Naše projekty:   magazín Bejvávalo.cz   •   samolepky na stěnu Pieris.cz   •   magazín Příroda.cz   •   plastikové modely Plastikáče.cz   •   převod PDF na GIF animace DraGIF.cz

Hovězí polévky: recepty na dokonalé zavářky podle našich prababiček

původně vyšlo: Česká hospodyně 1911, autor neuveden.
Máte rádi poctivou domácí polévku s dokonalou zavářkou? Máme pro vás recepty z roku 1911 na zavářky, podle kterých vařily polévky naše prababičky.


Zavářky do hovězí polévky.


Knedlíčky.

Knedlíčky jsou dvojí: kulaté, a lžičkou volně zavařené, které se nazývají noky.

Upozorňujeme, aby se vždy jeden knedlíček na zkoušku zavařil a dle toho aby se těsto upravilo hustší nebo řidší a také, aby po ochutnání se přidalo, čeho by tam scházelo.

Krupičné knedlíčky.

I třetina litru krupice se spaří v 1 třetině litru mléka, dobře se to rozmíchá, osolí, dají se do toho 2 celá vejce a 1 houska na drobné kostičky skrájená a na másle usmažená. Dobře se to promíchá a pak se z toho kulatí knedlíčky, které se do polévky zavářejí.

Míchané knedlíčky.

Jedny husí neb několik kuřích jatérek, 14 dkg. telecího, 14 dkg. vepřového masa. 1 míchané vejce (studené) se jemně useká, přidá se půl strouhané housky, 1 syrové vejce, trochu květu, soli a trošku mouky. Vše se dobře promíchá a upraví v podlouhlé noky, polovice se jich obalí Ve vejci a strouhané housce a usmaží v horkém másle a druhá polovice se zavaří přímo do polévky.

Slaninové knedlíčky.

3 housky nakrájej na malé kostečky, polovici té housky dej na slaninu na kostky nakrájenou osmažit; zatím utři na míse 12 dkg. másla, osol, přidej 3 žloutky, 1 celé vejce, všechnu na kostky nakrájenou housku (smaženou i suchou) a přilej dle potřeby trochu mléka; dej usmažiti ještě jednu ustrouhanou housku a vychladlou přidej k tomu. Dobře promíchej a dělej malé knedlíčky.

Císařské knedlíčky.

Koflík mléka, koflík rozkloktaných vajec, trochu mouky, pepře a květu kloktej asi půl hodiny, pak to dej na plotnu do páry a než dáváš polévku na stůl, vyndavej lžicí knedlíčky a dávej do polévky.

Krupicový svitek.

Utři na míse 7 dkg. másla, vmíchej do toho jeden po druhém 4 žloutky a za každým žloutkem 1 lžíci vychladlé, v mléce uvařené krupičné kaše. Zamíchej dobře, osol a ku konci přimis lehce ze 4 bílků sníh. Vymaž pekáč máslem, vysyp houskou, dej těsto na prst tlustě na něj a upec v troubě do zlatova.


Původní zdroj historického článku:
Česká hospodyně 1911, autor neuveden.



datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
3. září 2019


 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!
Nabízíme Vám také možnost zveřejnění reklamního článku, kterým můžete oslovit tisíce našich čtenářů.








Debata k článku Hovězí polévky: recepty na dokonalé zavářky podle našich prababiček


Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání včetně původních obrázků.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu ani opravovány původní překlepy.

Pokud chcete náš obsah převzít nebo máte zájem u nás zveřejnit svůj PR článek, tak nás prosím kontaktujte.

© 2011 - 2019 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je soukromý projekt, provozováný zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.



Naše další projekty: