Naše projekty: originální samolepky na stěnu Pieris.czmagazín Příroda.czobchod s plastikovými modely Plastikáče.czefektní sdílení PDF souborů DraGIF.cz

Báječné sladké tvarohové recepty z doby našich prababiček

původně vyšlo: Česká hospodyně 1907, autor neuveden.
Tvarohový koláč, nudle, nákyp, knedlíky a další sladké pečené dobroty z doby našich prababiček si můžete zkusit připravit podle receptů z roku 1907.


Tvarohový koláč.

14 dkg čerstvého másla, 20 dkg mouky, 6 dkg cukru, trochu citronové, jemně usekané kůry vypracuje se na vále v těsto. Potom se těsto tence vyválí, vykrojí se z něho dle talíře nebo plechu dolenního od dortové formy dva stejně veliké kulaté koláče, jeden položí se na vymazaný plech, potře dobře upraveným tvarohem, druhým přiklopí a pomaže rozkloktaným vejcem. Peče se ¾ hodiny a pečený posype se cukrem.

Tvarohové nudle.

½ kg mouky, 2 vejce, trochu mléka s vodou dobře se vypracuje, těsto vyválí a pokrájí na širší nudle; tyto se ve slané vodě uvaří, procedí, prolejí studenou vodou a nechají vychladnout. Utře se 15 dkg másla, 30 dkg cukru, 2 žloutky, kg prolisovaného tvarohu, trochu jemně sekané kůry citronové, přidá se 5 dkg hrozinek, nudle a ze 2 bílků sníh. Vše se promíchá, naleje do formy vymazané moukou, neb bílou houskou vysypané a peče.

Žemlovka s tvarohem.

8 rohlíků pokrájí se na tenké plátky, které se v mléce namáčí a do vymazané formy, neb kastrolu plátek vedle plátku skládají. Na ně dá se vrstva upraveného tvarohu, potom zase vrstva rohlíků a tak se pokračuje až je forma plná. Nahoru dají se rohlíky. Pak poleje se žemlovka ¼ l mlékem, ve kterém se rozkloktalo vajíčko, pokape rozpuštěným máslem a peče. Hotová posype se cukrem.

Tvaroh: ½ kg tvarohu dobře se utře, neb je-li tvrdší, prolisuje; pak přidá se k němu 3 dkg. másla a opět dobře utře. Po té se do tvarohu dá 1 žloudek, trochu soli, 10 dkg cukru, dle chuti drobně usekané kůry citronové, trochu mléka a vše se dobře promíchá. Z 1 bílku udělá se sníh a přidají 4 dkg hrozinek.

Tvarohový nákyp.

15 dkg másla se utře až se zpění; pak přidá se k tomu .6 žloudků, 14 dkg cukru a chvíli ještě tře, načež přidá se ½ kg prolisovaného tvarohu, 6 dkg strouhaných loupaných mandlí, asi 4 hořké mandle, trochu citronové kůry drobně pokrájené a 3 dkg cukrované pomerančové kůry, také drobně rozsekané.

Vše tře se půl hodiny, načež vmíchá se do toho ze 6 bílků tuhý sníh zároveň s 15 dkg. bílé, ustrouhané housky a 2 lžícemi mouky; na to rozetře se těsto do formy máslem vymazané a houskou vysypané a ¾ hodiny se v páře peče.

Tvarohový puding.

7 dkg másla se utře se 4 žloutky, přidá ½ kg prolisovaného tvarohu a pilně půl hodiny se tře. Pak přimíchá se ¼ kg jemné krupice, trochu soli a dle chuti cukru, je-li tvaroh trochu tuhý, přidá se něco smetany a když je vše dobře utřeno (těsto nesmí býti příliš tuhé) vmíchá se zlehka ze 4 bílků sníh.

Ubrousek, aneb forma na puding se vymaže máslem, těsto se do něho vleje, zaváže motouzem, klade do slané vařící vody a 1 hodinu vaří. Pak omastí se rozpáleným máslem a osmaženou houskou, Podává se k němu buď rozředěná zavařenina neb povidla.

Tvarohový závin.

Ve ¼ kg mouky rozdrobí se 5 dkg čerstvého másla, přidá se trocha soli, 1 vejce a vlažnou vodou zdělá se vše na těsto jako na jablkový závin, také se tak pracuje a 1 hod. nechá odpočinout. Mezi tím připraví se ½ kg tvarohu následovně: Nejprve utře se 4 dkg másla s 10 dkg cukru, pak přidá se k tomu tvaroh, dobře se vše utře, dále se přidá 1 žloudek, trochu drobně usekané kůry citronové a 4 dkg hrozinek.

Z 1 bílku udělá se tuhý sníh a do tvarohu vmíchá. Je-li tvaroh příliš řídký, přidá se do něj bílá strouhaná houska, je-li tuhý, lžíce smetany. Když těsto odpočinulo, rozválí neb vytáhne se, ne však tak tence, jako na jablkový závin, upravený tvaroh rozetře se na placku, zavine, pomaže máslem a do růžova peče. Mezi pečením potírá se máslem.

Tvarohové knedlíky.

6 dkg másla se utře, přidá se ½ kg. prolisovaného neb dobře utřeného tvarohu, 1 žloutek, 1 celé vejce, 4 lžíce mouky, trochu soli a strouhané housky tolik, aby těsto nebylo ani příliš tuhé, ani aby se nelepilo. Z těsta dělají se knedlíky as jako prostřední jablko velké, obalují se v ustrouhané housce a zaváří se do slané vařící vody.

Také je dobře nejprve jeden zkusiti, je-li poměr vhodný; je-li těsto příliš tuhé, přidá se mléka, opáčně housky. Knedlíky vaří se ¼ hodiny až 20 minut. Uvařené omastí se rozpáleným máslem a smaženou houskou.


Původní zdroj historického článku:
Česká hospodyně 1907, autor neuveden.



datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
29. září 2019


 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!
Nabízíme Vám také možnost zveřejnění reklamního článku, kterým můžete oslovit tisíce našich čtenářů.




Kolorované snímky





Debata k článku Báječné sladké tvarohové recepty z doby našich prababiček


Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání včetně původních obrázků.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu ani opravovány původní překlepy.

Pokud chcete náš obsah převzít nebo máte zájem u nás zveřejnit svůj PR článek, tak nás prosím kontaktujte.

© 2011 - 2019 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je soukromý projekt, provozováný zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.



Naše další projekty: