Otrava jedovatým margarínem v Německu! Jak se to mohlo stát?

původně vyšlo: Epocha 1911, autor O. V.
Máte ve svém jídelníčku margarín, nebo dáváte přednost pravému máslu? Německem v roce 1911 otřásla hromadná otrava osob, způsobená konzumací závadného margarínu. Jak k něčemu podobnému mohlo vůbec dojít?


Jedy v rostlinných tucích.

Poslední dobou se v Hamburce udály hromadné otravy jistými druhy margarinu; veškerá veřejnost tím byla nadmíru vzrušena, a pátráním po příčinách tohoto zjevu zjištěno pak skutečně, že se margarin může za jistých okolností stát jedovatým.

Působí tu za prvé nedostatečná raffinace surovin, za druhé nesprávná úprava, a konečně rozklad.

Při přípravě margarinu užívá se nyní zhusta rostlinných olejů a tuků poněvač jsou levnější než hlavní surovina, kterou je lůj; v oněch nalézají se však mnohé látky povahy jedovaté, jako hořčičné oleje, rozkladní produkty bílkovin, alkaloidy a j. Látky tyto se dostávají do olejů bud přímo při lisování plodů, bud s plevelem, nebo tvoří se dodatečně při rozkladu a žluknutí olejů.

Z olejů jsou jedovaté olej kurkasový, krotonový, ricinový a celá řada jejich technických produktů, mezi jinými i olej kardamomový, pocházející z plodů rostlinných podobných kardamomům, koření to, jež nyní skoro úplně vymizelo z užívání. Právě olej kardamomový to byl, jenž přivodil v Hamburce zmíněné otravy, neboť příslušná továrna jej nedostatečně čištěný užívala na přípravu rostlinného margarinu.

Příslušnou úpravou a raffinací je však možno tuky jedovatých látek zbavit.

Jinak může být jedovatost margarinu přivoděna i látkami, jimiž se margarin upravuje, aby nabyl vzhledu a vůně másla přirozeného. V tomto směru je třeba, aby byly přesně stanoveny látky, jichž se při této úpravě může užit anižby nastala újma na zdraví.

Konečně je poněkud jedovatý i margarin vyrobený z tuků žluklých a nalézajících se v rozkladu; je tedy nutno i v tomto ohledu kontrollovat jeho výrobu a užit za surovinu pouze tuků čerstvých, nezkažených.

Margarin připravovaný za šetření všech zdravotních opatření jest jinak ovšem lidskému zdraví naprosto neškodný.


Původní zdroj historického článku:
Epocha 1911, autor O. V.



datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
7. března 2018


Diskuze k článku „Otrava jedovatým margarínem v Německu! Jak se to mohlo stát?“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!
Nabízíme Vám také možnost zveřejnění reklamního článku, kterým můžete oslovit tisíce našich čtenářů.


Nabízíme v eshopu
Obchod.Bejvávalo.cz




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2022 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je soukromý projekt, provozovaný už od svého začátku v roce 2011 zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.