Recepty na osvěžující letní domácí pudinky z dob našich prababiček

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autorka Hanka.
Hledáte něco dobrého, co vás v současném parnu skvěle osvěží? Zkuste si připravit některý ze skvělých letních pudinků podle receptů z roku 1929.
Následující text pochází z roku 1929

Letní studené pudingy

V létě nejpříjemnějším moučníkem je studený puding. Můžeme jej rychle připravit, vždy chutně a vábně vypadá, a ledově studený je pochoutkou.

Tyto pudingy děláme do vroubkovaných ozdobných forem, jež vyklopíme pak na mísu. Někdy jimi plníme malé hliněné nebo porculánové formičky, jež podáváme tak na stůl, nebo vyklopíme na plochou mísu, několik jich vedle sebe, obložíme čerstvým ovocem, nebo kompotem, také šlehačkou, či polijeme čokoládovou polévou. Jindy zas je můžeme podat ve sklenkách, na vysoké nožce, do ovocných dát navrch ještě nějaký kompot a jinak — třebas šlehačku.

Způsobů a tvarů je mnoho, a lze je různě měnit a volit. Právě tak musíme střídat i moučníky samy, aby se nepřejedly.


Vanilkový puding

3 vejce, 4 dkg cukru, půl l mléka, 5 dkg bramborové mouky. Mouku rozmícháme s 1 osminou l mléka, přidáme cukr, žloutky, půl utlučené vanilky. Dobře rozkvedlané vlijeme do ostatního odměřeného mléka, a to tehdy, když se vaří. Necháme ještě chvíli povařit, než začne houstnout, pak se odstaví; ještě do horkého vmícháme sníh ze čtyř bílků a těsto vlijeme do formy studenou vodou vypláchnuté a postavíme do chladna.

Čokoládový puding

3 vejce, 4 dkg cukru, 6 dkg čokolády, 5 dkg bramborové mouky, půl l mléka. Mouku rozmícháme s 1 osminou l mléka, přidáme žloutky, cukr, a vlijeme do zbylého vařícího mléka, v němž jsme rozvařily čokoládu. Necháme chvíli povařit, odstavíme, přidáme ze tří bílků sníh. Formy vylijeme vodou, naplníme a necháme v chladu ztuhnout.

Krupičný puding

8 dkg jemné, dětské krupičky, půl l mléka, 4 dkg cukru, 5 dkg strouhaných lískových oříšků, trochu strouhané citronové kůry a vanilky, ze tří bílků sníh. Z krupičky zavaříme do vařícího mléka řídkou kaši, již necháme na kraji plotny vařit. Když začíná houstnout, přidáme přísadu, oříšky, cukr a naposledy, když už je do husta uvařena a odstavena, ze tří bílků sníh. Vylijeme do formy vylité vodou a po úplném vychladnutí podáme.

Mandlový puding

Půl 1 mléka, 5 dkg bramborové mouky, 5 dkg loupaných, umletých mandlí, vanilky, trochu (utlučené), 3 vejce. Do 1 osminy l mléka vmícháme po částech bramborovou mouku, cukr, žloutky. Mezitím necháme svařit zbylé odměřené mléko, do něhož jsme přidaly ustrouhané mandle. Do vařícího mléka zavaříme rozkvedlanou směs, necháme povařit, odstavíme, pak vmícháme lehce sníh ze tří bílků. Plníme vylité formičky a necháme ztuhnout v chladu.

Příprava těchto pudingů nedá mnoho práce; ještě pohodlnější a stejně dobré jsou již připravené v balíčkách ke koupi, s různými příchutěmi, jako citronovou, kávovou, čokoládovou, atd. — Z těch, bez váženi a příprav je moučník za chvíli hotov.

Pěkně nakrášlený puding, vábně podaný (a dobře uvařený!) to jistě vyhraje i u labužníčků domácího stolu.


Původní zdroj historického článku:
Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autorka Hanka.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
8. června 2018


Diskuze k článku „Recepty na osvěžující letní domácí pudinky z dob našich prababiček“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.