Hovězí polévky: recepty na dokonalé zavářky podle našich prababiček

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Česká hospodyně 1911, autor neuveden.
Máte rádi poctivou domácí polévku s dokonalou zavářkou? Máme pro vás recepty z roku 1911 na zavářky, podle kterých vařily polévky naše prababičky.
Následující text pochází z roku 1911

Zavářky do hovězí polévky.


Knedlíčky.

Knedlíčky jsou dvojí: kulaté, a lžičkou volně zavařené, které se nazývají noky.

Upozorňujeme, aby se vždy jeden knedlíček na zkoušku zavařil a dle toho aby se těsto upravilo hustší nebo řidší a také, aby po ochutnání se přidalo, čeho by tam scházelo.

Krupičné knedlíčky.

I třetina litru krupice se spaří v 1 třetině litru mléka, dobře se to rozmíchá, osolí, dají se do toho 2 celá vejce a 1 houska na drobné kostičky skrájená a na másle usmažená. Dobře se to promíchá a pak se z toho kulatí knedlíčky, které se do polévky zavářejí.

Míchané knedlíčky.

Jedny husí neb několik kuřích jatérek, 14 dkg. telecího, 14 dkg. vepřového masa. 1 míchané vejce (studené) se jemně useká, přidá se půl strouhané housky, 1 syrové vejce, trochu květu, soli a trošku mouky. Vše se dobře promíchá a upraví v podlouhlé noky, polovice se jich obalí Ve vejci a strouhané housce a usmaží v horkém másle a druhá polovice se zavaří přímo do polévky.

Slaninové knedlíčky.

3 housky nakrájej na malé kostečky, polovici té housky dej na slaninu na kostky nakrájenou osmažit; zatím utři na míse 12 dkg. másla, osol, přidej 3 žloutky, 1 celé vejce, všechnu na kostky nakrájenou housku (smaženou i suchou) a přilej dle potřeby trochu mléka; dej usmažiti ještě jednu ustrouhanou housku a vychladlou přidej k tomu. Dobře promíchej a dělej malé knedlíčky.

Císařské knedlíčky.

Koflík mléka, koflík rozkloktaných vajec, trochu mouky, pepře a květu kloktej asi půl hodiny, pak to dej na plotnu do páry a než dáváš polévku na stůl, vyndavej lžicí knedlíčky a dávej do polévky.

Krupicový svitek.

Utři na míse 7 dkg. másla, vmíchej do toho jeden po druhém 4 žloutky a za každým žloutkem 1 lžíci vychladlé, v mléce uvařené krupičné kaše. Zamíchej dobře, osol a ku konci přimis lehce ze 4 bílků sníh. Vymaž pekáč máslem, vysyp houskou, dej těsto na prst tlustě na něj a upec v troubě do zlatova.


Původní zdroj historického článku:
Česká hospodyně 1911, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
3. září 2019


Diskuze k článku „Hovězí polévky: recepty na dokonalé zavářky podle našich prababiček“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.