Naše projekty:   magazín Bejvávalo.cz   •   samolepky na stěnu Pieris.cz   •   magazín Příroda.cz   •   plastikové modely Plastikáče.cz   •   převod PDF na GIF animace DraGIF.cz

Recept na domácí pralinky a další sladké dobroty z přelomu minulého století

původně vyšlo: Česká hospodyně 1908, autor neuveden.
Mlsáte rádi něco sladkého? Zkuste ochutnat domácí pralinky, vandlíčky, košíčky nebo rovnou dort podle receptů z roku 1908 a určitě nebudete litovat.


Pralinky.

½ kg cukru a ¼ litru vody, 1 lžičku bramborového surogátu a kousek vanilky nechá se tak dlouho vařiti, až ze lžíce těžké kapky padají. Vleje se to na mísu a rychle se to tře, až se z toho udělá tuhé těsto, které se pak rukou hezky zpracuje a přidá chuť dle libosti.

Z toho pak se dělají rozličné bonbony, které se na plochou mísu kladou. Na polevu jest zapotřebí stejný díl cacaového másla, čokolády a cacaa. Vše dá se do hrnéčku do páry rozpustiti. Do toho pak se každá pralinka pomocí vidličky namočí a položí na staniolový papír a nechá stydnouti.

Rohlíčky z hořkých mandlí.

Z jednoho bílku se utluče sníh, pak přidá se 14 dkg utlučeného cukru a míchá se to tak dlouho, až se dělají bublinky. Pak se k tomu smíchá 10 dkg sladkých a 3 dkg hořkých oloupaných a jemně ustrouhaných mandlí. Zmíchá se to dohromady, na prkénko se dá utlučený cukr a v tom se vyválejí ty rohlíčky. Pak se zvolná upekou.

Vandlíčky.

Co váží 2 vejce, odvaž mouky, másla a cukru. Máslo s cukrem utři, pak přidej citronovou kůru, 2 žloutky a posléze ze 2 bílků sníh zároveň s moukou do toho lehce vmíchej. Plech pomaž máslem, těsto na něj rozetři a do červena upec.

Pak to rozřízni, jednu půli potři zavařeninou, druhým dílem ji přiklop a potom nakrájej jej jako buchtičky, nebo i jiné tvary, bílým ledem je potři a dej do trouby osušit. Bílý led: Trochu tlučeného cukru, trochu vody, rumu neb citronové šťávy hodně utři, až se led táhne.

Obloučky.

Půl libry másla se rozdrobí v 1 libře mouky, přidá se 15 lotů cukru, 2 celé vejce a z 1 citronu kůra. Vše se na vále vypracuje, válkem vyválí a krájejí se úzké proužky, pomažou vejcem a posypou sekanými mandlemi, kladou se na obloučkovou formu a dají péci. Pak posypou se vanilkovým cukrem.

Čokoládové obloučky.

¼ libry cukru, libry mouky, 4 loty strouhané čokolády, ¼ libry másla, 3 celá vejce, citronová kúra za 10 kr., krájený citronát, trochu vanilky, něco skořice a hřebíčku. Vše se zadělá, vyválí, na proužky nařeže, na formy klade a dá péci.

Ořechový dort.

Čtvrt libry cukru se s 8 žloutky asi hodinu míchá, pak se tam dá 6 lotů velkých ořechů a 6 lotů se slupkami ustrouhaných mandlí a z osmi bílků tuhý sníh se jen lehce do toho umíchá. Vleje se to do formy, dobře máslem namazané a žemličkou vysypané a jen zvolna se to peče (asi hodinu).

Když jest dort úplně studený, rozřízne se v polovici, nádivkou se potře ten dolní díl, pak se dá druhý díl na to a krášlí se.

Nádivka do dortu.

Udělá se z půl žejdlíka smetany tuhá pěna, pak se tam dá 8 lotů utlučených ořechů a 4 loty cukru a jen lehce se to zamíchá.

Led na dort.

Na 2 lžíce cukru, přijde vždy půl lžíce vařící vody (cukru dle libosti) a několik kapek rumu. To se hodně umíchá, pak na dort naleje a po celém dortě rozetře. Cukr do tohoto dortu se tluče s vanilkou.

Mandlové košíčky s krémem.

28 dkg másla, 35 dkg mouky, 21 dkg cukru, 14 dkg mandlí se slupkou strouhaných, za 2 kr. skořice, za 1 kr. řebíčku a vypracuj z toho hladké těsto, rozděl na kousky jako vlaský ořech velké a vytlačuj to do dobře vymazaných formiček a zvolna je peč, pak opatrně vyklopuj a cukruj. Když jsou úplně vychladlé — též druhý den se to může státi — naplň je krémem.

Krém.

Nech vařit ½ kg a 25 dkg cukru na 5. stupeň, před tím však utluč z 11 bílků tuhý sníh; musíš jej asi půl hod. dobře tlouci a když je na polovic utlučen, vhoď do něho lžíci jemného cukru, by ti sníh nezvodnatěl; nyní lej opatrně zvolna a při stálém míchání tom vařený cukr do toho a tluč tím, až je to úplně vychladlé.

Teď jej rozděl na 4 díly: do jednoho dej 2 tabulky strouhané čokolády, do jednoho vanilku, pak chuť růžovou a do čtvrtého lískové oříšky.


Původní zdroj historického článku:
Česká hospodyně 1908, autor neuveden.



datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
12. září 2019


 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!
Nabízíme Vám také možnost zveřejnění reklamního článku, kterým můžete oslovit tisíce našich čtenářů.




Fotoarchiv





Debata k článku Recept na domácí pralinky a další sladké dobroty z přelomu minulého století


Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání včetně původních obrázků.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu ani opravovány původní překlepy.

Pokud chcete náš obsah převzít nebo máte zájem u nás zveřejnit svůj PR článek, tak nás prosím kontaktujte.

© 2011 - 2019 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je soukromý projekt, provozováný zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.



Naše další projekty: