Naše projekty: originální samolepky na stěnu Pieris.czmagazín Příroda.czobchod s plastikovými modely Plastikáče.czefektní sdílení PDF souborů DraGIF.cz

Recept, který si vyžádala válka: chléb ze slámy

původně vyšlo: Česká hospodyně 1915, autor neuveden.
Když v době války dochází všechny suroviny, zkouší se pro nasycení obyvatel i vojáků všechno možné. Článek z roku 1915 vás seznámí s pokusy péct chléb ze slámy.


Zkoušky s chlebem ze slámy.

V nynější vážné době dochází k rozmanitým pokusům, které mají za úkol, zmnožiti lidskou potravu látkami dosud za potravu neužívanými. Hledá a zkoumá se, ale marně.

Není nic nového pod sluncem, a co podnikáme dnes, jistě již před stoletími se odehrávalo. Představme si jen člověka v dávné, dávné, předhistorické době, kdy o dnešní kultuře nebylo ani slechu. Takový přírodní člověk zajisté také zkoušel, ano on musil si v říši rostlinné i živočišné přímo potravu hledati.

Zkoušel sám na sobě, jak to nebo ono se za potravu hodí, a jistě nebyl příliš vybíravý, vždyť pojídal i kořínky. Od kořínků ku slámě, vlastně obilní trávě, není daleko a kdyby byl průběhem staletí poznal, že nejen zrno, ale i sláma sama je výživnou, jistě by ji také byl pojídal.

Že by byl dovedl slámu i vhodně připraviti, dá se s určitostí předpokládati, neboť si věděl rady i s jinými, důležitějšími věcmi. Staletí zde působila, celá pokolení lidská zkoumala, a docílený poznatek je nezvratný.

Sláma výživné hodnoty nemá a míti nemůže, jako každá celulosa. To potvrzují v poslední době i učenci profesor Kleeberser a dr. Wolstädt. Prováděli zkoušky s chlebem žitným, do něhož byla přimíšena mouka ze slámy. Daly se dva díly mouky žitné a jeden díl slaměné.

Výsledek byl, že takový »slaměný chléb« snižuje velmi možnost využíti veškerých ostatních potravin a zvyšuje u těla potřebu látek bezdusíkatých. Jakožto chlebová potrava je slaměný chléb pro lidskou výživu nepotřebný.

Požívá-li se slaměného, míšeného chleba jen polovic a polovic čistého, obilního, nastane i zde pokles využití látek, s čímž ovšem je spojena ztráta těla na váze a zmenšení výkonnosti. Názor některých učenců, že semletím slámy na drobnou moučku dá se i celulosa učiniti stravitelnou, se těmito pokusy nepotvrdil.

Opak je pravdou: přidá-li se mleté celulosy do chleba i jen několik málo procent, snižuje se tím využití bezdusíkatých látek potravin všech, zažívací ústrojí se silně zatěžuje a nastává pozvolné slábnutí tělesného stavu spojené s četnými poruchami při zažívání.


Původní zdroj historického článku:
Česká hospodyně 1915, autor neuveden.



datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
12. října 2019


 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!
Nabízíme Vám také možnost zveřejnění reklamního článku, kterým můžete oslovit tisíce našich čtenářů.




Novinka: kniha Bejvávalo

Kniha Bejvávalo Vám nabízí 111 zajímavých historických článků ze všech oborů, doplněných o původní fotografie, ilustrace, dobové reklamy a kreslené vtipy. K zakoupení v každém dobrém knihkupectví.

Kolorované snímky





Debata k článku Recept, který si vyžádala válka: chléb ze slámy


Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání včetně původních obrázků.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu ani opravovány původní překlepy.

Pokud chcete náš obsah převzít nebo máte zájem u nás zveřejnit svůj PR článek, tak nás prosím kontaktujte.

© 2011 - 2019 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je soukromý projekt, provozováný zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.



Naše další projekty: