Bejvávalo.cz

nejnavštěvovanější český server věnovaný historii

Recepty našich prababiček na králíka či zajíce

původně vyšlo: Česká hospodyně 1912, autor neuveden.
Máte rádi králičí nebo zaječí maso? Zkuste si ho připravit podle našich historických receptů z roku 1912.


Zajíc na smetaně.

Cistě opraný zajíc se odžilkuje, slaninou protáhne a osolí. V kuthánku osmažíme na másle zeleninu, přidáme pár zrnek pepře, nového koření, dymiánu, bobk. listu a citr. kůru.

Zajíce připraveného v obsahu tomto pečeme, podlévajíce jej polévkou. Je-li již náležitě měkký, zalejeme šťávu kyselou smetanou. ve které rozmícháno bylo trochu mouky. Pak přidá se trocha citronové šťávy, povaří se a procedí.

Sekaný zajíc.

Maso z předku se obere a jemně rozemele, připojí se k němu půl kg. masa vepřového, rovněž rozemletého, jedna v mléce máčená, dobře protlačená žemle, dvě vejce, trocha tlučeného pepře, nového koření, krájená slanina, citronová kůra. strouhaná cibule, sůl a dle potřeby strouhaná žemle.

Vše se dobře promíchá a upraví se podlouhlá šiška, kterou dáme na pekáček s osmaženou zeleninou péci. Sekanou podléváme polévkou. Je-li maso dosti pečené, přileje se kyselá smetana a upraví štáva jako na první.

Zaječí kotlety aux fines-herbes.

Upravují se jako první; místo koření přidáme jemně sekaný fines-herbes a trochu madeira.


Původní zdroj historického článku:
Česká hospodyně 1912, autor neuveden.




datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
10. února 2018


 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!
Nabízíme Vám také možnost zveřejnění reklamního článku, kterým můžete oslovit tisíce našich čtenářů.




Nabízíme v eshopu
Obchod.Bejvávalo.cz




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2021 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je soukromý projekt, provozováný už od svého začátku v roce 2011 zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.