Naše projekty:   magazín Bejvávalo.cz   •   samolepky na stěnu Pieris.cz   •   magazín Příroda.cz   •   plastikové modely Plastikáče.cz   •   převod PDF na GIF animace DraGIF.cz

Borůvkové víno, zmrzlina, kompot a další borůvkové recepty z doby našich prababiček

původně vyšlo: Česká hospodyně 1910, autor neuveden.
Máte rádi borůvky? Vyzkoušejte některý z borůvkových receptů z roku 1910 a ochutnejte borůvkové koláče, borůvkovou zavařeninu, zmrzlinu, víno nebo borůvkový kompot.


Borůvkové recepty


Borůvková zavařenina (konfitura).

Na 1 kg. borůvek rozpusť 750 g cukru ve čtvrt litru vody a ve čtvrt litru jemného červeného vína; cukr svař, až bublinky tvoří, borůvky do něho vsyp, přidej 8 g. skořice, odpěň to a zavařuj tak dlouho, až není viděti nadbytečné šťávy. Zavařeninu dej do nádob kameninových neb sklenic a po vychladnutí obvaž.

Borůvková zmrzlina.

2 litry zralých, pečlivě přebraných borůvek prolisuj vlásečným sítem, smíchej šťávu se šťávou citronu a půl kg. rozpuštěného a na řídký syrub svařeného cukru, prolisuj to znovu a vprav do zmrzlinové formy k mražení.

Borůvkové víno

připravuje se ze 4 litrů borůvek a 1 a půl litru vody; to vaří se déle než čtvrt hodiny, načež se získaná šťáva lněným plátnem procedí, nechá se ještě půl hodiny přikrytá státi a sleje se se ssedliny, která se snad vytvořila. Čistá šťáva povaří se několikrát s 375 g. cukru, 4 g. utlučené skořice, 3 g. celých hřebíčků a vychladlá uzavře se do lahví, které se ve sklepě přechovávají.

Borůvkový koláč.

Připraví se kynuté těsto z půl kg. mouky, 30 g. kvasnic, čtvrt litru mléka s trochou soli, 125 g. másla, 80 g. cukru s dvěma vejci a s trochou skořice neb muškátu (může se také vynechat), nechá se dobře zkynouti, propracuje se pak náležitě a upraví se z něho velký, půl cm. silný koláč, jenž na plech se vpraví. Na plochu jeho, rozpuštěným máslem potřenou a trochou strouhané housky posypanou, vpraví se asi 1 cm. silná vrstva čerstvých borůvek nebo hotových povidel. Posype se to vydatně cukrem, položí drobnými kousky másla, po případě zasype i trochou strouhané žemle a dá do trouby. Nedopečený ještě koláč může se pak opatřiti i polevem ze tří osmin litru smetany, 4 žloutků, dvou celých vajech a 2—3 lžic cukru, načež se dopeče.

Borůvkový koláč máslový.

Béře se čtvrt kilogr. mouky, čtvrt kilogramu cukru, čtvrt kilogramu másla, 4 žloutky a ze 4 bílků sníh s trochou citronové kůry; tře se to několik minut a upraví v podobě koláče na plechu, který je opatřen papírovým pekáčkem, máslem potřeným; jahody promísené cukrem a strouhaným perníkem s trochou skořice rozloží se po koláči, jehož okraje se potrou žloutkem, načež v mírně horké troubě se peče.

Borůvkový kompot.

Čerstvě přebrané, vyprané a náležitě na sítě osáklé borůvky vsypou se do hrnčeného kuthanu se 180—200 gr. utlučeného cukru na každý litr borůvek a s troškou celé nebo i roztlučené skořice. Aniž by se příliš jimi míchalo, uvaří se ve šťávě, kterou pustily; tato se pak scedí, zavaří na husto a borůvky jí pak polité na stůl se předkládají.



zdroj historického článku:
Česká hospodyně 1910, autor neuveden.

datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
19. července 2018


 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!
Nabízíme Vám také možnost zveřejnění reklamního článku, kterým můžete oslovit tisíce našich čtenářů.








Debata k článku Borůvkové víno, zmrzlina, kompot a další borůvkové recepty z doby našich prababiček


Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání včetně původních obrázků.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu ani opravovány původní překlepy.

Pokud chcete náš obsah převzít nebo máte zájem u nás zveřejnit svůj PR článek, tak nás prosím kontaktujte.

© 2011 - 2019 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je soukromý projekt, provozováný zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.



Naše další projekty: