Naše projekty:   magazín Bejvávalo.cz   •   samolepky na stěnu Pieris.cz   •   magazín Příroda.cz   •   plastikové modely Plastikáče.cz   •   převod PDF na GIF animace DraGIF.cz

Levné recepty z doby války - ančovičky v nezvyklé úpravě

původně vyšlo: Šťastný domov 1916, autor neuveden.
Nouze za první světové války nutila kuchařky k vynalézavosti - jako je například falešná telecí pečeně z ančoviček. Zajímavé recepty ze sardelí vám představí článek z roku 1916.


Falešná telecí pečeně.

Očištěné, kostí zbavené a poněkud odsotené sardelky proženou se řezačkou na maso s rozměkčenou houskou a rozkrájenou cibulí; sekanina se mírně okoření pepřem, smíchá s vejcem nebo vaječnou náhražkou a pečivým práškem (na špičku nože) a se strouhanou houskou nebo krupicí, tak aby povstalo pevné těsto. Z toho udělá se pevný podlouhlý knedlík či karbanátek, vloží na pánvici, zakápne se omastkem a na ohni se vysuší. Vychladlý se pak roští na pekáči s malou přísadou omastku; aniž by se obracel, častěji se polévá, ku kterémuž cíli může býti i trochou polévky (také vody svařené s výtažkem) nebo zbylé pečeninové omáčky (možno užíti i omáčky rajské, hořčičné, bylinkové) podlit.

Ještě krásnější je tato nápodobená pečeně, peče-li se v troubě. Z pečeně té je i studený nářez chutný, zvláště k bramborům bez omastku pečeným.

Sardelový pudding

který chutná jako játrová paštika, připravuje se ze stejné smíšeniny jako falešná telecí pečeně; jen trochou hořčice nebo muškátu udělá se ještě pikantnější. Vloží se do puddingové formy a ve vodní lázni vaří ¾ hodiny. Může se výborně požívati studený.

Nebeská říše

jsou sardelové noky se zeleninou a poskytují krmi velice sytou a zdravou. Všechna pohotová zelenina udusí se nebo uvaří, také houby se k tomu vezmou. Z výše uvedené smíšeniny sardelové udělá se pevné těsto mícháním na ohni s krupicí a nechá vychladnouti. Omáčka ze zeleniny zahustí se trochou mouky, zelenina se do ní vloží a prohřeje, načež navlhčenou lžicí odkrajují se z těsta noky, které se v zelenině prohřejí a hezky horké nesou na stůl.

Sardelové karbanátky s omáčkou z kyselých okurek.

Do výše popsaného sardelového těsta vmíchá se ještě trochu vařených, ustrouhaných bramborů a karbanátky z něho udělané se pečou v mírném množství omastku do zlatohněda (nutno je obraceti). Na omáčku upraží se trochu mouky (nebo svaří přímo s vodou), zaleje vodou a svaří s cibulkou, solí, pepřem, trochou citronové šťávy (nebo šťávy z rajských jablíček), anebo se svaří trochu vinného octa se špetkou cukru; do jedné nebo druhé omáčky vloží se na konec kyselé okurky na koláčky nakrájené a důkladně provaří.


Původní zdroj historického článku:
Šťastný domov 1916, autor neuveden.



datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
14. října 2017


 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!
Nabízíme Vám také možnost zveřejnění reklamního článku, kterým můžete oslovit tisíce našich čtenářů.








Debata k článku Levné recepty z doby války - ančovičky v nezvyklé úpravě


Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání včetně původních obrázků.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu ani opravovány původní překlepy.

Pokud chcete náš obsah převzít nebo máte zájem u nás zveřejnit svůj PR článek, tak nás prosím kontaktujte.

© 2011 - 2019 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je soukromý projekt, provozováný zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.



Naše další projekty: