Co jste si mohli před 100 lety dát k jídlu v luxusním hotelu Astor v New Yorku a jak moc to bylo drahé?

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Amerika 1911, autor Josef Kořenský.
Co se na začátku minulého století jedlo v hotelu Astor a jak moc byly americké hotely jiné než ty české? S tím vás detailně seznámí náš historický článek z roku 1911.
Následující text pochází z roku 1911

Jídelní lístek nebetyčných holelů.

Jídelní lístek předkládaný hostu číšníkem nebetyčných hotelů bývá velmi bohatý. Každého dne tiskne se lístek nový. Na jedné straně uvedena jsou jídla v řeči anglické, na druhé straně v jazyku francouzském.

Za příklad uvádím bill of fare (čte se: bil of fér, t. j. jídelní lístek) proslulého domu newyorského, jehož jméno Hotel Astor. President akciového toho podniku zaslal mi na prosté požádání pestře tištěný lístek s největší ochotou a s přípisem zvláště zdvořilým.

Ceny pokrmů poznamenané v dolarech a centech vypadají, jak se na takový hotel sluší, po nebesku. Přepočítává-li je našinec na měnu rakouskou, popadá se snad za hlavu a vyslovuje hlasitě své podivení, jak je možno žádati za koroptev upečenou na rožni 4 dolary 50 centů, t. j. 22 K 50 h, a za kapouna dokonce 7 dolarů čili 35 korun. Jedinou útěchou může nám býti, že se lze o chutnou tu pečeni rozděliti s přáteli, které jsme si k hostině pozvali, neboť předkládá se pečený pták vždycky celý.

Také dávky jiných pokrmů masitých jsou tak veliky, že se o ně rozdělují obyčejně dvě osoby. Je-li host sám, objednává si pouze porci malou a lacinější. O takovou nemohou se však děliti osoby dvě. Vychází to na jevo z poznámky, uvedené výslovně na jídelním lístku. Za malou porci platí se o málo více nežli jest polovička ceny dávky velké.


Ceny jednotlivých jídel v hotelu Astorově jsou následující.

Uvádím je zde v korunách a haléřích.

Ústřice2 K 50 h
Sardinky 2 K
Kaviar 4 K 50 h
Pečený sleď 2 K 50 h
Polévka želví 4 K 50 h
Žabí stehénka 5 K
Kanibala 6 K
Platýs 3 K
Hovězí filet 7 K
Husí játra 4 K 50 h
Telecí 7 K 50 h
Kachna23—50 K
Kur skotský 22 K
Sluka 5 K
Křepelka 5 K
Kuře 7 K
Krocan 17 K 50 h
Špenát 2 K 50 h
Karfiol 2 K 50 h
Hrášek 3 K
Artičok 2 K 50 h
Chřest 8 K
Brambory 1 K
Salát hlávkový 2 K 50 h
Salát celerový 2 K 50 h
Koláč jablkový 1 K
Omleta 3 K
Zmrzlina 5 K
Meloun 3 K 50 h
Pomoranč1 K 25 h
Hruška 1 K
Maliny 1 K 25 h
Vinný hrozen 2—7 K
Káva 1 K

Salony nejpřednějších hotelů amerických jsou upraveny pro bohaté panstvo tak nádherně, že se jim může vyrovnati jenom málokterý hotel evropský.

V obyčejnějších hotelích amerických žije se ovšem mnohem laciněji. V menších městech platívá host za byt, obsluhu a veškeré zaopatření denně 2 až 3 dolary, t. j. 10 až 15 korun, ve velikých asi 4 až 5 dolarů (20 až 25 K). Ubytování takové zove se americké.

V hotelích, zařízených podle plánu evropského, platívá se byt a strava zvláště. Za pokoj žádá se denně asi 1 dolar (5 K).

Host ubytovaný v hotelu podle plánu amerického má nároky na snídani, oběd a večeři. Masitá jídla předkládají se již hned o snídani. Ryba nescházívá.

Američtí hosté pívají ráno obyčejně čaj. O polednách a při večeři pochutnávají si na vodě hodně chlazené.

Pivo a jiné nápoje lihové pívají se obyčejně ve zvláštní výčepně zvané bar.


poznámka redakce Bejvávalo.cz:
Pro lepší představu o uvedených cenách uvádíme, že 1 Dolar z roku 1911 by dnes hodnotou odpovídal cca 25 Dolarům.


Původní zdroj historického článku:
Amerika 1911, autor Josef Kořenský.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
13. dubna 2018


Diskuze k článku „Co jste si mohli před 100 lety dát k jídlu v luxusním hotelu Astor v New Yorku a jak moc to bylo drahé?“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.