Naše projekty:   originální samolepky na stěnu Pieris.cz   —   magazín Příroda.cz   —   efektní sdílení PDF souborů DraGIF.cz

Bejvávalo.cz

nejnavštěvovanější český server věnovaný historii

Máte rádi zmrzlinu nebo sorbet? Jen jedno z toho vás doopravdy osvěží!

původně vyšlo: Epocha 1903, autor —l.
Kdo by si v parném létě nedal rád něco ledového. Ale jak vám spočítá historický článek z roku 1903, tak je velký rozdíl mezi tím jak tělo zpracovává zmrzlinu a sorbet.


Jak působí zmrzlina a sorbet na lidské ústrojí?

Anglický časopis »Engineer« se zabýval nedávno otázkou, v jakém vztahu je požívání zmrzliny — tedy více méně čistého ledu — a sorbetu — v chemickém smyslu směsi ledu s alkoholem — s teplem, které zpotřebuje lidské ústrojí na jich zpracování na svoji teplotu (37,5° C), nebo lépe řečeno, kolik mechanické práce je třeba, abychom požitý led přeměnili v žaludku na vodu stejné teploty s naším tělem.

Předpokládáme-li, že by člověk snědl porci zmrzliny 55 g za 5 minut, seznáme, že na její roztavení na vodu teplou 0° C je třeba 4,4 kalorií, neboť 1 kg ledu zpotřebuje 80 kalorií na svoji přeměnu ve vodu.

Aby se tekutina z něho povstalá oteplila na 37,5° C, na to se zpotřebují další 2 kal., celkem tedy 6,4 kal.

Jelikož mechanická rovnomocnina tepla obnáší 424 mkg — to jest, aby se vyvinula 1 kalorie tepla (aby se 1 kg vody ohřál o 1° C), na to se spotřebuje práce vykonaná zvednutím 424 kg na výšku 1 m — je patrno, že udané množství tepla 6,4 kal., je rovnomocné s prací 2550 mkg čili s prací 34 koní během zmíněných 5 minut. Effekt pracovní — práce za vteřinu — při tom byl tedy as 1/10 koně.

Jedná-li se o sorbet, jsou tu poměry podstatně jiné. Alkohol v něm obsažený vyvinuje při zpotřebování svém v těle lidském teplo, a to 1 g jeho teplo 7 kalorií. Obsahovalo-li ono předpokládané množství 55 g sorbetu v sobě 10 g alkoholu, vyvinuly tyto v těle energii 70 kal. ; po odečtení 6,4 kal. co zpotřeby na ohřátí sorbetu zbyly ještě přes 63 kal. co čistý zisk tepla.

Z uvedeného vyplývá, že zmrzlina tělu teplo (ne pouze teplotu!) odejímá, sorbet (resp. alkohol v něm) ji přidává. Tím se též vysvětluje, že požívání zmrzliny může býti člověku mnohem škodlivější než požití sorbetu.


Původní zdroj historického článku:
Epocha 1903, autor —l.




datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
15. srpna 2018


 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!
Nabízíme Vám také možnost zveřejnění reklamního článku, kterým můžete oslovit tisíce našich čtenářů.








Debata k článku Máte rádi zmrzlinu nebo sorbet? Jen jedno z toho vás doopravdy osvěží!


Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2020 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je soukromý projekt, provozováný už od svého začátku v roce 2011 zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.