můžete oslovit tisíce našich čtenářů.
Originální zboží z našeho eshopu Obchod.Bejvávalo.cz | ||
---|---|---|
![]() Tričko „Děti na koni s maminkou“ | ![]() Polštářek „Dáma v kostýmu na maškarní ples“ | ![]() Hrnek „Dámská móda“ |
zobrazit další zboží... |