Naše projekty: originální samolepky na stěnu Pieris.czmagazín Příroda.czobchod s plastikovými modely Plastikáče.czefektní sdílení PDF souborů DraGIF.cz

Recepty na dokonale upečenou drůbež podle našich prababiček

původně vyšlo: Česká hospodyně 1903, autorka Marie Součková.
Rádi si pochutnáváte na skvěle upečeném kuřátku s křupavou zlatou kůrčičkou? Máme pro vás recepty z roku 1903, podle kterých si ho můžete připravit. Teď už zbývá jen sehnat kuře podobné kvality, jaká se tehdy prodávala.


Pečená kuřata.

Kuřátka vykrmená, dobře zamřelá se nasolí, zašpejlují; do vnitř každého vloží se kousek zelené petržele a kousek nového másla. Pak se vloží na pekáč, pokladou taktéž čerstvým máslem, vstrčí do dobře vyhřáté trouby a za častého potírání máslem pekou se hezky prudce do zlatova.

Než se upraví pro stůl, potrou se máslem a posypou jemně strouhanou žemličkou; ta opět se pokropí máslem a nechá asi 10 minut zapéci; pak se kuřátka rozkrájejí, urovnají na dlouhou mísu a podlijí vypečenou šťávou. Na místě másla mohou se kuřátka obložiti syrovým, na lístky nakrájeným sádlem; jsou tak též velmi dobrá.

Kuřátkům ku pečení určeným se uřezují nožičky do polovic kloubků, oči se vypíchají a spodní část zobáčku se uřízne.

Pečená kuřátka se slaninou.

Dobře očištěná kuřátka se nasolí a zašpejlují. Nakrájí se na tenké řízky slanina a celá kuřátka se jimi zabalí, nití pováží, vloží na pekáč a nechají tak hodinu ležeti. Než se dávají do dobře vyhřáté trouby, přidá se k nim jedna na kotoučky nakrájená cibule a kousek másla (na dvě kuřátka asi 14 dkg) a pak se za častého polévání hezky zprudka pekou.

Potom se slanina odváže, kuřátka se úhledně rozkrájejí, srovnají na mísu a procezenou šťávou podlijí. Místo aby se kuřátka obkládala slaninou, mohou se se slaninou na nudličky nakrájenou hojně protáhnouti a do zlatova upéci.

Kuřátka na způsob koroptví.

Vykrmená kuřátka se za sucha oškubou, vykuchají, omyjou, vysypou uvnitř i zevně hrubě tlučeným jalovcem; proloží se jehličím a nechají tak ve studenu dva dny ležeti.

Třetí den se veškerý jalovec s kuřátek otře, kuřátka se nasolí, protáhnou hojně slaninou, vloží na pekáč, přidá se jedna na kotoučky nakrájená cibule a za stálého potírání máslem a dobrou kyselou smetanou pekou se do zlatova.

Kuřátka na způsob koroptví.

Na dvě kuřata dá se půl celeru, půl mrkve, půl petržele, vše na nudličky nakrájené, a jedna na lístky nakrájená cibule a kousek másla na pekáč. Na to se položí, jak v čísle předešlém udáno, připravená, dobře vyslaněná kuřátka, která se mimo to potrou sardelovým máslem (na jedno kuře se čítá jedna sardelka) a nechají se priklopená přes noc ležeti.

Druhého dne se nechají na této zelenině zvolna dusiti do měkka. Pak se kuřátka z ní vyndají na jiný pekáček, šťáva rozředěná trochou polévky se na ně procedí, přidá se ještě kousek másla a kuřátka se strčí do horké trouby, kde se za častého polévání pekou několik minut do zlatova.


Původní zdroj historického článku:
Česká hospodyně 1903, autorka Marie Součková.



datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
9. srpna 2019


 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!
Nabízíme Vám také možnost zveřejnění reklamního článku, kterým můžete oslovit tisíce našich čtenářů.




Novinka: kniha Bejvávalo

Kniha Bejvávalo Vám nabízí 111 zajímavých historických článků ze všech oborů, doplněných o původní fotografie, ilustrace, dobové reklamy a kreslené vtipy. K zakoupení v každém dobrém knihkupectví.

Kolorované snímky





Debata k článku Recepty na dokonale upečenou drůbež podle našich prababiček


Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání včetně původních obrázků.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu ani opravovány původní překlepy.

Pokud chcete náš obsah převzít nebo máte zájem u nás zveřejnit svůj PR článek, tak nás prosím kontaktujte.

© 2011 - 2019 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je soukromý projekt, provozováný zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.



Naše další projekty: