Naše projekty:   magazín Bejvávalo.cz   •   samolepky na stěnu Pieris.cz   •   magazín Příroda.cz   •   plastikové modely Plastikáče.cz   •   převod PDF na GIF animace DraGIF.cz

Liebigův masový výtažek, kdysi nepostradatelná pomůcka většiny hospodyněk

původně vyšlo: Česká hospodyně 1902, autor neuveden.
Používáte pro vaření nejrůznější polotovary a pomůcky? Jednu kdysi populární vám představí článek z roku 1902.


Jak vznikl Liebigův masový výtažek.

O tom vypravuje se následující: Liebig často uváděl příklady, jak vynálezy světového významu dlouhé a usilovné práce vyžadovaly a pak náhle, neočekávaně se vynálezci podařily. Takovou historii má i Liebigův masový výtažek (extrakt).

Konány byly sice již na začátku minulého století pokusy se zavařováním masa na nejmenší objem za účelem docílení snadno zažitelného a malý objem zaujímajícího pokrmu. Ale tím zabývaly se jen lékárníci a nedošel extrakt většího rozšíření.

Tu v letech padesátých roznemohla se nejstarší dcera Liebigova tyfem a když se z nemoci zotavovalo, nebylo lze ji správně vyživovati. Starostlivý otec zabýval se pokusy nejrůznější přípravou masa, z něhož odstraňoval tuk a všecky nesnadno zažitelné součástky a ponecháno v něm jen to, co se k výživě nejlépe hodí.

Jednoho dne, když přítel Liebiga navštívil řekl mu tento, že zdá se mu, že došel svého cíle a dal příteli ochutnati hnědou omáčku, jež asi tak chutnala jako nynější extrakt masový, ve vodě rozpuštěný. Tak zůstala věc několik roků, toliko ve dvorní lékárně byl pro výživu dětí, nemocných a slabých lidí extrakt na zakázku připravován.

Jednoho dne dostavil se k Liebigovi cizí pán osmáhlé tváře, jenž se jmenoval Gilbert. Vypravoval o své vlasti jihoamerické Uraquai, o její ohromném bohatství dobytka, jež tam toliko pro kůži se chovají a maso zůstává nepoužito. Zvláště zajímavé bylo vypravování, jak tam polní hospodářství s chovem dobytka souvisí.

Majitel ohromného pozemku vysází jej kukuřicí, do níž pak poznenáhla vhánějí se tisícihlavá stáda hovězího dobytka, jenž všecko sežere a než se stádo na konec kukuřičného pole dožene, vzroste dobytek náramně, načež se zabíjí a jeho kůže posílá se do Evropy. „No, a co s masem?“ ptá se Liebigův přítel. „Nelze jej všeckno snísti a tak většina zůstane ležet na pospas divoké zvěře,“ zněla odpověď. Liebig, jehož oko při vypravování cizozemce přímo zářilo, zvolal náhle: „Heureka“ (již to mám).

Všickni přítomní naň s udivením hleděli, ale Liebig více ani slova nepromluvil. Po několika letech navštívil přítel Liebiga opět v jeho pracovně. Beze slova vyndal Liebig z přístěnku porcelánový kelímek: „Pamatujete se ještě na onen večer, kdy jsme s cizozemcem seděli při čaji? Ano? Tak se podívejte, v takových kelímcích nachází se nyní maso, jež se druhdy v Americe jako bezcenné povalovalo.“

Byla to první zásilka továrny na masový extrakt, zřízené ve Fray Bentos. Továrna ta trvá dosud, jest to závod ohromný, v němž denně na sta kusů dobytka se poráží a kostmi jeho topí se pod pánvemi, kde se výtažek masový zahusťuje. Popel z kostí pak přichází do Evropy, kde dělá se z něho superfosfát.



zdroj historického článku:
Česká hospodyně 1902, autor neuveden.

datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
11. srpna 2018


 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!
Nabízíme Vám také možnost zveřejnění reklamního článku, kterým můžete oslovit tisíce našich čtenářů.








Debata k článku Liebigův masový výtažek, kdysi nepostradatelná pomůcka většiny hospodyněk


Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání včetně původních obrázků.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu ani opravovány původní překlepy.

Pokud chcete náš obsah převzít nebo máte zájem u nás zveřejnit svůj PR článek, tak nás prosím kontaktujte.

© 2011 - 2019 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je soukromý projekt, provozováný zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.



Naše další projekty: