Recept našich prababiček na dokonalou sekanou a karbanátky

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Kuchařka České dívky 1915, autorka Marie Holubová.
Máte rádi sekanou nebo karbanátky? I méně zkušené kuchařky a kuchaři si je mohou zkusit připravit podle našeho historického receptu z roku 1915.
Následující text pochází z roku 1915

Sekaná.

Massa na sekanou i na karbenátky je stejná, jen forma, úprava je každého z těchto dvou jídel jiná.

Vezmi hovězího a vepřového masa každého polovic (na př. ½ kg a ½ kg). Poruč si u řezníka maso na kroužení. Co se nenechá ukroužit, odřež a dej do polévky. Ostatní maso rozřež a ukruž na strojku dvakrát po sobě.

Strojek na kroužení masa má míti kuchařka ten nejlepší. Je nemoudré na tomto důležitém kuchyňském přístrojku šetřit!

Namoč do vody 2 žemle. Pak je vymačkej a přidej k rozkrouženému masu. Také trošku rozstrouhané citronové kůry, trochu pepře, štipec květu a soli přidej. Rozbij k tomu 4 celá vejce (počítáme na 1 kg ukrouženého masa!), přidej 4—5 rozstrouhaných housek a všecko vařečkou hodně propracuj.

Připrav kastrol (pekáček), jehož dno potři sádlem (rozehřej na něm lžíci sádla). Ale nesmíš vzíti kastrol odprýskaný : šťáva by začernala a dostala nepříjemnou příchuť.

Ruce omoč ve studené vodě, z rozmíchané massy udělej podlouhlou šišku, kterou pěkně uhlaď a na kastrolu 2 hodiny peč.

Šišku však dříve poklad lístky špeku a podle ní do kastrolu přihoď: asi 8 zrnek nového koření, 1 nebo 2 bobkové listy, tři „větvičky“ dymiánku, cibuli rozkrájenou na koláčky, kořen petržele a mrkve na koláčky pokrájené, 2 lístky cerele, nepatrný kousek citronové kůry. Pec to, až zelenina nabude zlatožluté barvy. Jakmile zelenina zahnědne, podlej ji vodou (asi 2 sběračky). Špek s povrchu sesmekni, aby nevyležel nevzhledných na pečeni míst a často pečeni šťávou polej. Aby se šiška nepřipekla, třeba jí několikrát pohnouti.

Upečená šiška pokrájí se na silnější koláčky, vyrovná se na mísu, a přecezenou šťávou poleje.

Karbenátky.

Maso připravuje se podobně jako na sekanou, jenže se jen jednou krouží a z massy nadělají se malé placičky, které se obalí nejprve v mouce, pak v rozkloktaném vejci a konečně ve strouhané housce a dají se na sádlo do kastrolu smažit. Kdo nechce, nemusí jich ani obalovati.

Podávají se s rozmíchanými brambory. Chceš-li a máš-li, podej též brusinky.


Původní zdroj historického článku:
Kuchařka České dívky 1915, autorka Marie Holubová.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
6. srpna 2018


Diskuze k článku „Recept našich prababiček na dokonalou sekanou a karbanátky“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!


Nejčtenější články
za posledních 30 dní

Nákupem na Hapík.cz
podpoříte chod našeho serveru




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.