Nakládaný karfiol aneb historické recepty na nakládaný květák

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Česká hospodyně 1911, autor neuveden.
Máte rádi květák a chtěli byste si ho zkusit připravit v nějaké méně známé variantě? Článek z roku 1911 vám nabídne dva dobové recepty na jeho nakládání.
Následující text pochází z roku 1911

Karfiol nakládaný 1.

Rozdělíme karfiolové růže na malé růžičky, odřízneme stopky, takže zbudou skoro na 2 cm. dlouhé, růžičky dobře obéřeme a svaříme minutu ve slané vodě.

Pak je urovnáme do sklenic nebo kamenných hrnců, posypeme je všelikým kořením, polejeme vinným octem vychladlým, obvážeme je a dobře uschováme.

Karfiol nakládaný 2.

Pěkné bílé růže karfiolové rozebéřeme na menší růžičky a ovaříme je trochu ve slané vodě.

Pak přidáme k nim hezký kousek čerstvého másla, necháme ještě přejiti var, karfiol urovnáme do plechových krabic (aby každá krabice byla vyplněna), nalejeme naň slané (hodně slané) vody s máslem.

Důležité jest, aby všechno máslo dostalo se do krabice. Krabici necháme zaletovati, načež ji vhodíme do teplé vody a necháme 15 minut převařiti; v téže vodě ji necháme vychladnouti a pak ji uschováme v chladném místě. Chceme-li karfiolu upotřebiti, převaříme jej trochu v slané vodě a podáváme.


Původní zdroj historického článku:
Česká hospodyně 1911, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
6. září 2019


Diskuze k článku „Nakládaný karfiol aneb historické recepty na nakládaný květák“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.