Historické recepty na salám z cukru a další velmi levné moučníky a koláče z doby první světové války

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Šťastný domov 1916, autor neuveden.
Chcete ochutnat moučníky, které se u nás pekly v době nedostatku surovin za první světové války? Můžete to zkusit podle našich receptů z roku 1916.
Následující text pochází z roku 1916

Koláče bez vajec a omastku.

Mouky 3/8 kg, cukru ¼ kg, 1 pečivý prášek, za 10—15 h citronátu a tolikéž hrozinek zaděláme s mlékem na vláčné těsto (kdyby kakao nebylo tak drahé — 30 K za 1 kg, mohlo by se i tohoto trochu přidati). Koláč pečeme ve vymaštěné formě 3/4 hod. za mírného horka.

Nebo: ½ kg mouky, ¼ kg cukru a 1 pečivý prášek za sucha dobře promícháme; přidáme k tomu koflík marmelády, větší koflík mléka, trochu citronátu, 1/8 kg drobně rozkrájených fíků, hřebíčku tlučeného a skořice, každého na špičku nože; dobře propracujeme a pečeme koláč ve vymaštěné formě dobrou hodinu. Pečivo toto udržuje se po týdny svěžím a šťavnatým a hodí se proto také dobře k zasílání vojínům do pole.

Salám z cukru.

¼ kg cukru se vaří s ½ litrem vody tak dlouho, až se příst počne. 20 dkg suchých švestek oloupaných a drobně usekaných se s tím cukrem vaří, pak přidá kůra z ½ citronu, 3 hřebíčky, trochu skořice, kousek nakrájeného citronátu, 3 dkg na hrubo sekaných loupaných mandlí neb ořechů a kousek čokolády strouhané a vše se dohromady dobře zamíchá. Na prkénku, posypaném hrubě tlučeným cukrem, se uválí salám. Tento se musí po 3 dny cukrem posypávat a v cukru válet, aby se okulatil a ztuhnul a může se pak na kolečka krájeti jako salám.

Vydatný levný koláč.

¼ kg mouky, ¼ kg cukru, ¼ litru mléka, 4 dkg másla, 4 dkg kakaa (nebo kakaové náhražky), 1 vejce a 15 zrnek kávy pražené, jemně mleté, ½ balíčku prášku pečivého se dobře ½ hodiny tře a ve formě tortové máslem vymazané a dobře prohřáté, ne však příliš horké troubě peče. Požívá se druhý neb třetí den. Procházková.

Tort tvarohový

Tort tvarohový může býti po výtce tort kynutý s tvarohovou pomazánkou. Ve ¼ l vlažné smetany rozpustí se 22 g droždí, důkladně prokloktá s 30 g cukru a 4 lžícemi mouky. Tento kvásek se nechá zkynouti a zadělá se pak s 1 l mouky (jemné, prohřáté; v nedostatku pšeničné mouky nutno utéci se k bramborové a p.), 80 g másla, 3 žloutky, špetkou soli, ustrouhanou kůrou z ½ citronu; když těsto dobře ušlehané od mísy se odvaluje, smíchá se sníh ze 3 bílků.

Vyválí se z větší poloviny těsta koláč na palec tlustý, jenž se opatří zvýšeným okrajem a pomaže tvarohovou nádivkou, utřenou se žloutky, cukrem, sladkými a hořkými mandlemi a citronovou kůrou. Ze zbytku těsta udělá se přes nádivku mřížka, tort se nechá na plechu zkynouti, potře se vejcem, posype cukrem a peče v prostředním horku hodinu.


Původní zdroj historického článku:
Šťastný domov 1916, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
17. března 2018


Diskuze k článku „Historické recepty na salám z cukru a další velmi levné moučníky a koláče z doby první světové války“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.