Bejvávalo.cz

nejnavštěvovanější český server věnovaný historii

Recepty našich prababiček na pochoutky z jahod

původně vyšlo: Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autorka Hanka.
Díky vysokým teplotám tu již máme sezónu jahod. Jestli patříte mezi jejich milovníky, tak jistě oceníte řadu receptů a tipů na jejich servírování z roku 1929.


Recepty z jahod

Představa vonných, červených jahod sama o sobě vzbuzuje ve vás chuť na toto jemné ovoce; mnoho způsobů podáni jich, jeden lepší druhého, dává nám možnost každý den jinak si pochutnat.

Jahody, podané pouze jako ovoce, srovnáme na skleněný talíř a podložíme a obložíme jahodovým lístím. Jindy je zbavíme stopek, dáme na hlubší kompotový talířek, pocukrujeme a polijeme smetanou. Můžeme na ně nakupit i šlehanou smetanu, ale pak se vyjímají lépe v šampaňských sklenkách, šlehačkou proložené.

Někdy tyto jahody můžeme zalít vanilkovým studeným krémem nebo vanilkovým krémem podložit a jahody nakupíme navrch. Velice dobrý je jahodový krém bílkový. 7 dkg cukru na jeden bílek, 10 dkg čerstvých jahod třeme do husta. Krém dáme do sklenek, proložíme zahradními jahodami, nebo poházíme navrch malými lesními jahůdkami. Tento krém plníme však i do lineckých košíčků, jež podáme jako dobrý a sytý moučník.

Předpis na košíčky: Na vále zpracujeme 18 dkg mouky, 14 dkg másla, 5 dkg cukru, 2 žloutky, trochu citronové kůry a amonia. Malé kousky vtlačujeme do vymaštěných, moukou vysypaných formiček, na plechu zvolna upečeme, vychladlé vyklopíme a plníme.

Výborné také je želé z jahod. Jahody zbavíme zelených stopiček, dáme do hliněného kastrolu, zalijeme vodou, až jsou potopeny, a zvolna zahříváme. Ve varu necháme tak dlouho, až jahody změknu, ale než se rozvaří Pak napneme na obrácenou židli mezi čtyři nohy čisté plátno a šťávu necháme volně prokapat. Prokapanou šťávu svaříme pak na polovinu, pak odvážíme. Na 1 litr šťávy dáme 1 kg cukru a vaříme, až kapka, kápnutá na porculánový talířek se nerozuteče, ale zrosolovati.

Nahřáté láhve naplníme, navrch položíme kolečko z pergamenu, nasáklé rumem a láhve ovážeme. Když pak potřebujeme na koláč, koláčky, dort rosol, vezmeme určité množství, nahřejeme a poléváme, třeba přes čerstvé jahody. Rosol samotný podáme také k houstičkám s máslem k čaji.


Původní zdroj historického článku:
Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autorka Hanka.




datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
29. května 2018


 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!
Nabízíme Vám také možnost zveřejnění reklamního článku, kterým můžete oslovit tisíce našich čtenářů.




Nabízíme v eshopu
Obchod.Bejvávalo.cz




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2021 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je soukromý projekt, provozováný už od svého začátku v roce 2011 zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.