Naše projekty:   magazín Bejvávalo.cz   •   obchod Bejvávalo.cz   •   magazín Příroda.cz   •   originální samolepky Pieris.cz   •   plastikové modely Plastikáče.cz   •   převod PDF na obrázky DraGIF.cz

Recepty na báječné zmrzliny z doby našich prababiček a pradědečků
původně vyšlo: Česká kuchařka 1894, autor Marie Axamitová.

Máte rádi zmrzlinu? Zkuste si podle historických receptů z roku 1894 připravit doma skvělou zmrzlinu přesně tak, jak si jí vychutnávali naši prapředci.


Zmrzliny


Čokoládová zmrzlina.

Do třetiny litru dobré smetany dají se vařiti 4 velké tabulky strouhané čokolády, 7 deka cukru utlučeného s vanilkou, při čemž se tím neustále míchá. Pak se přidá 6 rozšlehaných žloutků a při stálém míchání nechá se ještě povařiti. Na to se vše vylije do cínové pyksly, dá se do toho malé kulaté dřívko, aby se při točeni celá ta massa dokonale promíchala, pyksla se zavře, postaví do putynky s ledem, který se musí posoliti, aby déle vydržel, a pykslou se neustále otáčí. (Kdyby se však jediné zrnko soli dostalo do zmrzliny, již nestuhne.) Je-li již kol dokola stuhlá, vyndá se nožem dřívko a točí se dále, stále k jedné straně, až všecka promrzne.

Vanilková zmrzlina.

V 1 třetině litru dobré smetany rozšlehá se 14 deka cukru s vanilkou a 6 žloutky. Dá se na plotnu a při stálém mícháni nechá se povařit, až to zhoustne. Vychladlé nalije se do pyksly, do prostřed strčí se dřívko a nechá za stálého točení na ledu ztuhnout. Je-li již po stranách zmrzlina stuhlá, dřívko se nožem odstraní. Zmrzlina musí býti u ledu tak dlouho, až se potřebuje.

Jahodová zmrzlina.

Litr jahod se rozmíchá a za hodinu se prolisuje do mísy, tak aby té šťávy bylo asi třetina litru. V několika lžicích vody svaří se 18 deka cukru, až se pění, pak se do něho vycedí šťáva z jednoho citronu, přidá šťáva jahodová a nechá se to za stálého míchání povařiti, pak vychladnouti. Schladlé nalije se do pyksly a točí na ledu, až stuhne.

Citronová zmrzlina.

Čtvrt kila cukru otře se na 8 citronech, dá se na kastrol, přidá se k němu 5 lžic vody a nechá vařiti, až se pěni, přilije se do toho as třetina litru citronové šťávy, nechá povařiti, procedí se žíněným sítem, a vychladlá nalije na dřívko do pyksly a při stálém točení nechá se u ledu zmrznout. Do ledu musí se dáti více soli než při jiných.

Višňová zmrzlina.

Půl kila pěkných višní (vajkslí) stluče se i s jádry v kamenném hmoždíři a nechá 24 hodiny v hliněné nádobě státi, pak se procedí žíněným sítem. Čtvrt kila tlučeného cukru nechá se s trochou vody vařiti, až se táhne, procedí se k němu citronová šťáva z višní, přidá se celý hřebíček a všehochuť, nechá povařit a procedí. Vystydlá šťáva z višní nalije se do pyksly, ponoří hluboko do ledu, kdež se jí stále k jedné straně otáčí, až zmrzlina stuhne.

Punčová zmrzlina.

36 deka cukru otře se na třech citronech a jednom pomeranči a dá se vařiti do trochu vody. Když se pění, přicedí se k němu šťáva z pomeranče a pěti citronů, nechá se povařit a míchá, až schladne; pak se k němu přimíchají 2 lžíce araku, dá se do pyksly a točí na ledu až ztuhne.



původ historického článku:
Česká kuchařka 1894, autor Marie Axamitová.


datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
8. srpna 2018



Debata k článku 'Recepty na báječné zmrzliny z doby našich prababiček a pradědečků'






Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání včetně původních obrázků.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu ani opravovány původní překlepy.

Pokud chcete náš obsah převzít nebo máte zájem u nás zveřejnit svůj PR článek, tak nás prosím kontaktujte.

© 2011 - 2018 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je soukromý projekt, provozováný zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.



Naše další projekty:

Zajímavé odkazy: Webhosting, Aplus Hotel - levné ubytování v Praze

Chcete zde být také uvedeni? Kontaktujte nás.