12 receptů našich prababiček na dokonalé polévkové zavářky - knedlíčky, svítky, masový puding a další

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Česká hospodyně 1902, autor neuveden.
Patříte mezi milovníky polévek? Zkuste si je oživit pomocí 12 výborných domácích zavářek, které si snadno připravíte podle receptů z roku 1902.
Následující text pochází z roku 1902

Polévkové vložky a zavářky.


1. Svítek moučný.

Do 5 dg dobře utřeného másla přidá se 1 žloutek, 1 celé vejce, 2 lžice smetany a špetka soli. Vše se dobře utře a k tomu se přimíchá tolik mouky, aby bylo těsto husté jako na kapání. Utřené těsto dá se do kuthanu máslem vymazaného a nechá se do zlatova upéci. Vychladlý svítek se nakrájí na malé kostičky a vloží do vřelé polévky.

2. Svítek krupičný.

Dvě desetiny 1. krupice se spaří vřelým mlékem neb polévkou. Pak se utře 5 dg másla, celé vejce a 1 žloutek. Do utřené hmoty se dá vychladlá krupice a špetka soli; vše se dobře rozetře, vloží do rendlíčku máslem vymazaného a nechá upéci. Vychladlý svítek nakrájí se na nudličky a vloži do vřelé polévky.

3. Svítek z telecích jater.

Sedm dg. másla, dva žloutky a jedno celé vejce jemně se utrou. Do toho vmíchá se 12 dg. ustrouhaných, všech žilek prostých telecích jater, špetka soli, tolikéž pepře a nového koření a asi 2 hřebíčky. Vše se dobře rozetře. Pak se do toho vmíchá půl jemně ustrouhané žemličky a ze dvou bílků tuhý sníh. Hmota tato dá se do kuthánku máslem vymazaného a zvolna se upeče. Upečený svítek opatrně se vyklopí, vychladlý nakrájí na drobné kostky a vloží do vřelé polévky.

4. Knedlíčky moučné.

Pět dg másla, jeden žloutek a jedno celé vejce dobře se utrou. Pak k tomu přidáme čtyry lžíce sladké smetany, špetku květu a mouky tolik, aby těsto bylo dostatečně husté. Z hmoty této pomocí malé lžičky vykrajujeme malé knedlíčky a zavaříme do vroucí polévky a necháme 5—10 minut povařiti.

5. Knedlíčky krupičné.

2 desetiny l horkým mlékem nebo polévkou spařené krupice, čtyři dg. másla, jedno celé vejce, jeden žloutek, špetka soli a dvě lžice sladké smetany dobře se utrou. Hmota tato se nechá před zavařením asi hodinu státi. Pak se zavářejí knedlíčky podobným způsobem jako v čísle 4.

6. Knedlíčky mozečkové.

V polévce neb ve slané vodě uvařený telecí mozeček utřeme s pěti dg. másla, jedním žloutkem a jedním celým vejcem. K tomu potom přidáme půl strouhané, v mléce močené žemličky a tolik strouhané žemličky, abychom mohli tvořiti malé kulaté knedlíčky, které pak zavaříme do vroucí polévky.

7. Knedlíčky jaterné.

Dvanáct deka telecích jater ustrouháme, všecky žilky odstraníme a s pěti dg. másla dobře utřeme. Do utřené hmoty dáme jedno celé vejce, jeden až dva žloutky, špetku citronové kůry, špetku marjánky, na špičku nože utřeného česneku, tolikéž pepře a nového koření, jednu až dvě lžice smetany a špetku soli. Vše dobře utřeme a přimícháme tolik jemně strouhané žemličky, aby hmota byla přiměřeně tuhá. Pak z ní pomocí malé lžičky vykrajujeme malé knedlíčky, klademe do vroucí hnědé polévky a necháme 8—10 minut povařiti.

8. Rýže z jater.

Deset dg. telecích jater jemně ustrouhaných dobře rozetřeme s jednou ve vodě dobře namočenou (napřed ostrouhanou žemličkou. Pak přidáme jeden žloutek, jedno celé vejce, špetku soli, na špičku nože pepře, nového koření, hřebíčku, špetku citronové kůry a tolikéž marjánky, lžicí strouhané žemličky a mouky tolik, aby těsto bylo hezky tuhé. Těsto pak se dobře utře a utřené protlačuje otvory obráceného struhadla do vroucí polévky, v níž se nechá chvilku povařiti.

9. Polévkový pudding z masa.

Sedm dg. studené telecí pečeně neb masa pečeného kuřete neb ťopky se velmi jemně useká a s třemi žloutky, pěti dg. másla, jednou ve vodě namočenou a dobře vymačkanou žemličkou dobře utře. K tomu přidáme špetku zelené petržele, špetku květu a soli a smícháme se sněhem ze tří bílků. Hmotu potom vložíme do formičky máslem vymazané a necháme půl hodiny v páře vařiti. Vyklopený, vychladlý pudding krájí se na úhledné kousky a klade do vřelé polévky.

10. Ssedlina z vajec.

Ve ¼ l. studené polévky rozkloktají se dva žloutky a dvě vejce se lžicí másla, vlije se to do malého porcelánového kuthánku a nechá půl hodiny v páře vařiti. Z vařené hmoty vykrajují se malou lžičkou drobné kousky a kladou do vřelé polévky.

11. Ssedlina na jiný způsob.

Čtrnáct dg. studeného masa (telecího, kuřecího, koroptvího a p.) dáme na rendlíček, přidáme k tomu malý kousek petržele, celeru a mrkve, ¼ cibulky, tři žampiony neb hříbky a necháme přiklopené do běla dusiti. Když jest maso měkké, utlučeme je v hmoždíři, prolisujeme a s jedním celým vejcem a jedním žloutkem dobře utřeme. K hmotě přidáme asi dvě lžičky šťávy, ve které se maso dusilo. Utřená tato hmota vloží se do formy máslem vymazané a nechá půl hodiny v páře vařiti. Vše ostatní jako v čísle předešlém.

12. Hrášek smažený.

Dvě vejce, čtyry lžice smetany, dvě dg másla, špetka květu a soli dobře se utře. Do toho vmíchá se tolik mouky, aby bylo těsto hustší než na kapánku. Toto těsto dáme buď do tvořítka k tomu určeného nebo protlačujeme skrz otvory obráceného struhadla do rozpáleného másla a necháme do zlatova smažiti. Smažený hrášek vybíráme, klademe do vřelé polévky a neseme na stůl.


Původní zdroj historického článku:
Česká hospodyně 1902, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
17. září 2018


Diskuze k článku „12 receptů našich prababiček na dokonalé polévkové zavářky - knedlíčky, svítky, masový puding a další“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!


Nejčtenější články
za posledních 30 dní

Nákupem na Hapík.cz
podpoříte chod našeho serveru




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.