Bejvávalo.cz

nejnavštěvovanější český server věnovaný historii

Návod jak dokonale prostřít stůl

původně vyšlo: Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autorka Hanka.
Nejste si jisti jak dokonale prostřít slavnostní stůl? Přinášíme vám podrobný dodnes platný návod na prostření slavnostní tabule z roku 1929.


Dobře prostřený stůl.

Často nás dojdou dotazy, jak prostřít stůl ke slavnostnější příležitosti. I v té nejskromnější domácnosti se tato příležitost najde, ať už to jsou křtiny, svatba (třeba i stříbrná nebo dokonce i zlatá) , či nějaká významnější oslava v rodině. Jsou tu však i velmi vzácné návštěvy, a návštěvy a hoštění vůbec.

Prostíráme vždy skvělý bílý damašek, jenž je nejkrásnějším podkladem. Pak porculán. Připomeňme si při této příležitosti, že tento porculán má býti pěkný a hodnotný — ne snad dokonce otlučený nebo doplňovaný cizími kousky.

Na dobrý porculán nebojme se nějakou tu korunku přidat, jelikož je věcí nepomíjitelné ceny, a už také proto, že jídlo pěkným podáním získá. Porculán může být třeba i zcela jednoduchý, s proužečkem, ale jemný.

Pro osobu klademe na stůl mělký a hluboký talíř, k levé ruce talířek na předkrm, jejž pak nahradíme talířkem salátovým a kompotovým. Na hluboký talíř skládáme ubrousek. K levé ruce vidličky, velkou i desertní, k pravé nože, ostřím k talíři. Příbory nemusí býti stříbrné, jejichž zakoupení vyžaduje vždy velkého obnosu — i v alpace máme nyní výběr pěkných tvarů.

Před talíř dáme polévkovou lžíci a desertní lžičku. Do pravé strany, před talíř, dáme sklenky — na pivo, minerální či obyčejnou vodu, bílé a červené víno, a někdy, (ovšem zřídka kdy) i na šampaňské. Doprostřed stolu můžeme umístit i květiny, ovšem pak do nízké vásy.

Nejprve přichází na stůl polévka, pak předkrm, či zelenina jako předkrm, pak pečeně, nato bílé maso (drůbež a pod.) a pak moučník. Naposledy ovoce, zákusky a černá káva. K moučníku podáváme vždy lžičku nebo nůž s vidličkou, ale nikdy nůž samotný, podle starého zlozvyku. K ovoci nožík a zvláštní talířek, ke hroznům ještě pohár, pro každou osobu zvlášť, na omýváni.

Černou kávu podáváme v moka šálečcích, jež máme buď v souboru, někdy již i s porculánovým podnosem stejného druhu, nebo mohou být tyto šálečky každý jiný, ovšem, pak jsou to spíš jednotlivé kousky umělecké ceny.

Jídlo předkládáme se strany levé a talíře odbíráme s pravé strany. Při předkládání měníme příbory s talířem (pokud možno) a vždy toto čisté nádobí máme připraveno již na příborníku, aby podávání jídla odbylo se hladce a rychle.

Tolik pro slavnostnější prostření. Dobře prostřený stůl, chutné a úpravné předkládání má být však i naším každodenním zvykem a požadavkem. Dobrý příbor a pěkný porculán, o jeden či dva ubrusy týdně v prádle víc, a pečlivou ručku, jež vykouzlí toto »stolečku, prostři se«, to není nesplnitelno a odmění dobrou chutí i náladou.


Původní zdroj historického článku:
Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autorka Hanka.




datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
4. února 2018


 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!
Nabízíme Vám také možnost zveřejnění reklamního článku, kterým můžete oslovit tisíce našich čtenářů.




Nabízíme v eshopu
Obchod.Bejvávalo.cz




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2021 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je soukromý projekt, provozováný už od svého začátku v roce 2011 zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.