Historické recepty na výborné sladké chlebové dorty

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Velká kuchařka 1911, autorka Magdalena Dobromila Rettigová.
Chtěli byste ochutnat rumový, čokoládový nebo třeba ovocný chlebový dort? Přinášíme vám osm skvělých historických receptů na výborné chlebové dorty z roku 1911.
Následující text pochází z roku 1911

Recepty na chlebové dorty


Chlebový černý 1.

Ustrouháme 28 dkg sladkých mandlí se slupkami, utlučeme 28 dkg cukru, ustrouháme dvě tabulky čokolády, usušíme dobře (do tmava) 7 dkg chleba a utlučeme jej rovněž jemně i prosijeme sítem, pokrájíme drobounce kůru s celého citronu, ustrouháme muškátový ořech i utlučeme 1 dkg skořice a snad i trochu hřebíčku. Vše dáme do čistého polévaného hrnce, přidáme dvanáct žloutků a dobře je utřeme vařečkou, načež uděláme z bílků sníh a také ho přidáme. Mícháme pak těstem půl hodiny až hodinu. Vymažeme formu přepuštěným máslem, vysypeme ji strouhanou houskovou korou, nalejeme dopolovic těsta a pečeme dort asi ¾ hodiny. Upečený vyndáme z formy, necháme vychladnouti a ozdobíme jej červeným neb žlutým ledem. Nebo jej okrášlíme barevným cukrem a pak jej dáme osušiti. Před podáním dáme dort na ozdobně vystříhaný papír. (Zbude-li něco těsta, můžeme napéci dortíčků a použiti jich též za ozdobu dortu.)

Chlebový černý 2.

Do 28 dkg tlučeného cukru přimícháme znenáhla dvanáct žloutků a mícháme jimi půl hodiny, až se náležitě zpění, načež opatrně přimícháme z osmi bílků sníh. Potom přidáme ještě 21 dkg neoloupaných a ustrouhaných sladkých mandlí, dvě tabulky ustrouhané čokolády, drobnou citronovou kůru, drobně nakrájený cedrát a a cukrovanou kůru pomorančovou i hrst drobně ustrouhaného černého chleba. Promícháme vše a uděláme dort.

Chlebový.

Promícháme 14 dkg tlučeného cukru se 7 dkg oloupaných a utlučených sladkých mandlí, přimícháme znenáhla osm žloutků i ze čtyř bílků sníh a mícháme těstem hodinu. Pak přidáme 7 dkg neoloupaných a drobně usekaných sladkých mandlí, hrst jemně ustrouhaného chleba, tabulku strouhané čokolády, 7 dkg jemně nakrájeného cedrátu, cukrované kůry pomorančové a trochu tlučené skořice i hřebíčku. Dáme těsto do ploché formy dortové, vymaštěné čerstvým máslem, a pečeme je zvolna.

Chlebový s rumem.

Roztlučeme a prosijeme 21 dkg do hněda usušeného chleba a navlažíme jej skleničkou rumu neb arraku. Ustrouháme 21 dkg sladkých a 1½ dkg hořkých, neoloupaných a otřených mandlí, dáme je do čistého hladkého rendlíku, přidáme k nim 56 dkg tlučeného cukru a dvacet žloutků. Mícháme těstem půl hodiny, načež přidáme kávovou lžičku tlučené prosáté skořice, šest tlučených prosátých hřebíčků, drobnou kůru s dvou citronů, rozstrouhanou tabulku čokolády a navlažený chléb. Promícháme vše dobře a přimícháme naposled ze čtrnácti bílků sníh. Vymažeme formu máslem, vysypeme ji usušeným prosátým chlebem, vlejeme do ní těsto (neplně) a zvolna upečeme dort. Upečený pozorně vyklopíme, obtáhneme jej skořicovým ledem a obložíme po libosti zavařeným ovocem.

Chlebový s vínem.

Promícháme 28 dkg tlučeného cukru s 18 dkg oloupaných a utlučených sladkých mandlí, pak přimícháme znenáhla deset vajec a jedenáct žloutků a třeme je hodinu. Potom přidáme 21 dkg jemně ustrouhaného chleba (navlaženého dobrým silným vínem), drobnou kůru s půle pomoranče a s půle citronu, 3½ dkg drobně nakrájeného cedrátu, tabulku strouhané čokolády, trochu tlučené skořice i hřebíčku a dobře vše promícháme. Vymažeme formu čerstvým máslem a vlejeme těsto do ní, zvolna je upečeme a po té dort potáhneme ledem i ozdobíme jej.

Chlebový tmavý.

Dáme na mísu 28 dkg tlučeného prosátého cukru, přirazíme šestnáct žloutků po sobě a třeme je něco půl hodiny. Pak přidáme 4 g tlučeného prosátého hřebíčku, 9 g tlučené prosáté skořice, s půle citronu drobně rozkrájenou kůru, čtyři malé tabulky strouhané čokolády, 28 dkg neloupaných strouhaných sladkých mandlí, dvě lžíce strouhaného, v másle do zlatova upraženého a vystydlého chleba a posléze zvolna přimícháme tuhý sníh ze šestnácti bílků. Těsto vlejeme do formy, přepuštěným máslem vymazané a houskou vysypané, a upečeme dort zvolna, načež jej vyklopíme, necháme vystydnouti a konečně jej ozdobíme některým ledem.

Chlebový tmavý se zavařeninou.

Dáme na vál 14 dkg mouky, 14 dkg neoloupaných strouhaných mandlí, 14 dkg černého tlučeného cukru, 14 dkg másla, 14 dkg piškotových drobtů, trochu skořice, trochu hřebíčku, kousek baldiánu a vše řádně smícháme i zaděláme těsto čtyřmi žloutky. Vytvoříme z něho libovolně veliký koláč, jejž pomažeme zavařeninou a uděláme na dortě hezky husté mřížky a každou pomažeme bílým ledem. Pak dáme dort do trouby péci, často naň dozírajíce.

Chlebový bez čokolády.

Dáme do hrnce sedm vajec, sedm žloutků, 28 dkg tlučeného cukru, drobnou kůru s celého citronu, trochu tlučené skořice i hřebíčku, třeme je ¾ hodiny, načež přidáme ze sedmi bílků sníh, 14 dkg neoloupaných a ustrouhaných sladkých mandlí, 7 dkg usušené a utlučené kůrky chlebové, trochu citronové šťávy a dobře vše promícháme. Vlejeme těsto do vymaštěné a houskou vysypané formy a upečeme dort zvolna.


Poznámka redakce Bejvávalo.cz:
Uvedené recepty jsou z roku 1911, z původních receptů paní Rettigové je do "moderní" podoby upravila Ida Caligaris a Eliška Neubauerová. Samotná Magdalena Dobromila Rettigová, dívčím jménem Artmannová, žila v letech 1785 - 1845.


Původní zdroj historického článku:
Velká kuchařka 1911, autorka Magdalena Dobromila Rettigová.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
11. června 2018


Diskuze k článku „Historické recepty na výborné sladké chlebové dorty“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!


Nejčtenější články
za posledních 30 dní

Nákupem na Hapík.cz
podpoříte chod našeho serveru




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.