Naše projekty:   magazín Bejvávalo.cz   •   samolepky na stěnu Pieris.cz   •   magazín Příroda.cz   •   plastikové modely Plastikáče.cz   •   převod PDF na GIF animace DraGIF.cz

Jak si vyrobit výborné domácí máslo? Prababičky poradí!

původně vyšlo: Česká hospodyně 1901, autor neuveden.
Chtěli byste si zkusit sami vyrobit máslo? Přinášíme vám návod z roku 1901, popisující správnou výrobu této nezbytné součásti každé kuchyně.


Hnětení másla.

Abychom docílili másla, jež vyhovuje jak chutí tak svou náležitou tuhostí a propracovaností, jest třeba vrcení včas ukončiti.

Má se přestati tlouci, když máslové kuličky dosáhly velikosti zrn hrachových a v podobě houbovitých klků na podmáslí plavou. Máslo se pomocí žíněného síta z máselnice vyndá, máselnice se buď podmáslím neb trochou vody vypláchne a tato tekutina se sítem procedí, aby se poslední zbytky másla zachytily.

Máslo musí se dále prohnísti, abychom jej zbavili podmáslí, poněvadž v másle zadržené podmáslí se snadno rozkládá a činí nejen máslo méně trvanlivým, ale i jeho chuť porušuje. Jemné máslo nesmí se ani vodou promývati, ani rukama hnísti.

K hnětení másla používáme dřevěného hnětadla, jako se v mlékárnách všeobecně používá a jež každý truhlář dovede zhotoviti. Hnětadlo jest ve své podstatě válek s podélnými hlubokými rýhami, jimž se máslo na slabě nakloněné ploše provaluje, při čemž vytlačené podmáslí uniká. Jsou také hnětadla otáčivá, jež se klikou v pohyb uvádí. Je-li máslo, jak je z máselnice vyjmeme, příliš měkké, dáme je v cínové přikryté míse na led.

Před každým hnětením se hnětadlo horkou vodou vyvaří a pak studenou vodou zase vychladí. Máslo hnětadlem na placku rozválené se zvláštní dřevěnou lopatkou sejme (nikoli rukou), sbalí a znova prohněte. To se pak dlouho opakuje, až žádné podmáslí více neodchází. Přehnětení jest se chrániti.

Abychom docílili jemného a trvanlivého másla, nelze se bez hnětadla obejiti a nemělo by proto ani v menším hospodářství chyběti.



zdroj historického článku:
Česká hospodyně 1901, autor neuveden.

datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
1. srpna 2018


 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!
Nabízíme Vám také možnost zveřejnění reklamního článku, kterým můžete oslovit tisíce našich čtenářů.








Debata k článku Jak si vyrobit výborné domácí máslo? Prababičky poradí!


Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání včetně původních obrázků.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu ani opravovány původní překlepy.

Pokud chcete náš obsah převzít nebo máte zájem u nás zveřejnit svůj PR článek, tak nás prosím kontaktujte.

© 2011 - 2019 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je soukromý projekt, provozováný zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.



Naše další projekty: