Sekaná.
Massa na sekanou i na karbenátky je stejná, jen forma, úprava je každého z těchto dvou jídel jiná.
Vezmi hovězího a vepřového masa každého polovic (na př. ½ kg a ½ kg). Poruč si u řezníka maso na kroužení. Co se nenechá ukroužit, odřež a dej do polévky. Ostatní maso rozřež a ukruž na strojku dvakrát po sobě.
Strojek na kroužení masa má míti kuchařka ten nejlepší. Je nemoudré na tomto důležitém kuchyňském přístrojku šetřit!
Namoč do vody 2 žemle. Pak je vymačkej a přidej k rozkrouženému masu. Také trošku rozstrouhané citronové kůry, trochu pepře, štipec květu a soli přidej. Rozbij k tomu 4 celá vejce (počítáme na 1 kg ukrouženého masa!), přidej 4—5 rozstrouhaných housek a všecko vařečkou hodně propracuj.
Připrav kastrol (pekáček), jehož dno potři sádlem (rozehřej na něm lžíci sádla). Ale nesmíš vzíti kastrol odprýskaný : šťáva by začernala a dostala nepříjemnou příchuť.
Ruce omoč ve studené vodě, z rozmíchané massy udělej podlouhlou šišku, kterou pěkně uhlaď a na kastrolu 2 hodiny peč.
Šišku však dříve poklad lístky špeku a podle ní do kastrolu přihoď: asi 8 zrnek nového koření, 1 nebo 2 bobkové listy, tři „větvičky“ dymiánku, cibuli rozkrájenou na koláčky, kořen petržele a mrkve na koláčky pokrájené, 2 lístky cerele, nepatrný kousek citronové kůry. Pec to, až zelenina nabude zlatožluté barvy. Jakmile zelenina zahnědne, podlej ji vodou (asi 2 sběračky). Špek s povrchu sesmekni, aby nevyležel nevzhledných na pečeni míst a často pečeni šťávou polej. Aby se šiška nepřipekla, třeba jí několikrát pohnouti.
Upečená šiška pokrájí se na silnější koláčky, vyrovná se na mísu, a přecezenou šťávou poleje.
Karbenátky.
Maso připravuje se podobně jako na sekanou, jenže se jen jednou krouží a z massy nadělají se malé placičky, které se obalí nejprve v mouce, pak v rozkloktaném vejci a konečně ve strouhané housce a dají se na sádlo do kastrolu smažit. Kdo nechce, nemusí jich ani obalovati.
Podávají se s rozmíchanými brambory. Chceš-li a máš-li, podej též brusinky.
témata článku:
Diskuze k článku „Recept našich prababiček na dokonalou sekanou a karbanátky“