Recept na domácí pralinky a další sladké dobroty z přelomu minulého století

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Česká hospodyně 1908, autor neuveden.
Mlsáte rádi něco sladkého? Zkuste ochutnat domácí pralinky, vandlíčky, košíčky nebo rovnou dort podle receptů z roku 1908 a určitě nebudete litovat.
Následující text pochází z roku 1908

Pralinky.

½ kg cukru a ¼ litru vody, 1 lžičku bramborového surogátu a kousek vanilky nechá se tak dlouho vařiti, až ze lžíce těžké kapky padají. Vleje se to na mísu a rychle se to tře, až se z toho udělá tuhé těsto, které se pak rukou hezky zpracuje a přidá chuť dle libosti.

Z toho pak se dělají rozličné bonbony, které se na plochou mísu kladou. Na polevu jest zapotřebí stejný díl cacaového másla, čokolády a cacaa. Vše dá se do hrnéčku do páry rozpustiti. Do toho pak se každá pralinka pomocí vidličky namočí a položí na staniolový papír a nechá stydnouti.

Rohlíčky z hořkých mandlí.

Z jednoho bílku se utluče sníh, pak přidá se 14 dkg utlučeného cukru a míchá se to tak dlouho, až se dělají bublinky. Pak se k tomu smíchá 10 dkg sladkých a 3 dkg hořkých oloupaných a jemně ustrouhaných mandlí. Zmíchá se to dohromady, na prkénko se dá utlučený cukr a v tom se vyválejí ty rohlíčky. Pak se zvolná upekou.

Vandlíčky.

Co váží 2 vejce, odvaž mouky, másla a cukru. Máslo s cukrem utři, pak přidej citronovou kůru, 2 žloutky a posléze ze 2 bílků sníh zároveň s moukou do toho lehce vmíchej. Plech pomaž máslem, těsto na něj rozetři a do červena upec.

Pak to rozřízni, jednu půli potři zavařeninou, druhým dílem ji přiklop a potom nakrájej jej jako buchtičky, nebo i jiné tvary, bílým ledem je potři a dej do trouby osušit. Bílý led: Trochu tlučeného cukru, trochu vody, rumu neb citronové šťávy hodně utři, až se led táhne.

Obloučky.

Půl libry másla se rozdrobí v 1 libře mouky, přidá se 15 lotů cukru, 2 celé vejce a z 1 citronu kůra. Vše se na vále vypracuje, válkem vyválí a krájejí se úzké proužky, pomažou vejcem a posypou sekanými mandlemi, kladou se na obloučkovou formu a dají péci. Pak posypou se vanilkovým cukrem.

Čokoládové obloučky.

¼ libry cukru, libry mouky, 4 loty strouhané čokolády, ¼ libry másla, 3 celá vejce, citronová kúra za 10 kr., krájený citronát, trochu vanilky, něco skořice a hřebíčku. Vše se zadělá, vyválí, na proužky nařeže, na formy klade a dá péci.

Ořechový dort.

Čtvrt libry cukru se s 8 žloutky asi hodinu míchá, pak se tam dá 6 lotů velkých ořechů a 6 lotů se slupkami ustrouhaných mandlí a z osmi bílků tuhý sníh se jen lehce do toho umíchá. Vleje se to do formy, dobře máslem namazané a žemličkou vysypané a jen zvolna se to peče (asi hodinu).

Když jest dort úplně studený, rozřízne se v polovici, nádivkou se potře ten dolní díl, pak se dá druhý díl na to a krášlí se.

Nádivka do dortu.

Udělá se z půl žejdlíka smetany tuhá pěna, pak se tam dá 8 lotů utlučených ořechů a 4 loty cukru a jen lehce se to zamíchá.

Led na dort.

Na 2 lžíce cukru, přijde vždy půl lžíce vařící vody (cukru dle libosti) a několik kapek rumu. To se hodně umíchá, pak na dort naleje a po celém dortě rozetře. Cukr do tohoto dortu se tluče s vanilkou.

Mandlové košíčky s krémem.

28 dkg másla, 35 dkg mouky, 21 dkg cukru, 14 dkg mandlí se slupkou strouhaných, za 2 kr. skořice, za 1 kr. řebíčku a vypracuj z toho hladké těsto, rozděl na kousky jako vlaský ořech velké a vytlačuj to do dobře vymazaných formiček a zvolna je peč, pak opatrně vyklopuj a cukruj. Když jsou úplně vychladlé — též druhý den se to může státi — naplň je krémem.

Krém.

Nech vařit ½ kg a 25 dkg cukru na 5. stupeň, před tím však utluč z 11 bílků tuhý sníh; musíš jej asi půl hod. dobře tlouci a když je na polovic utlučen, vhoď do něho lžíci jemného cukru, by ti sníh nezvodnatěl; nyní lej opatrně zvolna a při stálém míchání tom vařený cukr do toho a tluč tím, až je to úplně vychladlé.

Teď jej rozděl na 4 díly: do jednoho dej 2 tabulky strouhané čokolády, do jednoho vanilku, pak chuť růžovou a do čtvrtého lískové oříšky.


Původní zdroj historického článku:
Česká hospodyně 1908, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
12. září 2019


Diskuze k článku „Recept na domácí pralinky a další sladké dobroty z přelomu minulého století“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.