Naše projekty:   magazín Bejvávalo.cz   •   obchod Bejvávalo.cz   •   magazín Příroda.cz   •   originální samolepky Pieris.cz   •   plastikové modely Plastikáče.cz   •   převod PDF na obrázky DraGIF.cz

Jak se kdysi vyráběl pravý turecký med?
původně vyšlo: Česká hospodyně 1902, autor neuveden.

Máte rádi poctivý turecký med? Přinášíme vám historický recept na jeho přípravu z roku 1902.


Výroba tureckého medu.

Tuto pochoutku dětí, jíž v každém obchodě s lahůdkami a na všech jarmarcích dostati lze, připravíme takto:

Velmi dobrý cukr třtinový se s trochou vody rozmíchá a při teplotě 70—75st. R se přídavkem trochy slabé kyseliny sírové částečně invertuje, t. j. v jiný cukr promění v t. zv. cukr hroznový. Když se kyselina zase otupila, přidá se k cukrové kaši odvar kořene sayonariového a za stálého míchání ve varu se důkladně propracuje, čímž se cukr částečně karamelisuje t. j. přemění v cukr hnědý.

Přídavkem odvaru sayonariového dodá se kaši náležité tuhosti, když vychladla. Na konec se do teplé ještě kaše něco medu přidá a mandlemi se prohodí.



původ historického článku:
Česká hospodyně 1902, autor neuveden.


datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
5. července 2018



Debata k článku 'Jak se kdysi vyráběl pravý turecký med?'









Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání včetně původních obrázků.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu ani opravovány původní překlepy.

Pokud chcete náš obsah převzít nebo máte zájem u nás zveřejnit svůj PR článek, tak nás prosím kontaktujte.

© 2011 - 2018 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X



Naše další projekty:

Zajímavé odkazy: Webhosting, Aplus Hotel - levné ubytování v Praze

Chcete zde být také uvedeni? Kontaktujte nás.