Recepty na báječné zmrzliny z doby našich prababiček a pradědečků

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Česká kuchařka 1894, autor Marie Axamitová.
Máte rádi zmrzlinu? Zkuste si podle historických receptů z roku 1894 připravit doma skvělou zmrzlinu přesně tak, jak si jí vychutnávali naši prapředci.
Následující text pochází z roku 1894

Zmrzliny


Čokoládová zmrzlina.

Do třetiny litru dobré smetany dají se vařiti 4 velké tabulky strouhané čokolády, 7 deka cukru utlučeného s vanilkou, při čemž se tím neustále míchá. Pak se přidá 6 rozšlehaných žloutků a při stálém míchání nechá se ještě povařiti. Na to se vše vylije do cínové pyksly, dá se do toho malé kulaté dřívko, aby se při točeni celá ta massa dokonale promíchala, pyksla se zavře, postaví do putynky s ledem, který se musí posoliti, aby déle vydržel, a pykslou se neustále otáčí. (Kdyby se však jediné zrnko soli dostalo do zmrzliny, již nestuhne.) Je-li již kol dokola stuhlá, vyndá se nožem dřívko a točí se dále, stále k jedné straně, až všecka promrzne.

Vanilková zmrzlina.

V 1 třetině litru dobré smetany rozšlehá se 14 deka cukru s vanilkou a 6 žloutky. Dá se na plotnu a při stálém mícháni nechá se povařit, až to zhoustne. Vychladlé nalije se do pyksly, do prostřed strčí se dřívko a nechá za stálého točení na ledu ztuhnout. Je-li již po stranách zmrzlina stuhlá, dřívko se nožem odstraní. Zmrzlina musí býti u ledu tak dlouho, až se potřebuje.

Jahodová zmrzlina.

Litr jahod se rozmíchá a za hodinu se prolisuje do mísy, tak aby té šťávy bylo asi třetina litru. V několika lžicích vody svaří se 18 deka cukru, až se pění, pak se do něho vycedí šťáva z jednoho citronu, přidá šťáva jahodová a nechá se to za stálého míchání povařiti, pak vychladnouti. Schladlé nalije se do pyksly a točí na ledu, až stuhne.

Citronová zmrzlina.

Čtvrt kila cukru otře se na 8 citronech, dá se na kastrol, přidá se k němu 5 lžic vody a nechá vařiti, až se pěni, přilije se do toho as třetina litru citronové šťávy, nechá povařiti, procedí se žíněným sítem, a vychladlá nalije na dřívko do pyksly a při stálém točení nechá se u ledu zmrznout. Do ledu musí se dáti více soli než při jiných.

Višňová zmrzlina.

Půl kila pěkných višní (vajkslí) stluče se i s jádry v kamenném hmoždíři a nechá 24 hodiny v hliněné nádobě státi, pak se procedí žíněným sítem. Čtvrt kila tlučeného cukru nechá se s trochou vody vařiti, až se táhne, procedí se k němu citronová šťáva z višní, přidá se celý hřebíček a všehochuť, nechá povařit a procedí. Vystydlá šťáva z višní nalije se do pyksly, ponoří hluboko do ledu, kdež se jí stále k jedné straně otáčí, až zmrzlina stuhne.

Punčová zmrzlina.

36 deka cukru otře se na třech citronech a jednom pomeranči a dá se vařiti do trochu vody. Když se pění, přicedí se k němu šťáva z pomeranče a pěti citronů, nechá se povařit a míchá, až schladne; pak se k němu přimíchají 2 lžíce araku, dá se do pyksly a točí na ledu až ztuhne.


Původní zdroj historického článku:
Česká kuchařka 1894, autor Marie Axamitová.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
8. srpna 2018


Diskuze k článku „Recepty na báječné zmrzliny z doby našich prababiček a pradědečků“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.