Recept na pravé karlovarské oplatky a další typy sladkých oplatek

původně vyšlo: Šťastný domov 1916, autor neuveden.
Máte rádi karlovarské oplatky? Můžete si je zkusit sami připravit podle našeho historického receptu z roku 1916, navíc můžete zkusit i slovenské nebo sladké oplatky.


Recepty na sladké oplatky

Oplatky se pekou zpravidla v oplatkové železné formě klešťové. Tato se dříve nad ohněm z dříví nebo dřevěného uhlí rozpálí, vymaže omastkem (na př. kouskem másla v hadříčku zabaleným), pak opatří těstem, sklopí, aby se těsto stejnoměrně rozdělilo a nad čilým ohněm se pak forma obrací, aby se oplatka stejnoměrně po obou stranách opekla.

Není-li formy, možno také oplatky péci na vymaštěné a moukou poprášeném plechu; tu se obyčejně volí těsto polořídké, které se kornoutkem nebo nabíječkou na plech vytlačuje nebo těsto tužší, z kterého se vykrajují menší oplatky; s většími se to daří špatně; bývají netvárné a zkroucené, i když kuchařka s tím zručně dovede zacházeti. Aby se srovnaly, vkládají se ještě teplé hned po upečení mezi dvě čistá, těžší prkénka. Předpisů je velký počet.

Těsto na oplatky

Řídké těsto k lití do formy poskytne na př. směs ze 3/8 l smetany, 4 vajec, 125 g jemně prosátého cukru s trochou tlučené skořice a špetkou soli, 250 g mouky. Těsto musí býti dobře prošleháno. Oplatky se pekou tenké, po upečení pomažou tence měkkým máslem, posypou cukrem a pomazanými stranami po dvou k sobě se spojují. Jiná řídká těsta jsou ještě nákladnější pro obsah másla a vajec. — Polořídké těsto poskytne 200 g utřeného másla s 200 g cukru. 4 celými vejci a 200 g mouky.

Nejlevnější jsou oplatky slovenské a karlovarské.

Slovenské oplatky

Slovenské jako oblíbené vánoční pečivo připravují se ze 600 g mouky, 120 g cukru s 1 vejcem, trochou vanilky nebo skořice; zadělává se to mlékem, kterého se 1 1 odměří; nejdříve se jen málo mléka přidává a těsto pilně šlehá, mezi šleháním se po kouscích přidává 30—40 g rozpuštěného másla a teprv do dobře ušlehaného těsta pozvolna se vešlehává zbývající mléko. Těsto je ovšem řídké a mohou se oplatky nejlépe péci jen ve formě.

Karlovarské oplatky

Karlovarské mají podobné složení: šlehá se ½ hod. těsto z 1 l dobrého mléka a ½ kg mouky, do ušlehaného se vešlehá 1 žloutek se špetkou soli a lžicí cukru. Jedna oplatka se potře vždy rozpuštěným máslem posype hustě vanilkovým cukrem a. skořicí a druhá oplatka, máslem pomazaná se na to přiklopí. Také možno je spojovali mandlemi s cukrem a růžovou vodou utřenými, strouhanou čokoládou, oříškovou nebo jinou nádivkou.


Původní zdroj historického článku:
Šťastný domov 1916, autor neuveden.


datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
27. března 2018


Diskuze k článku „Recept na pravé karlovarské oplatky a další typy sladkých oplatek“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!


Nákupem na Pieris.cz
podpoříte chod našeho serveru




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2023 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je soukromý projekt, provozovaný už od svého začátku v roce 2011 zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.