Zapomenuté recepty na bramorové jitrnice

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Úprava jídel zemákových 1880, autorka Hanna Dumková.
Máte rádi jitrnice a chtěli byste je ochutnat v méně známé podobě? Zkuste si připravit výborné bramborové jitrnice podle receptů z roku 1880.
Následující text pochází z roku 1880

Klobásy a jaternice.


Zemákové jaternice.

Kousek vepřového masa a kořínku se ve slané vodě uvaří a rozseká. Na vále se k tomu přidá trochu česneku rozetřeného, majoránových lístků, roztlučeného pepře, zázvoru, nového koření, květu a několik rozstrouhaných zemáků. Když to bylo promícháno, rozředí se polévkou z kořínku a nadije se do vepřových střívek.

Zemákové jaternice.

Osmina kila (¼ libry) slaniny a 4 cibule rozsekané se nad ohněm usmaží. ½ kila (libra) uvařených postrouhaných zemáků se dá na mísu, rozpuštěná slanina, ¼ litru mléka, 3 vejce a sůl.

Smíšenina se dá do střívek, ta se dají do vařící vody a nechají se pomalu vařiti, rozehřeje se na pánvi máslo, jaternice se dají s cibulí na máslo a nechají se do žluta upéci.

Zemákové jaternice.

Půl kila (libra) postrouhaných, vařených zemáků se dá na mísu, přileje ½ litru sladké smetany, sůl, muškát, 3 neb 4 vejce a smíšeninou se naplní střívka tak, aby nebyla příliš naplněna, ve vlažné vodě se vaří, uvařené se dají s máslem na plech a do žluta upekou.

Zemákové jaternice.

Půl kila (libra) vařených, postrouhaných zemáků, zbylá šunka neb libové uzené maso se rozseká, udělá se z toho těsto, přidají 4 lžíce kyselé smetany, 2 až 3 vejce, sůl a pepř; tím se naplní střívka, uvařené se dají na pánev a do žluta se upekou. Všechny tyto jaternice slouží co příkrm k zeleninám; mohou však také co samostatná jídla sloužiti.

Zemákové jaternice.

Je-li zbytek ryb, zbaví se kostí, s cibulí se jemně rozsekají. Na čtvrt kila (půl libry) ryby se dá půl kila (libra) postrouhaných, vařených zemáků, 45 grammů (3 loty) másla, 3 vejce, sůl, muškát, čtvrt litru mléka, vše se dobře promíchá, smíšeninou se naplní střívka, dobře uvaří a s cibulí do žluta upekou.

Zemákové jaternice.

čtvrt kila (půl libry) syrového, vepřového masa se rozseká s cibulí, kousek citronové kůry, smíchá se s rozsekaným masem, zvolna se přimíchá čtvrt litru sladké smetany, sůl, muškat, 1 vejce a ustrouhané vařené zemáky ; tím se naplní střívka a zvolna se uvaří. Rozsekaná cibule se dá na pánev, přidá trocha mastnoty a v ní se upekou jaternice do žluta.

Zemákové jaternice s mozečkem.

Telecí mozeček se zbaví mázder a nechá se ve vodě vařiti, rozseká se s petrůželí, dá se obé na mísa; přimíchá se sál, muškát, čtvrt litru kyselé smetany, 3 vejce, půl kila (libra) vařených postrouhaných zemáků. Smíšeninou se naplní čistá střívka, nechají se zvolna uvařiti a na pánvi upéci.


Původní zdroj historického článku:
Úprava jídel zemákových 1880, autorka Hanna Dumková.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
17. srpna 2019


Diskuze k článku „Zapomenuté recepty na bramorové jitrnice“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.