Naše projekty:   Obchod.Bejvávalo.cz  —  originální samolepky na stěnu Pieris.cz  —  magazín Příroda.cz  —  efektní sdílení PDF souborů DraGIF.cz

Bejvávalo.cz

nejnavštěvovanější český server věnovaný historii

Recepty našich prababiček na poctivé bramborové knedlíky s masem

původně vyšlo: Česká hospodyně 1910, autor neuveden.
Máte rádi bramborové knedlíky na slano? Máme tu pro vás řadu receptů na bramborové knedlíky z roku 1910, určitě je vyzkoušejte a ochutnejte.


Bramborové knedlíky české (s krupici).

Asi tucet větších vařených a ustrouhaných bramborů utře se nejprve se 70 g. másla a zadělá pak tuho se dvěmi žloutky, 3 lžícemi smetany, 2 celými vejci, jednu šestinu litru jemné dětské krupice, dobře vyschlé a půlkou žemle neb tvrdého rohlíku na kostky nakrájeného a usmaženého i trochou solí. Knedlíky z toho udělané vaří se ve slané vodě a podávají polité máslem, neb sádlem a smaženou cibulkou.

Může se také vzíti méně másla (jen polovina udaného množství), za to však místo žloutků a vajec 4 celá vejce a trochu více krupičky; žemle a smetana při tom odpadnou; vyžaduje to však bedlivějšího propracování.

Bramborové knedličky smažené.

Asi 10 prostředních bramborů uvařených a oloupaných protři sítem nebo ustrouhej, osol a zadělej se 60 g. mouky a jedním žloutkem nebo i celým vejcem. Knedličky udělané z dobře propracovaného těsta toho obalíš vejcem a strouhanou žemlí i usmažíš na másle do pěkně červena.

Nebo zpěň 90— 100 g. másla a smíchej s 3 vejci, vrchovatým talířem strouhaných vařených bramborů, s trochou soli a kvetu. Knedlíčky podlouhlé, z toho udělané, osmaž bez obalu na másle a přikládej je k hovězí neb skopové pečeni. Také tyto knedličky se obalují někdy vejcem a žemlí, čímž ještě lepší chuti nabývají.

Bramborové knedličky s masem uzeným.

10 bramborů prostředních oloupej, uvař v slané vodě, sceď a ještě za tepla protři sítem; zadělej je pak s celým vejcem a 2 žloutky a s přiměřeným množstvím usekaného masa; těsto dobře rozmíchané vypracuj na mírně pomoučeném vále a knedlíčky z něho udělané obal pak moukou a usmaž na másle.


Původní zdroj historického článku:
Česká hospodyně 1910, autor neuveden.




datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
5. srpna 2018


 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!
Nabízíme Vám také možnost zveřejnění reklamního článku, kterým můžete oslovit tisíce našich čtenářů.




Nabízíme v eshopu
Obchod.Bejvávalo.cz




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2021 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je soukromý projekt, provozováný už od svého začátku v roce 2011 zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.