Borůvkové víno, zmrzlina, kompot a další borůvkové recepty z doby našich prababiček

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Česká hospodyně 1910, autor neuveden.
Máte rádi borůvky? Vyzkoušejte některý z borůvkových receptů z roku 1910 a ochutnejte borůvkové koláče, borůvkovou zavařeninu, zmrzlinu, víno nebo borůvkový kompot.
Následující text pochází z roku 1910

Borůvkové recepty


Borůvková zavařenina (konfitura).

Na 1 kg. borůvek rozpusť 750 g cukru ve čtvrt litru vody a ve čtvrt litru jemného červeného vína; cukr svař, až bublinky tvoří, borůvky do něho vsyp, přidej 8 g. skořice, odpěň to a zavařuj tak dlouho, až není viděti nadbytečné šťávy. Zavařeninu dej do nádob kameninových neb sklenic a po vychladnutí obvaž.

Borůvková zmrzlina.

2 litry zralých, pečlivě přebraných borůvek prolisuj vlásečným sítem, smíchej šťávu se šťávou citronu a půl kg. rozpuštěného a na řídký syrub svařeného cukru, prolisuj to znovu a vprav do zmrzlinové formy k mražení.

Borůvkové víno

připravuje se ze 4 litrů borůvek a 1 a půl litru vody; to vaří se déle než čtvrt hodiny, načež se získaná šťáva lněným plátnem procedí, nechá se ještě půl hodiny přikrytá státi a sleje se se ssedliny, která se snad vytvořila. Čistá šťáva povaří se několikrát s 375 g. cukru, 4 g. utlučené skořice, 3 g. celých hřebíčků a vychladlá uzavře se do lahví, které se ve sklepě přechovávají.

Borůvkový koláč.

Připraví se kynuté těsto z půl kg. mouky, 30 g. kvasnic, čtvrt litru mléka s trochou soli, 125 g. másla, 80 g. cukru s dvěma vejci a s trochou skořice neb muškátu (může se také vynechat), nechá se dobře zkynouti, propracuje se pak náležitě a upraví se z něho velký, půl cm. silný koláč, jenž na plech se vpraví. Na plochu jeho, rozpuštěným máslem potřenou a trochou strouhané housky posypanou, vpraví se asi 1 cm. silná vrstva čerstvých borůvek nebo hotových povidel. Posype se to vydatně cukrem, položí drobnými kousky másla, po případě zasype i trochou strouhané žemle a dá do trouby. Nedopečený ještě koláč může se pak opatřiti i polevem ze tří osmin litru smetany, 4 žloutků, dvou celých vajech a 2—3 lžic cukru, načež se dopeče.

Borůvkový koláč máslový.

Béře se čtvrt kilogr. mouky, čtvrt kilogramu cukru, čtvrt kilogramu másla, 4 žloutky a ze 4 bílků sníh s trochou citronové kůry; tře se to několik minut a upraví v podobě koláče na plechu, který je opatřen papírovým pekáčkem, máslem potřeným; jahody promísené cukrem a strouhaným perníkem s trochou skořice rozloží se po koláči, jehož okraje se potrou žloutkem, načež v mírně horké troubě se peče.

Borůvkový kompot.

Čerstvě přebrané, vyprané a náležitě na sítě osáklé borůvky vsypou se do hrnčeného kuthanu se 180—200 gr. utlučeného cukru na každý litr borůvek a s troškou celé nebo i roztlučené skořice. Aniž by se příliš jimi míchalo, uvaří se ve šťávě, kterou pustily; tato se pak scedí, zavaří na husto a borůvky jí pak polité na stůl se předkládají.


Původní zdroj historického článku:
Česká hospodyně 1910, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
19. července 2018


Diskuze k článku „Borůvkové víno, zmrzlina, kompot a další borůvkové recepty z doby našich prababiček“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.