Naše projekty:   magazín Bejvávalo.cz   •   samolepky na stěnu Pieris.cz   •   magazín Příroda.cz   •   plastikové modely Plastikáče.cz   •   převod PDF na GIF animace DraGIF.cz

Otrava jedovatým margarínem v Německu! Jak se to mohlo stát?
původně vyšlo: Epocha 1911, autor O. V.

Máte ve svém jídelníčku margarín, nebo dáváte přednost pravému máslu? Německem v roce 1911 otřásla hromadná otrava osob, způsobená konzumací závadného margarínu. Jak k něčemu podobnému mohlo vůbec dojít?


Jedy v rostlinných tucích.

Poslední dobou se v Hamburce udály hromadné otravy jistými druhy margarinu; veškerá veřejnost tím byla nadmíru vzrušena, a pátráním po příčinách tohoto zjevu zjištěno pak skutečně, že se margarin může za jistých okolností stát jedovatým.

Působí tu za prvé nedostatečná raffinace surovin, za druhé nesprávná úprava, a konečně rozklad.

Při přípravě margarinu užívá se nyní zhusta rostlinných olejů a tuků poněvač jsou levnější než hlavní surovina, kterou je lůj; v oněch nalézají se však mnohé látky povahy jedovaté, jako hořčičné oleje, rozkladní produkty bílkovin, alkaloidy a j. Látky tyto se dostávají do olejů bud přímo při lisování plodů, bud s plevelem, nebo tvoří se dodatečně při rozkladu a žluknutí olejů.

Z olejů jsou jedovaté olej kurkasový, krotonový, ricinový a celá řada jejich technických produktů, mezi jinými i olej kardamomový, pocházející z plodů rostlinných podobných kardamomům, koření to, jež nyní skoro úplně vymizelo z užívání. Právě olej kardamomový to byl, jenž přivodil v Hamburce zmíněné otravy, neboť příslušná továrna jej nedostatečně čištěný užívala na přípravu rostlinného margarinu.

Příslušnou úpravou a raffinací je však možno tuky jedovatých látek zbavit.

Jinak může být jedovatost margarinu přivoděna i látkami, jimiž se margarin upravuje, aby nabyl vzhledu a vůně másla přirozeného. V tomto směru je třeba, aby byly přesně stanoveny látky, jichž se při této úpravě může užit anižby nastala újma na zdraví.

Konečně je poněkud jedovatý i margarin vyrobený z tuků žluklých a nalézajících se v rozkladu; je tedy nutno i v tomto ohledu kontrollovat jeho výrobu a užit za surovinu pouze tuků čerstvých, nezkažených.

Margarin připravovaný za šetření všech zdravotních opatření jest jinak ovšem lidskému zdraví naprosto neškodný.



původ historického článku:
Epocha 1911, autor O. V.


datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
7. března 2018



Debata k článku 'Otrava jedovatým margarínem v Německu! Jak se to mohlo stát?'








Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání včetně původních obrázků.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu ani opravovány původní překlepy.

Pokud chcete náš obsah převzít nebo máte zájem u nás zveřejnit svůj PR článek, tak nás prosím kontaktujte.

© 2011 - 2018 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je soukromý projekt, provozováný zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.



Naše další projekty:

Zajímavé odkazy: Webhosting, Aplus Hotel - levné ubytování v Praze

Chcete zde být také uvedeni? Kontaktujte nás.