Naše projekty:   originální samolepky na stěnu Pieris.cz   —   magazín Příroda.cz   —   efektní sdílení PDF souborů DraGIF.cz

Bejvávalo.cz

nejnavštěvovanější český server věnovaný historii

Co jíst a pít ve velkém letním vedru? Zkuste stále platné rady z roku 1900!

původně vyšlo: Česká hospodyně 1900, autor neuveden.
Trápí vás současná vlna extrémně vysokých teplot? Nechte si v našem historickém článku z roku 1900 poradit, co je v takovém počasí nejlepší jíst a pít a čeho se naopak vyvarovat.

listování v kapitolách článku 'Co jíst a pít ve velkém letním vedru? Zkuste stále...'
  1. Co jíst v horku?
  2. Co pít v horku?
  3. Kompletní fotogalerie k článku
další »


Jaký má býti náš pokrm v létě.

V chladné době roční jest třeba velké části přijatých pokrmů k vyhřívání našeho těla, tedy co paliva, abychom udrželi teplotu těla na nevyhnutelné výši. V letě ale, kdy tělo naše nepoměrně méně tepla do svého okolí vydává, jest tedy potřeba pokrmů menší než v zimě.

Jest to ostatně všeobecně známo, že se v létě méně sní, říkáme, že nám tak nechutná a spíše libujeme si v pokrmech šťavnatých. Máme-li ale tutéž chuť jako v zimě a sníme-li stejné množství pokrmů, nesmí býti tak výživné, neboť přebytečně přijaté a tělem nespotřebované živiny co tuk v těle se usazují. Na to měli by zvláště lidé k tloustnutí náchylní pamatovati a v létě zcela mírně jisti.

Za to ale lidé hubení mají nejlepší příležitost, aby se nejlevnějším způsobem vykrmili; neboť stejné množství potravy, která se v zimě úplně pro potřebu těla spotřebuje, v létě z části co tuk se usazuje.

V teplé době roční, jako v teplých krajinách vůbec, zvýšeno jest jen vydávání potu, kdežto ostatní všecky úkony těla jsou slabší a jmenovitě i činnost ústrojů zažívacích. Jednak jest tedy potřeba přijímání pokrmů v létě menší, jednak zažívací schopnost sama jest oslabena a proto nemáme těžko zažitelné pokrmy přijímati; pokrmy bohaté tukem a bílkovinami mají za následek vážné poruchy zažívadel.

Naše ústroje zažívací jsou v teplé době roční mnohem více k podráždění nakloněny a snadněji onemocní (zvracení, průjem), že mnozí lidé jeví následkem přirozeného pudu odpor proti těžkým a tučným jídlům.

V létě chutnají nám nejlépe potraviny rostlinné, zelenina, ovoce atd., a z mas toliko maso libové, hubené. V našich polohách máme se především varovati v letě hojného požívání masa, poněvadž potraviny bohaté na bílkoviny rozmnožují škodlivým způsobem práci ledvin a jater, čímž snadno onemocnění jater a horečka spodních útrob přivozena býti může. v Těšme se z toho, že právě v letě dostává se nám zcela přiměřených pokrmů v zelenině a brzy i v ovoci. Jako hlavní pokrmy zvláště pozornosti zasluhují: rýže, libové maso, sbírané a kyselé mléko, ovoce a saláty, které zároveň ochlazují a občerstvují. Vůbec musíme s nasycováním těla v letě spojití též snahu, abychom s pokrmy tělu též teplo odebírali a proto volme takové pokrmy, které studené dobře chutnají.

Arciť nelze všech pokrmů vhodných ve stavu studeném požívati, jako ku př. brambor nikoli. Také nesmí se pokrmy tak soliti ani kořenití jako v době zimní, neboť tím se zbytečně žízeň vyvolává.


listování v kapitolách článku 'Co jíst a pít ve velkém letním vedru? Zkuste stále...'
  1. Co jíst v horku?
  2. Co pít v horku?
  3. Kompletní fotogalerie k článku
další »

Původní zdroj historického článku:
Česká hospodyně 1900, autor neuveden.




datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
31. července 2018


 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!
Nabízíme Vám také možnost zveřejnění reklamního článku, kterým můžete oslovit tisíce našich čtenářů.








Debata k článku Co jíst a pít ve velkém letním vedru? Zkuste stále platné rady z roku 1900!


Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2020 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je soukromý projekt, provozováný už od svého začátku v roce 2011 zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.