Zvláštní důsledky působení energie rádiového vysílače na koňak a šampaňské víno

rubrika: historické články / věda a výzkum, původně vyšlo: Epocha 1911, autor F. Š.
Vysokofrekvenční vysílače rádiového signálu dokáží nejen zmenšit svět a zjednodušit komunikaci lidí na dlouhé vzdálenosti, ale svou vysílanou energií údajně dokáží některé věci i přímo ovlivňovat. Více vám o tom prozradí článek z roku 1911.
Následující text pochází z roku 1911

Vliv elektřiny na koňak a šampaňské víno.

Nápad, užiti stanice bezdrátové telegrafie na umělé stárnutí jemného šampaňského neb na jeho zčištění, zdá se na prvý pohled trochu podivným; přesto je úplně oprávněn.

Před několika lety měli chemici nápad, užiti při výrobě voňavek proudů vysokého napětí. Byla vyvozena jakás elektrolyse mající za výsledek — dosud velmi málo vysvětlený — jakési stavení rozličných essencí vstupujících v komposici voňavky.

Na druhé straně zjistil D’Arsonval, že za účinku těchže proudů zvětšují koloidálné látky rozptýlené v tekutině svůj objem; že se patrně štěpí.

Tyto dva úkazy vnukly myšlenku zajímavých pokusů, s nimiž bylo právě počato v Cognacu a v Epernay.

Elektrický generátor na vysoké napětí umístěný ve sklepě vysílá Hertz-ovy elektrické vlny bezdrátové telegrafie kolem lahví. Doufají, že tím dojdou dvou výsledků silně odlišných, totiž že jemné šampaňské zestárne a bude vyvoláno usazení zplodin kvašení, kteréž vylučování se nyní děje každodenním potřásaním lahví, jejíž sklon se stále zvětšuje, až konečně je veškerý kal usazen na zátce, odkud se potom odstraňuje.

Podrobnosti zařízení jsou držána v tajemství a výsledky nejsou dosud dobře známé; neopomeneme však o tomto zajímavém novém užití elektřiny podati zprávy.


Původní zdroj historického článku:
Epocha 1911, autor F. Š.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
30. září 2019


Diskuze k článku „Zvláštní důsledky působení energie rádiového vysílače na koňak a šampaňské víno“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.