Recept na báječný koláč z doby našich prababiček: jablka ve sněhové závěji

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Hvězda čsl. paní a dívek 1926, autor neuveden.
Máte chuť na něco sladkého? Zkuste si upéct jablečný koláč podle receptu z roku 1926.
Následující text pochází z roku 1926

Jablka ve sněhové závěji

Připravíme těsto na koláč: na vále zpracujeme 20 dkg hladké mouky, do níž přidáme 6 dkg cukru, trochu vanilky, kůry citr. a pomeranč., 10 dkg másla nebo vláčného másla umělého, 1 vejce. (Z něho dáme trochu stranou na potření koláče.)

Rychle a dohře vypracované těsto necháme ½ hod. ve studeno. Potom těsto na stéblo silně rozválíme, vykrojíme dle dortové formy (nebo talíře) kruh, položíme jej do formy nebo na plech, na okrajích pomažeme zbytkem vejce, ze zbytků těsta upravíme váleček, kterým okraj koláče otočíme a těsto pak světle upečeme v dobře vyhřáté troubě (asi čtvrt hod.).

Mezitím s trochou cukru a vína podusíme tvrdá jablka, oloupaná, jaderníku zbavená (ale jablka musí zůstati celá), otvor po jaderníku vyplníme po udušení zavařeninou, jablka takto připravená srovnáme na upečený koláč, na to nakupíme hodně tuhý sníh (ze 4 bílku, oslazený 20 dkg cukru, jež pomalu po troškách do tuhého již sněhu zašleháváme), poprášíme jej ještě cukrem a necháme v troubě v několika minutách ieště zarůžověti.


Původní zdroj historického článku:
Hvězda čsl. paní a dívek 1926, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
9. dubna 2018


Diskuze k článku „Recept na báječný koláč z doby našich prababiček: jablka ve sněhové závěji“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.