Recepty na sladké oplatky
Oplatky se pekou zpravidla v oplatkové železné formě klešťové. Tato se dříve nad ohněm z dříví nebo dřevěného uhlí rozpálí, vymaže omastkem (na př. kouskem másla v hadříčku zabaleným), pak opatří těstem, sklopí, aby se těsto stejnoměrně rozdělilo a nad čilým ohněm se pak forma obrací, aby se oplatka stejnoměrně po obou stranách opekla.
Není-li formy, možno také oplatky péci na vymaštěné a moukou poprášeném plechu; tu se obyčejně volí těsto polořídké, které se kornoutkem nebo nabíječkou na plech vytlačuje nebo těsto tužší, z kterého se vykrajují menší oplatky; s většími se to daří špatně; bývají netvárné a zkroucené, i když kuchařka s tím zručně dovede zacházeti. Aby se srovnaly, vkládají se ještě teplé hned po upečení mezi dvě čistá, těžší prkénka. Předpisů je velký počet.
Těsto na oplatky
Řídké těsto k lití do formy poskytne na př. směs ze 3/8 l smetany, 4 vajec, 125 g jemně prosátého cukru s trochou tlučené skořice a špetkou soli, 250 g mouky. Těsto musí býti dobře prošleháno. Oplatky se pekou tenké, po upečení pomažou tence měkkým máslem, posypou cukrem a pomazanými stranami po dvou k sobě se spojují. Jiná řídká těsta jsou ještě nákladnější pro obsah másla a vajec. — Polořídké těsto poskytne 200 g utřeného másla s 200 g cukru. 4 celými vejci a 200 g mouky.
Nejlevnější jsou oplatky slovenské a karlovarské.
Slovenské oplatky
Slovenské jako oblíbené vánoční pečivo připravují se ze 600 g mouky, 120 g cukru s 1 vejcem, trochou vanilky nebo skořice; zadělává se to mlékem, kterého se 1 1 odměří; nejdříve se jen málo mléka přidává a těsto pilně šlehá, mezi šleháním se po kouscích přidává 30—40 g rozpuštěného másla a teprv do dobře ušlehaného těsta pozvolna se vešlehává zbývající mléko. Těsto je ovšem řídké a mohou se oplatky nejlépe péci jen ve formě.
Karlovarské oplatky
Karlovarské mají podobné složení: šlehá se ½ hod. těsto z 1 l dobrého mléka a ½ kg mouky, do ušlehaného se vešlehá 1 žloutek se špetkou soli a lžicí cukru. Jedna oplatka se potře vždy rozpuštěným máslem posype hustě vanilkovým cukrem a. skořicí a druhá oplatka, máslem pomazaná se na to přiklopí. Také možno je spojovali mandlemi s cukrem a růžovou vodou utřenými, strouhanou čokoládou, oříškovou nebo jinou nádivkou.
témata článku:
Diskuze k článku „Recept na pravé karlovarské oplatky a další typy sladkých oplatek“