Proč ze zdražuje mléko?

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Česká hospodyňka 1900, autor neuveden.
Je podle vás cena mléka přiměřená jeho výrobním nákladům a výživové hodnotě, nebo je předražené? Jak popisuje náš historický článek z roku 1900, tak podobné otázky trápily již naše prababičky.
Následující text pochází z roku 1900

Výrobní cena a hodnota mléka.

Mluví-li se o tom, že některý výrobek se prodává pod výrobní cenu, t. j. za méně než co samotného výrobce stojí, platí to především o mléku.

Počítáme-li krmiva dobytku co nejníže a čítáme-li i také hnůj, musí hospodář za 1 litr mléka nejméně 8,4 kr. utržiti, aby kryl pouze vlastni výlohy. Teprve při ceně 9 kr. zbyde pro hospodáře něco za jeho práci a bude mlékařství skutečné zisk přinášeli.

Toliko za výminečně příznivých pomérů může býti mlékařem při ceně 7 kr. za t litr beze ztráty prováděno. Je-li k výrobě 1 kg másla potřeba 25 — 27 l mléka a stržíme-li zaň 1,25—1,30 zl., tož jsou ceny poměrně vysoké a zřídka je naše mlékárny docilují, zpeněží se 1 l mléka okrouhle 4,3 kr., při čemž musí se ještě 1 l mléka odstředěného za 3 kr. počítati, abychom při tom neměli ztrátu. Avšak za 1 l mléka sbíraného sotva kdo 3 kr. zaplatí.

Jsme-li ale nuceni tolik žádali, jest otázkou, zda také výrobky tyto mají tu hodnotu, jakou cenu rolník žádati musí, aby vyšel. Tu jednoduché srovnání obsahu výživných látek praví nám, že celé mléko, mléko sbírané a sýr z mléka sbíraného jsou nejlevnějšími potravinami původu živočišného.

Ještě při ceně 12 kr. za 1 litr mléka dostaneme v mléce skoro dvojnásobné množství živných jednotek jako v mase obyčejných našich domácích jatečných zvířat a zrovna tolik, co jich dostaneme v té nejlevnější živočišné potravě, totiž mořských rybách (jako př. v slanečcích).

Zůstane tedy mléko i při zdánlivé vysokých cenách vždy ještě velmi levnou potravinou, nepřihlížeje ani k jeho znamenité stravitelnosti. Zvláště příznivě pro mléko dopadá srovnání s pivem a zvláště u dětí nelze účinnosť piva proti mléka postaviti, poněvadž padá u nich na váhu účinek alkoholu.

Mají tedy hospodářové čisté svědomí, když zdražili mléko, poněvadž použili svého plného práva, které již dávno provésti mohli.


Původní zdroj historického článku:
Česká hospodyňka 1900, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
22. února 2018


Diskuze k článku „Proč ze zdražuje mléko?“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2025 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.