Recept našich prababiček na dokonalou sekanou a karbanátky

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Kuchařka České dívky 1915, autorka Marie Holubová.
Máte rádi sekanou nebo karbanátky? I méně zkušené kuchařky a kuchaři si je mohou zkusit připravit podle našeho historického receptu z roku 1915.
Následující text pochází z roku 1915

Sekaná.

Massa na sekanou i na karbenátky je stejná, jen forma, úprava je každého z těchto dvou jídel jiná.

Vezmi hovězího a vepřového masa každého polovic (na př. ½ kg a ½ kg). Poruč si u řezníka maso na kroužení. Co se nenechá ukroužit, odřež a dej do polévky. Ostatní maso rozřež a ukruž na strojku dvakrát po sobě.

Strojek na kroužení masa má míti kuchařka ten nejlepší. Je nemoudré na tomto důležitém kuchyňském přístrojku šetřit!

Namoč do vody 2 žemle. Pak je vymačkej a přidej k rozkrouženému masu. Také trošku rozstrouhané citronové kůry, trochu pepře, štipec květu a soli přidej. Rozbij k tomu 4 celá vejce (počítáme na 1 kg ukrouženého masa!), přidej 4—5 rozstrouhaných housek a všecko vařečkou hodně propracuj.

Připrav kastrol (pekáček), jehož dno potři sádlem (rozehřej na něm lžíci sádla). Ale nesmíš vzíti kastrol odprýskaný : šťáva by začernala a dostala nepříjemnou příchuť.

Ruce omoč ve studené vodě, z rozmíchané massy udělej podlouhlou šišku, kterou pěkně uhlaď a na kastrolu 2 hodiny peč.

Šišku však dříve poklad lístky špeku a podle ní do kastrolu přihoď: asi 8 zrnek nového koření, 1 nebo 2 bobkové listy, tři „větvičky“ dymiánku, cibuli rozkrájenou na koláčky, kořen petržele a mrkve na koláčky pokrájené, 2 lístky cerele, nepatrný kousek citronové kůry. Pec to, až zelenina nabude zlatožluté barvy. Jakmile zelenina zahnědne, podlej ji vodou (asi 2 sběračky). Špek s povrchu sesmekni, aby nevyležel nevzhledných na pečeni míst a často pečeni šťávou polej. Aby se šiška nepřipekla, třeba jí několikrát pohnouti.

Upečená šiška pokrájí se na silnější koláčky, vyrovná se na mísu, a přecezenou šťávou poleje.

Karbenátky.

Maso připravuje se podobně jako na sekanou, jenže se jen jednou krouží a z massy nadělají se malé placičky, které se obalí nejprve v mouce, pak v rozkloktaném vejci a konečně ve strouhané housce a dají se na sádlo do kastrolu smažit. Kdo nechce, nemusí jich ani obalovati.

Podávají se s rozmíchanými brambory. Chceš-li a máš-li, podej též brusinky.


Původní zdroj historického článku:
Kuchařka České dívky 1915, autorka Marie Holubová.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
6. srpna 2018


Diskuze k článku „Recept našich prababiček na dokonalou sekanou a karbanátky“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.