Naše projekty: originální samolepky na stěnu Pieris.czmagazín Příroda.czobchod s plastikovými modely Plastikáče.czefektní sdílení PDF souborů DraGIF.cz

Recept na dokonalý vývar podle našich babiček

původně vyšlo: Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autor neuveden.
Kvalitní zeleninový vývar je základ dobré polévky nebo omáčky. Přinášíme vám recept z roku 1929, podle kterého připravovaly vývar již vaše babičky a prababičky.


Zeleninový polévkový vývar

Na polévkový odvar zeleninový, je to důležitá záchovka tam, kde nelze dostatečnou zásobu svěží zeleniny uchovati na zimu nebo kde je zelenina v zimě drahá.

V době, kdy je zeleniny hojnost, opatří se zeleninových dávek tolik, na jakou dobu (2—3 .měsíce) potřebí je zásoby hlavně petržele, celeru, mrkve, póru, kapusty, cibule, brukve i květáku, pastináku. Možno i přidati nějaké rajské jablíčko a brambor.

Vše se očistí, oloupe nebo oškrábe, jak to ta která zelenina vyžaduje, omyje a propláchne v čisté vodě, potom se drobně rozkrájí a silně osolí. Takto připravená zelenina se vhodí do čistého hrnce, nalije na ni tolik vody, aby byla ponořená a dá se volně vařiti. Když všecka zelenina změkla, vlije se do filtru a nechá do poslední, kapky vykapati.

Získanou šťávu vlijeme do širokého rendlíku a odpařujeme na rychlém ohni, při čemž pěna s počátku se tvořící se sbírá a odstraní. Když šťáva poněkud zhoustla, nalévá se do malých lahviček teplá, proto se též lahvičky čisté a suché na kamnech mají ohřátí. Naplněné se dobře novými zátkami uzavrou. Když vychladly, seřízne se přečnívající zátka nad hrdélkem a lahvičky zapečetí nebo stearinem zalepí, po čemž se pro pozdější dobu v chladném místě uchovají.

Polévkového odvaru zeleninového se pak dává dle toho, jak jest mnoho polévky, 1 nebo 2 lžíce na místo zeleniny, jen se má na to pamatovat, že odvar je slaný a proto se polévka dosolí teprve po přidání odvaru, je-li potřeba.

Doporučuje se užívati malých lahviček, aby se vždy otevřená lahvička brzy spotřebovala.


Původní zdroj historického článku:
Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autor neuveden.



datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
15. února 2018


 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!
Nabízíme Vám také možnost zveřejnění reklamního článku, kterým můžete oslovit tisíce našich čtenářů.





Debata k článku Recept na dokonalý vývar podle našich babiček


Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání včetně původních obrázků.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu ani opravovány původní překlepy.

Pokud chcete náš obsah převzít nebo máte zájem u nás zveřejnit svůj PR článek, tak nás prosím kontaktujte.

© 2011 - 2019 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je soukromý projekt, provozováný zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.



Naše další projekty: