Naše projekty:   magazín Bejvávalo.cz   •   samolepky na stěnu Pieris.cz   •   magazín Příroda.cz   •   plastikové modely Plastikáče.cz   •   převod PDF na GIF animace DraGIF.cz

Jak se kdysi vyráběl pravý turecký med?

původně vyšlo: Česká hospodyně 1902, autor neuveden.
Máte rádi poctivý turecký med? Přinášíme vám historický recept na jeho přípravu z roku 1902.


Výroba tureckého medu.

Tuto pochoutku dětí, jíž v každém obchodě s lahůdkami a na všech jarmarcích dostati lze, připravíme takto:

Velmi dobrý cukr třtinový se s trochou vody rozmíchá a při teplotě 70—75st. R se přídavkem trochy slabé kyseliny sírové částečně invertuje, t. j. v jiný cukr promění v t. zv. cukr hroznový. Když se kyselina zase otupila, přidá se k cukrové kaši odvar kořene sayonariového a za stálého míchání ve varu se důkladně propracuje, čímž se cukr částečně karamelisuje t. j. přemění v cukr hnědý.

Přídavkem odvaru sayonariového dodá se kaši náležité tuhosti, když vychladla. Na konec se do teplé ještě kaše něco medu přidá a mandlemi se prohodí.


Původní zdroj historického článku:
Česká hospodyně 1902, autor neuveden.



datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
5. července 2018


 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!
Nabízíme Vám také možnost zveřejnění reklamního článku, kterým můžete oslovit tisíce našich čtenářů.








Debata k článku Jak se kdysi vyráběl pravý turecký med?


Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání včetně původních obrázků.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu ani opravovány původní překlepy.

Pokud chcete náš obsah převzít nebo máte zájem u nás zveřejnit svůj PR článek, tak nás prosím kontaktujte.

© 2011 - 2019 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je soukromý projekt, provozováný zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.



Naše další projekty: