Kakao: historie báječného nápoje, schopného nahradit i alkohol

rubrika: historické články / zajímavosti, původně vyšlo: Epocha 1903, autor J. S.
Kdo by neměl rád dobrou čokoládu nebo kakao. Článek z roku 1903 vás seznámí s historií a přípravou tohoto sladkého nápoje, milovaného dětmi i dospělými.
Následující text pochází z roku 1903

Kakao jakožto výživný prostředek.

Snahou všech hygieniků vždy bylo, aby zamezili velký rozvoj zpotřeby nápojů alkoholických ve prospěch nápojů, které lih neobsahují.

K tomu vedou neblahé důsledky požívání alkoholu, jenž si vyžádal již tolik obětí a dosud jich vyžaduje.

Nealkoholické nápoje užívané v Evropě, které svojí lahodou zároveň působí požitek, jsou káva, čaj a kakao.

Kdežto káva si zjednala již od XVIII. století přístup do všech vrstev obyvatelstva a stala se pro většinu lidí takřka nezbytnou, je kakao a jeho výživnost dosud málo známé.

Neobyčejně rychlé stoupání zpotřeby kakaa — jako na př. v Německu, kde roku 1840 obnášela ročně pro jednoho obyvatele 10 g a roku 1899 již 270 g — lze vysvětlit jen tím, že kakao je zároveň prostředkem výživným.

V zrnech kakaových jsou sdruženy různé látky, které obsahují důležité soli pro výživu člověka a oživování krevních cév. Tuk činí sám polovinu součástek kakaa, a mimo to jest účinek kyseliny tříselné obsažené v kakau, která má velký význam pro trávení, ale ve střevech zase může přivoditi zácpu, částečně paralysován.

Ježto každý člověk nesnese velké množství tuku, přišlo se na myšlenku odstranit část jeho z kakaa lisováním. Dále se shledalo, že přidají-li se k odtučněnému takto kakau alkalie, ovšem v nepatrném množství, získá se tím material pro velmi občerstvující nápoj, aniž by tím utrpělo kakao ztrátu svých předešlých vlastností.

Tyto zkušenosti byly nejprve seznány v Hollandsku, ale nezůstaly žádným tajemstvím, nýbrž jsou již dlouho známy všem továrnám na kakao a čokoladu. Původní hollandské způsoby zpracování surových zrnek kakaových podařilo se pak rationelním způsobem zlepšit, takže kakao dnes vyrobené nelze již takřka nahradit lepším.


Původní zdroj historického článku:
Epocha 1903, autor J. S.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
16. října 2019


Diskuze k článku „Kakao: historie báječného nápoje, schopného nahradit i alkohol“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.