Jak může pití kávy a čaje poškodit lidské zdraví

rubrika: historické články / lékařství a zdraví, původně vyšlo: Česká hospodyně 1907, autor neuveden.
Patříte mezi milovníky kávy nebo čaje? Pozor na zdravotní rizika, které může konzumace těchto celosvětově oblíbených nápojů způsobit. Více v článku z roku 1907.
Následující text pochází z roku 1907

Několik slov o škodlivých účincích přílišného požívání kávy a čaje.

Všeho moc škodí! Toto přísloví platí též pro ony, kdož oddávají se nemírnému pití kávy a čaje.

Zvláště u dětí objevují se časem až překvapující škodlivé účinky pití silné kávy a čaje. Znám případy, v nichž nervová rozrušenost dětí až děsivého stupně dostupující měla původ svůj v tom, že dětem čaj byl podáván. Ovšem obyčejný tak zvaný „čaj“, totiž to, co u nás namnoze pode jménem tím se prodává, neuškodí, ale právě dobré druhy skutečného čaje jsou nebezpečny, jestliže se jich zneužívá.

Craemer sebral v novější době celou řadu případů, dokazujících, že káva a čaj nejsou lhostejny pro organismus lidský, zvláště dětský.

Autor tento prováděl též pokusy s umělým zažívám (pomocí umělé šťávy žaludeční) a konstatoval, že po přidání odvaru kávy, čaje, jakož i látek v tabáku obsažených trávení probíhá za nepříznivějších podmínek, než bez těchto přísad.

Craemer sestavil též data o 410 případech, v nichž u osob stižených chorobami žaludečními bylo možno dokázati, že onemocnění jejich jest v příčinném vztahu se zneužíváním kávy a čaje. Malá množství neškodí, ale čím více stoupá velikost dávek, tím zřetelněji jeví se u některých osob vlivy škodlivé. Velmi nepříznivě na trávení působí požívání silného odvaru čaje neb kávy, je-li spojeno se současným kouřením těžkých doutníků.

Craemer při mnoha pokusech dokázal, že za takových okolností ještě 6 hodin po obědě možno v žaludku dokázati hojnost neztrávených součástek požitých pokrmů, hlavně masa.

V uvedených 410 případech žaludečních chorob u lidí zneužívajících kávy a čaje, po případě i tabáku, zjištěny byly hlavně tyto příznaky: příliš mnoho kyseliny solné v žaludeční šťávě, nedostatečná hybnost žaludečních stěn, ochablost střev a počasný katar střevní.

Pokud nervové soustavy se týče, nutno vytknouti, že zvláště lidé sklonní ku bolestem hlavy, stižení nespavostí, rozrušeností povšechnou a vůbec „slabší čivovou soustavou“ se vykazující, rozhodně, učiní nejlépe, budou-li se pečlivě varovati zneužívání kávy a čaje jako piva a lihových nápojů. Že to platí zvláště o dětech, bylo již svrchu řečeno.


Původní zdroj historického článku:
Česká hospodyně 1907, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
28. září 2019


Diskuze k článku „Jak může pití kávy a čaje poškodit lidské zdraví“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.