Recepty našich prababiček na králíka či zajíce

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Česká hospodyně 1912, autor neuveden.
Máte rádi králičí nebo zaječí maso? Zkuste si ho připravit podle našich historických receptů z roku 1912.
Následující text pochází z roku 1912

Zajíc na smetaně.

Cistě opraný zajíc se odžilkuje, slaninou protáhne a osolí. V kuthánku osmažíme na másle zeleninu, přidáme pár zrnek pepře, nového koření, dymiánu, bobk. listu a citr. kůru.

Zajíce připraveného v obsahu tomto pečeme, podlévajíce jej polévkou. Je-li již náležitě měkký, zalejeme šťávu kyselou smetanou. ve které rozmícháno bylo trochu mouky. Pak přidá se trocha citronové šťávy, povaří se a procedí.

Sekaný zajíc.

Maso z předku se obere a jemně rozemele, připojí se k němu půl kg. masa vepřového, rovněž rozemletého, jedna v mléce máčená, dobře protlačená žemle, dvě vejce, trocha tlučeného pepře, nového koření, krájená slanina, citronová kůra. strouhaná cibule, sůl a dle potřeby strouhaná žemle.

Vše se dobře promíchá a upraví se podlouhlá šiška, kterou dáme na pekáček s osmaženou zeleninou péci. Sekanou podléváme polévkou. Je-li maso dosti pečené, přileje se kyselá smetana a upraví štáva jako na první.

Zaječí kotlety aux fines-herbes.

Upravují se jako první; místo koření přidáme jemně sekaný fines-herbes a trochu madeira.


Původní zdroj historického článku:
Česká hospodyně 1912, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
10. února 2018


Diskuze k článku „Recepty našich prababiček na králíka či zajíce“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.