Nakládaný karfiol aneb historické recepty na nakládaný květák

původně vyšlo: Česká hospodyně 1911, autor neuveden.
Máte rádi květák a chtěli byste si ho zkusit připravit v nějaké méně známé variantě? Článek z roku 1911 vám nabídne dva dobové recepty na jeho nakládání.


Karfiol nakládaný 1.

Rozdělíme karfiolové růže na malé růžičky, odřízneme stopky, takže zbudou skoro na 2 cm. dlouhé, růžičky dobře obéřeme a svaříme minutu ve slané vodě.

Pak je urovnáme do sklenic nebo kamenných hrnců, posypeme je všelikým kořením, polejeme vinným octem vychladlým, obvážeme je a dobře uschováme.

Karfiol nakládaný 2.

Pěkné bílé růže karfiolové rozebéřeme na menší růžičky a ovaříme je trochu ve slané vodě.

Pak přidáme k nim hezký kousek čerstvého másla, necháme ještě přejiti var, karfiol urovnáme do plechových krabic (aby každá krabice byla vyplněna), nalejeme naň slané (hodně slané) vody s máslem.

Důležité jest, aby všechno máslo dostalo se do krabice. Krabici necháme zaletovati, načež ji vhodíme do teplé vody a necháme 15 minut převařiti; v téže vodě ji necháme vychladnouti a pak ji uschováme v chladném místě. Chceme-li karfiolu upotřebiti, převaříme jej trochu v slané vodě a podáváme.


Původní zdroj historického článku:
Česká hospodyně 1911, autor neuveden.


datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
6. září 2019


Diskuze k článku „Nakládaný karfiol aneb historické recepty na nakládaný květák“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!


Nákupem na Pieris.cz
podpoříte chod našeho serveru




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2023 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je soukromý projekt, provozovaný už od svého začátku v roce 2011 zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.