Zapomenutý recept z Francie: víno z brambor! Jak se vyrábělo?

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Epocha 1902, autor Alois Erhart.
Máte rádi víno a nebojíte se trošku experimentovat? Máme pro vás zajímavý historický francouzský recept z roku 1902, popisující výroku vína z brambor. Tak na zdraví.
Následující text pochází z roku 1902

Bramborové vino.

Čtenáři naši dojista již kromě obyčejného vína hroznového okusili víno z jablek, ryvízu, borůvek a j. plodin; že by však víno mohlo býti připravováno z bramborů, na to si asi dosud nepomyslil nikdo z nich. A skutečně je tomu tak. Bramborové víno pochází ze země, kde se vinařský průmysl a výroba různých druhů vín nachází na nejvyšším stupni svého rozkvětu — je to Francie.

Vynálezcem bramborového vína je francouzský odborník Moulin. Způsob výroby tohoto nápoje je tak jednoduchý, že si může každý připraviti doma podobné víno sám.

Za tím účelem třeba brambory rozstrouhat a vylisovat z nich veškerou vodu, aby víno nedostalo špatnou chuť; potom se přidá trochu sladu, následkem jehož se bramborový škrob změní v dextrin a cukrovou šťávu, kterou pak třeba zahřát na 150° C.

Touto teplotou se v bramborové melasse srazí veškeré bílkoviny, které by mohly vyvolati kvašení, a tekutina sama obdrží tím příjemnou chuť. Nato se nechá tekutina vystydnout na 25° a přidá se k ní kvasnic, které se užívají při výrobě šampaňského vína. Další zacházení s výrobkem je stejné jako u přípravy ovocných vín.

Ze 40 kg syrových brambor a 1 kg sladu můžem tak obdržet až 50 l dobrého vína. Víno takové je též velice levné a rozhodně mnohem zdravější než jiné druhy laciných vín, ve kterých je vše možné, co škodí zdraví, vyjímaje vinnou šťávu, která tam schází.

Pokud nám známo, nebyl u nás tento výrobek dosud připraven, a lze tedy jen doporučit provedení příslušných pokusů, které by případně měly v zápětí nový druh užití hojné a levné u nás zemské plodiny, bramborů.


Původní zdroj historického článku:
Epocha 1902, autor Alois Erhart.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
3. srpna 2018


Diskuze k článku „Zapomenutý recept z Francie: víno z brambor! Jak se vyrábělo?“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!


Nákupem na Hapík.cz
podpoříte chod našeho serveru




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.