Správná příprava kávy.
O způsobu, jak se má káva nejlépe připraviti, píše odborník nad jiné povolaný, totiž kuchař kávy tureckého vyslance v Londýně, následovně:
Upraviti dokonale číšku turecké kávy není sice uměním, ale velice jednoduché, řídí-li se kdo mými předpisy. Mám čtyři malé hrníčky různé velikosti, tvarem svým si podobné, mají ucha a na okraji hubičku.
Dle toho, kolik šálků kávy mám připraviti, vezmu větší neb menší nádobu. Když jest voda zvařena, naplním malý hrníček až po okraj vodou, dám do něho tři kousky cukru a postavím hrnéček na oheň. Když se voda vaří, nasypu do ní 2 kávové lžičky jemně umleté kávy a zamíchám, až jest káva s vodou dobře smísena.
Dělám tedy právě naopak, než se to obyčejně dělává, totiž dám dříve cukr a pak teprve kávu. Na to postavím hrnek zase na oheň a dávám dobrý pozor až se káva vaří a na vrchu tvoří se pěna.
Dříve než pěna počne přetékati, dám hrnek s ohně a narazím dnem na krb, až pěna sklesne. To opakuji ještě dvakráte. Když zvedne se pěna po čtvrté, sejmu hrnek a naleju kávu do dvou číší tak, že do každé číše přijde něco pěny.
Nej důležitější věcí při tom jest ale, aby káva byla čerstvě pražena a mleta. Káva nesmí se příliš do černa upražiti, tmavá hněď jest nejlepší barvou. Jest ještě více způsobů, které jsem v Turecku vyzkoušel a naskytá se přirozeně příležitost, kdy třeba způsob úpravy pozměniti.
Kdo dovede oceniti pravou tureckou kávu, ví, že k její libochuti přispívá z části její sladkost, poněvadž jí stává se vůně kávy nejúčinnější.
Diskuze k článku „Jak připravit dokonalou kávu“