Naše projekty:   originální samolepky na stěnu Pieris.cz   —   magazín Příroda.cz   —   efektní sdílení PDF souborů DraGIF.cz

Bejvávalo.cz

nejnavštěvovanější český server věnovaný historii

Historické recepty na salám z cukru a další velmi levné moučníky a koláče z doby první světové války

původně vyšlo: Šťastný domov 1916, autor neuveden.
Chcete ochutnat moučníky, které se u nás pekly v době nedostatku surovin za první světové války? Můžete to zkusit podle našich receptů z roku 1916.


Koláče bez vajec a omastku.

Mouky 3/8 kg, cukru ¼ kg, 1 pečivý prášek, za 10—15 h citronátu a tolikéž hrozinek zaděláme s mlékem na vláčné těsto (kdyby kakao nebylo tak drahé — 30 K za 1 kg, mohlo by se i tohoto trochu přidati). Koláč pečeme ve vymaštěné formě 3/4 hod. za mírného horka.

Nebo: ½ kg mouky, ¼ kg cukru a 1 pečivý prášek za sucha dobře promícháme; přidáme k tomu koflík marmelády, větší koflík mléka, trochu citronátu, 1/8 kg drobně rozkrájených fíků, hřebíčku tlučeného a skořice, každého na špičku nože; dobře propracujeme a pečeme koláč ve vymaštěné formě dobrou hodinu. Pečivo toto udržuje se po týdny svěžím a šťavnatým a hodí se proto také dobře k zasílání vojínům do pole.

Salám z cukru.

¼ kg cukru se vaří s ½ litrem vody tak dlouho, až se příst počne. 20 dkg suchých švestek oloupaných a drobně usekaných se s tím cukrem vaří, pak přidá kůra z ½ citronu, 3 hřebíčky, trochu skořice, kousek nakrájeného citronátu, 3 dkg na hrubo sekaných loupaných mandlí neb ořechů a kousek čokolády strouhané a vše se dohromady dobře zamíchá. Na prkénku, posypaném hrubě tlučeným cukrem, se uválí salám. Tento se musí po 3 dny cukrem posypávat a v cukru válet, aby se okulatil a ztuhnul a může se pak na kolečka krájeti jako salám.

Vydatný levný koláč.

¼ kg mouky, ¼ kg cukru, ¼ litru mléka, 4 dkg másla, 4 dkg kakaa (nebo kakaové náhražky), 1 vejce a 15 zrnek kávy pražené, jemně mleté, ½ balíčku prášku pečivého se dobře ½ hodiny tře a ve formě tortové máslem vymazané a dobře prohřáté, ne však příliš horké troubě peče. Požívá se druhý neb třetí den. Procházková.

Tort tvarohový

Tort tvarohový může býti po výtce tort kynutý s tvarohovou pomazánkou. Ve ¼ l vlažné smetany rozpustí se 22 g droždí, důkladně prokloktá s 30 g cukru a 4 lžícemi mouky. Tento kvásek se nechá zkynouti a zadělá se pak s 1 l mouky (jemné, prohřáté; v nedostatku pšeničné mouky nutno utéci se k bramborové a p.), 80 g másla, 3 žloutky, špetkou soli, ustrouhanou kůrou z ½ citronu; když těsto dobře ušlehané od mísy se odvaluje, smíchá se sníh ze 3 bílků.

Vyválí se z větší poloviny těsta koláč na palec tlustý, jenž se opatří zvýšeným okrajem a pomaže tvarohovou nádivkou, utřenou se žloutky, cukrem, sladkými a hořkými mandlemi a citronovou kůrou. Ze zbytku těsta udělá se přes nádivku mřížka, tort se nechá na plechu zkynouti, potře se vejcem, posype cukrem a peče v prostředním horku hodinu.


Původní zdroj historického článku:
Šťastný domov 1916, autor neuveden.




datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
17. března 2018


 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!
Nabízíme Vám také možnost zveřejnění reklamního článku, kterým můžete oslovit tisíce našich čtenářů.








Debata k článku Historické recepty na salám z cukru a další velmi levné moučníky a koláče z doby první světové války


Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2020 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je soukromý projekt, provozováný už od svého začátku v roce 2011 zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.