Bejvávalo.cz
Co jste si mohli před 100 lety dát k jídlu v luxusním hotelu Astor v New Yorku a jak moc to bylo drahé?
Jídelní lístek nebetyčných holelů.
Jídelní lístek předkládaný hostu číšníkem nebetyčných hotelů bývá velmi bohatý. Každého dne tiskne se lístek nový. Na jedné straně uvedena jsou jídla v řeči anglické, na druhé straně v jazyku francouzském.
Za příklad uvádím bill of fare (čte se: bil of fér, t. j. jídelní lístek) proslulého domu newyorského, jehož jméno Hotel Astor. President akciového toho podniku zaslal mi na prosté požádání pestře tištěný lístek s největší ochotou a s přípisem zvláště zdvořilým.
Ceny pokrmů poznamenané v dolarech a centech vypadají, jak se na takový hotel sluší, po nebesku. Přepočítává-li je našinec na měnu rakouskou, popadá se snad za hlavu a vyslovuje hlasitě své podivení, jak je možno žádati za koroptev upečenou na rožni 4 dolary 50 centů, t. j. 22 K 50 h, a za kapouna dokonce 7 dolarů čili 35 korun. Jedinou útěchou může nám býti, že se lze o chutnou tu pečeni rozděliti s přáteli, které jsme si k hostině pozvali, neboť předkládá se pečený pták vždycky celý.
Také dávky jiných pokrmů masitých jsou tak veliky, že se o ně rozdělují obyčejně dvě osoby. Je-li host sám, objednává si pouze porci malou a lacinější. O takovou nemohou se však děliti osoby dvě. Vychází to na jevo z poznámky, uvedené výslovně na jídelním lístku. Za malou porci platí se o málo více nežli jest polovička ceny dávky velké.
Ceny jednotlivých jídel v hotelu Astorově jsou následující.
Uvádím je zde v korunách a haléřích.
Ústřice | 2 K 50 h |
---|---|
Sardinky | 2 K |
Kaviar | 4 K 50 h |
Pečený sleď | 2 K 50 h |
Polévka želví | 4 K 50 h |
Žabí stehénka | 5 K |
Kanibala | 6 K |
Platýs | 3 K |
Hovězí filet | 7 K |
Husí játra | 4 K 50 h |
Telecí | 7 K 50 h |
Kachna | 23—50 K |
Kur skotský | 22 K |
Sluka | 5 K |
Křepelka | 5 K |
Kuře | 7 K |
Krocan | 17 K 50 h |
Špenát | 2 K 50 h |
Karfiol | 2 K 50 h |
Hrášek | 3 K |
Artičok | 2 K 50 h |
Chřest | 8 K |
Brambory | 1 K |
Salát hlávkový | 2 K 50 h |
Salát celerový | 2 K 50 h |
Koláč jablkový | 1 K |
Omleta | 3 K |
Zmrzlina | 5 K |
Meloun | 3 K 50 h |
Pomoranč | 1 K 25 h |
Hruška | 1 K |
Maliny | 1 K 25 h |
Vinný hrozen | 2—7 K |
Káva | 1 K |
Salony nejpřednějších hotelů amerických jsou upraveny pro bohaté panstvo tak nádherně, že se jim může vyrovnati jenom málokterý hotel evropský.
V obyčejnějších hotelích amerických žije se ovšem mnohem laciněji. V menších městech platívá host za byt, obsluhu a veškeré zaopatření denně 2 až 3 dolary, t. j. 10 až 15 korun, ve velikých asi 4 až 5 dolarů (20 až 25 K). Ubytování takové zove se americké.
V hotelích, zařízených podle plánu evropského, platívá se byt a strava zvláště. Za pokoj žádá se denně asi 1 dolar (5 K).
Host ubytovaný v hotelu podle plánu amerického má nároky na snídani, oběd a večeři. Masitá jídla předkládají se již hned o snídani. Ryba nescházívá.
Američtí hosté pívají ráno obyčejně čaj. O polednách a při večeři pochutnávají si na vodě hodně chlazené.
Pivo a jiné nápoje lihové pívají se obyčejně ve zvláštní výčepně zvané bar.
poznámka redakce Bejvávalo.cz:
Pro lepší představu o uvedených cenách uvádíme, že 1 Dolar z roku 1911 by dnes hodnotou odpovídal cca 25 Dolarům.
Diskuze k článku „Co jste si mohli před 100 lety dát k jídlu v luxusním hotelu Astor v New Yorku a jak moc to bylo drahé?“