Borůvkové recepty
Borůvková zavařenina (konfitura).
Na 1 kg. borůvek rozpusť 750 g cukru ve čtvrt litru vody a ve čtvrt litru jemného červeného vína; cukr svař, až bublinky tvoří, borůvky do něho vsyp,
přidej 8 g. skořice, odpěň to a zavařuj tak dlouho, až není viděti nadbytečné šťávy. Zavařeninu dej do nádob kameninových neb sklenic a po vychladnutí obvaž.
Borůvková zmrzlina.
2 litry zralých, pečlivě přebraných borůvek prolisuj vlásečným sítem, smíchej šťávu se šťávou citronu a půl kg. rozpuštěného a na řídký syrub svařeného cukru, prolisuj to znovu a vprav do zmrzlinové formy k mražení.
Borůvkové víno
připravuje se ze 4 litrů borůvek a 1 a půl litru vody; to vaří se déle než čtvrt hodiny, načež se získaná šťáva lněným plátnem procedí, nechá se ještě půl hodiny přikrytá státi a sleje se se ssedliny, která se snad vytvořila. Čistá šťáva povaří se několikrát s 375 g. cukru, 4 g. utlučené skořice, 3 g. celých hřebíčků a vychladlá uzavře se do lahví, které se ve sklepě přechovávají.
Borůvkový koláč.
Připraví se kynuté těsto z půl kg. mouky, 30 g. kvasnic, čtvrt litru mléka s trochou soli, 125 g. másla, 80 g. cukru s dvěma vejci a s trochou skořice neb muškátu (může se také vynechat), nechá se dobře zkynouti, propracuje se pak náležitě a upraví se z něho velký, půl cm. silný koláč, jenž na plech se vpraví. Na plochu jeho, rozpuštěným máslem potřenou a trochou strouhané housky posypanou, vpraví se asi 1 cm. silná vrstva čerstvých borůvek nebo hotových povidel. Posype se to vydatně cukrem, položí drobnými kousky másla, po případě zasype i trochou strouhané žemle a dá do trouby. Nedopečený ještě koláč může se pak opatřiti i polevem ze tří osmin litru smetany, 4 žloutků, dvou celých vajech a 2—3 lžic cukru, načež se dopeče.
Borůvkový koláč máslový.
Béře se čtvrt kilogr. mouky, čtvrt kilogramu cukru, čtvrt kilogramu másla, 4 žloutky a ze 4 bílků sníh s trochou citronové kůry; tře se to několik minut a upraví v podobě koláče na plechu, který je opatřen papírovým pekáčkem, máslem potřeným; jahody promísené cukrem a strouhaným perníkem s trochou skořice rozloží se po koláči, jehož okraje se potrou žloutkem, načež v mírně horké troubě se peče.
Borůvkový kompot.
Čerstvě přebrané, vyprané a náležitě na sítě osáklé borůvky vsypou se do hrnčeného kuthanu se 180—200 gr. utlučeného cukru na každý litr borůvek a s troškou celé nebo i roztlučené skořice. Aniž by se příliš jimi míchalo, uvaří se ve šťávě, kterou pustily; tato se pak scedí, zavaří na husto a borůvky jí pak polité na stůl se předkládají.
témata článku:
Diskuze k článku „Borůvkové víno, zmrzlina, kompot a další borůvkové recepty z doby našich prababiček“