Historický recept na výborný chléb pečený na anglický způsob

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Česká hospodyně 1908, autor neuveden.
I naše prababičky rády ochutnaly něco méně zvyklého, než co se jedlo běžně. Jedna z takových věcí je například speciální anglický chléb, pečený v plechových formách. Celý postup na anglických chléb vám přiblíží recept z roku 1908.
Následující text pochází z roku 1908

Pečení chleba v plechových formách.

V Anglicku mají v obyčeji, že pekou chléb v plechových formách, tak jako u nás se pekou bábovky.

Forma taková jest z černého plechu; na 3½—4 kg pecen má v průřezu 32 cm a zvýší 10 cm. Když se má péci, tu se vytře forma trochou rozpuštěného másla a vyplní pak na dva palce zvýší chlebovým těstem. — Těsto však vezme se řidší, nemusí být tak vyválené, jako při obyčejném, kdežto bochníky těsta na ošatky se kladou.

Naplněné formy nechají se pak, prve než se do pece vsadí, alespoň hodinu státi, by těsto náležitě zkynulo. Prospěch při tomto způsobu udává se: ušetří se mouky, již na posypání ošatek jest potřebí.

Ovšem, že naopak jest zase potřeba másla na vymazání forem, ale ta je skrovna. Poněvadž není třeba těsto na tuho vyváleti, vyválí a pomísí se lehčeji a dokonaleji a chléb pak vydrží vláhou svou o mnohem déle. Při upečeném takto chlebě jest kůra více celistvá, ne tak rozpukaná; chléb jest tudíž lépe ochráněn před plísni.

Obtížné vyvalování bochníků se uspoří. Pec se nevytírá. Když se má bochník do pece vsaditi, nepoklopuje se, jako se děje s ošatky na lopatu, při čemž se těsto ve svém kynutí zarazí a pak namnoze brousek udělá. Horka ujde spolu méně; na spodní kůrku chleba nenachytá se žádné uhlí, chléb vzejde mnohem lépe i stejněji atd.

Jediná nehoda, praví jeden hospodář, je při způsobu tom ta, že chleba toho, poněvadž jest chutnější, daleko více se spotřebuje než chleba způsobem obyčejným pečeného.


Původní zdroj historického článku:
Česká hospodyně 1908, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
1. října 2019


Diskuze k článku „Historický recept na výborný chléb pečený na anglický způsob“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.