Naše projekty: originální samolepky na stěnu Pieris.czmagazín Příroda.czobchod s plastikovými modely Plastikáče.czefektní sdílení PDF souborů DraGIF.cz

Zapomenutý recept z Francie: víno z brambor! Jak se vyrábělo?

původně vyšlo: Epocha 1902, autor Alois Erhart.
Máte rádi víno a nebojíte se trošku experimentovat? Máme pro vás zajímavý historický francouzský recept z roku 1902, popisující výroku vína z brambor. Tak na zdraví.


Bramborové vino.

Čtenáři naši dojista již kromě obyčejného vína hroznového okusili víno z jablek, ryvízu, borůvek a j. plodin; že by však víno mohlo býti připravováno z bramborů, na to si asi dosud nepomyslil nikdo z nich. A skutečně je tomu tak. Bramborové víno pochází ze země, kde se vinařský průmysl a výroba různých druhů vín nachází na nejvyšším stupni svého rozkvětu — je to Francie.

Vynálezcem bramborového vína je francouzský odborník Moulin. Způsob výroby tohoto nápoje je tak jednoduchý, že si může každý připraviti doma podobné víno sám.

Za tím účelem třeba brambory rozstrouhat a vylisovat z nich veškerou vodu, aby víno nedostalo špatnou chuť; potom se přidá trochu sladu, následkem jehož se bramborový škrob změní v dextrin a cukrovou šťávu, kterou pak třeba zahřát na 150° C.

Touto teplotou se v bramborové melasse srazí veškeré bílkoviny, které by mohly vyvolati kvašení, a tekutina sama obdrží tím příjemnou chuť. Nato se nechá tekutina vystydnout na 25° a přidá se k ní kvasnic, které se užívají při výrobě šampaňského vína. Další zacházení s výrobkem je stejné jako u přípravy ovocných vín.

Ze 40 kg syrových brambor a 1 kg sladu můžem tak obdržet až 50 l dobrého vína. Víno takové je též velice levné a rozhodně mnohem zdravější než jiné druhy laciných vín, ve kterých je vše možné, co škodí zdraví, vyjímaje vinnou šťávu, která tam schází.

Pokud nám známo, nebyl u nás tento výrobek dosud připraven, a lze tedy jen doporučit provedení příslušných pokusů, které by případně měly v zápětí nový druh užití hojné a levné u nás zemské plodiny, bramborů.


Původní zdroj historického článku:
Epocha 1902, autor Alois Erhart.



datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
3. srpna 2018


 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!
Nabízíme Vám také možnost zveřejnění reklamního článku, kterým můžete oslovit tisíce našich čtenářů.





Debata k článku Zapomenutý recept z Francie: víno z brambor! Jak se vyrábělo?


Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání včetně původních obrázků.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu ani opravovány původní překlepy.

Pokud chcete náš obsah převzít nebo máte zájem u nás zveřejnit svůj PR článek, tak nás prosím kontaktujte.

© 2011 - 2020 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je soukromý projekt, provozováný zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.



Naše další projekty: