Jak přesně poznat stáří vajec

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Šťastný domov 1916, autor neuveden.
Dokážete přesně poznat, jak stará máte doma vajíčka? Zkuste použít návod z roku 1916, který radil hospodyňkám jak poznat stará vejce dovážená z Polska a Uher.
Následující text pochází z roku 1916

Přístroje ke zkoušení vajec.

Setkala jsem se s hospodyní, jinak velmi intelligentní, která si mně stěžovala, jak špatně pochodila se zásobou vajec na jaře koupených ze zásob z Uher a Polska dovážených.


»Vyhazujeme teď jedno za druhým, ačkoli byla velmi dobře konservována.«

»Ale, ale, což je platně sebe lepší konservování, jestli jste vejce dříve dobře neprohlédli.«

»To jsme neprohlédli, byla prý úplně čerstvá.«

»A víte, co toto ,prý‘ znamená? Představte si jen, jak dlouho to trvalo, nežli se vejce od hospodaře dostala prostřednictvím agentů do velkoobchodu a jak dlouho to trvalo, nežli jich ten měl takovou zasobu, aby to stálo za vagonové zásilky, jak dlouho byly tyto na cestě a jak zas dlouho to trvalo, nežli z ruky zdejšího velkoobchodníka prostřednictvím menšího dostaly se do vaší ruky. Kdybyste to vše si byli představili, byli byste lépe porozuměli tomuto ,prý‘, byli byste pochopili, že vejce nemohou býti čerstvá, že se ke konservování vůbec již nehodí, a když. tedy teprve po výběru, po náležitém přezkoušení.«


Zcela jednoduchým, po domácku zhotoveným přístrojem mohli jste zjistit stáří vajec.

Jak známo, v pouku vaječném (v tupějším konci vejce) vytvořuje se mezi bílkem a skořepinou dutina, která se stářím t zv. vysýcháním vejce stále zvětšuje. Vejce tedy na tomto konci stále se zlehčuje a tím se i jeho schopnost plování zvětšuje. Na této okolnosti je založen následující přistroj a způsob prozkoušení vajec.

Nádobka (dle možnosti plochá) naplní se roztokem soli ve vodě (100g soli na 1 l vody).

Na bílý kartou nakreslíme si úhloměr, na němž je pravý úhel rozdělen na čtyři díly 20°, 45°, 60°, 90°.

Položíme-li vejce do roztoku a není-li starší nežli 30 hodin, zaujme polohu vodorovnou, t. j. jeho osa bude ukazovali na 0°. Je-li již 3 dny staré, bude se pouk nadzvedávat), tak že ve 4 dnech stáři bude osa jeho směřovati na 20°, v osmi dnech na 45°, po 12—13 dnech na 60°, po třech týdnech bude se již blížiti pravému uhlu (asi v 75°) a ve stáří 1 měsíce nebo větším bude státi již kolmo.


Původní zdroj historického článku:
Šťastný domov 1916, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
13. října 2017


Diskuze k článku „Jak přesně poznat stáří vajec“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.