Naše projekty:   Obchod.Bejvávalo.cz  —  originální samolepky na stěnu Pieris.cz  —  magazín Příroda.cz  —  efektní sdílení PDF souborů DraGIF.cz

Bejvávalo.cz

nejnavštěvovanější český server věnovaný historii

Historické recepty na sladké dobroty ze švestek

původně vyšlo: Česká hospodyně 1902, autor neuveden.
Máte rádi švestky? Máme tu pro vás řadu historických švestkových receptů z roku 1902.


Pro dobu švestkovou.


Knedlíky švestkové.

Do půllitru mléka rozbijeme jedno celé vejce a dva žloutky, dáme sedm deka rozpuštěného másla, osolíme špetkou soli a zaděláme tím připravenou mouku. Těsto udělejme hezky tuhé a vytloukejme je tak dlouho, až jde od vařečky. Pak je dáme na vál, rozválíme a rozkrájíme na malé kousky, na které klademe po pěkné, zralé švestce.

Švestku dobře se všech stran zaobalíme a pokračujeme, až jsou všecky knedlíky hotovy. — Vyloupané a pecek zbavené švestky do knedlíků dávati se nedoporučuje, poněvadž knedlík nedrží dobře pohromadě a nasákne se vodou. Jsou-li mezi švestkami červivé, poznáme je snadno podle malého otvoru, který vždy při šťopce bývá a takových ovšem neupotřebíme. Hotové knedlíky vpouštíme zvolna do vroucí vody, zamícháme jimi hned zlehounka vařečkou, aby ku dnu nepřilehly ; necháme je asi pět minut povařiti a vybéřeme pak drátěnou lžicí na mísu.

Knedlíky švestkové se pak posypou bud smaženou, strouhanou a s cukrovou moučkou smísenou žemličkou, nebo strouhaným a trochu osoleným tvarohem, nebo konečně i strouhaným perníkem, dobře rozpuštěným máslem omastí a nesou na stůl. Knedlíky švestkové lze též dělati na týž způsob jako višňové, totiž z těsta kvasnicového, k čemuž stačí dvě celá vejce a 2 deka kvasnic. Musí dobře vykynouti.

Koláč švestkový obyčejný.

Do půldruhého litru vlahého mléka rozbijeme tři celá vejce a tři žloutky, dáme 14 deka rozpuštěného másla, dvě deka kvasnic, špetku soli a dobře vše rozkloktáme. Nyní tím zaděláme 56 dekagramů prohřaté mouky, dobře těsto vypracujeme a necháme kynouti.

Když těsto náležitě vykynulo, uděláme z polovice na papíru máslem potřeném koláč, poklademe jej rozloupanými a pecek zbavenými švestkami, posypeme trochu cukrem a vložíme druhou polovici těsta, z něhož jsme přiměřeně velkou placku udělaly, přes švestky. Nyní to necháme dobře vykynouti a upečeme pak v dobře prohřáté troubě zcela zvolně. Upečený koláč posypeme cukrem a nakrájíme na stejné kousky. Prochladlý předložíme k jídlu.

Koláč švestkový jemný.

Na váhu rozdrobíme do 28 dekagramů jemné mouky 35 deka čerstvého studeného másla, dáme k tomu šest žloutků, kávový koflík studené vody, lžíci cukrové moučky, špetku soli. Vše nyní lehce dohromady spracujeme, pěstmi vytlučeme a hotové těsto vložíme pak do ubrousku, v němž je ve studenu necháme půl hodiny odpočinouti.

Potom utvoříme z něho kulatý koláč, kolem něhož uděláme na dva centimetry zvýší těstový okraj. Koláč poklademe půlkami rozloupaných švestek a upečeme v dobře vyhřaté troubě. Jakmile je koláč upečený, posype se hojně cukrem a dá studený na stůl.

Místo švestek může se upotřebiti též buď meruněk, krájených jablek neb broskví.

Švestky v octě k uschování.

Jeden litr dobrého vinného octa necháme povařiti. Potom dáme do něho půl kila cukru a necháme ještě jednou povařiti, při čemž pěnu se tvořící všecku musíme sebrati. U vybraných, pěkných tuhých švestek ustříháme šťopky do polovice, vložíme pak švestky do vroucího octa a necháme je zavařiti, ale jen tak dlouho, co by nepukaly. Pak je opatrně drátěnou lžicí vybéřeme, vložíme do sklenic, šťávu necháme ještě povařiti a vlijeme pak na švestky.

Pro lepší chuť můžeme přidati do octa kůru jednoho citronu, kousek skořice a několik hřebíčků. Vystydlé švestky povážou se pergamenovým papírem a uschovají na zimu. Jest to dobrý a nikoli drahý kompot.


Původní zdroj historického článku:
Česká hospodyně 1902, autor neuveden.




datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
22. srpna 2018


 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!
Nabízíme Vám také možnost zveřejnění reklamního článku, kterým můžete oslovit tisíce našich čtenářů.




Nabízíme v eshopu
Obchod.Bejvávalo.cz




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2021 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je soukromý projekt, provozováný už od svého začátku v roce 2011 zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.