Výrobní cena a hodnota mléka.
Mluví-li se o tom, že některý výrobek se prodává pod výrobní cenu, t. j. za méně než co samotného výrobce stojí, platí to především o mléku.
Počítáme-li krmiva dobytku co nejníže a čítáme-li i také hnůj, musí hospodář za 1 litr mléka nejméně 8,4 kr. utržiti, aby kryl pouze vlastni výlohy. Teprve při ceně 9 kr. zbyde pro hospodáře něco za jeho práci a bude mlékařství skutečné zisk přinášeli.
Toliko za výminečně příznivých pomérů může býti mlékařem při ceně 7 kr. za t litr beze ztráty prováděno. Je-li k výrobě 1 kg másla potřeba 25 — 27 l mléka a stržíme-li zaň 1,25—1,30 zl., tož jsou ceny poměrně vysoké a zřídka je naše mlékárny docilují, zpeněží se 1 l mléka okrouhle 4,3 kr., při čemž musí se ještě 1 l mléka odstředěného za 3 kr. počítati, abychom při tom neměli ztrátu. Avšak za 1 l mléka sbíraného sotva kdo 3 kr. zaplatí.
Jsme-li ale nuceni tolik žádali, jest otázkou, zda také výrobky tyto mají tu hodnotu, jakou cenu rolník žádati musí, aby vyšel. Tu jednoduché srovnání obsahu výživných látek praví nám, že celé mléko, mléko sbírané a sýr z mléka sbíraného jsou nejlevnějšími potravinami původu živočišného.
Ještě při ceně 12 kr. za 1 litr mléka dostaneme v mléce skoro dvojnásobné množství živných jednotek jako v mase obyčejných našich domácích jatečných zvířat a zrovna tolik, co jich dostaneme v té nejlevnější živočišné potravě, totiž mořských rybách (jako př. v slanečcích).
Zůstane tedy mléko i při zdánlivé vysokých cenách vždy ještě velmi levnou potravinou, nepřihlížeje ani k jeho znamenité stravitelnosti. Zvláště příznivě pro mléko dopadá srovnání s pivem a zvláště u dětí nelze účinnosť piva proti mléka postaviti, poněvadž padá u nich na váhu účinek alkoholu.
Mají tedy hospodářové čisté svědomí, když zdražili mléko, poněvadž použili svého plného práva, které již dávno provésti mohli.
témata článku:
Diskuze k článku „Proč ze zdražuje mléko?“