Zapomenuté recepty na bramorové jitrnice

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Úprava jídel zemákových 1880, autorka Hanna Dumková.
Máte rádi jitrnice a chtěli byste je ochutnat v méně známé podobě? Zkuste si připravit výborné bramborové jitrnice podle receptů z roku 1880.
Následující text pochází z roku 1880

Klobásy a jaternice.


Zemákové jaternice.

Kousek vepřového masa a kořínku se ve slané vodě uvaří a rozseká. Na vále se k tomu přidá trochu česneku rozetřeného, majoránových lístků, roztlučeného pepře, zázvoru, nového koření, květu a několik rozstrouhaných zemáků. Když to bylo promícháno, rozředí se polévkou z kořínku a nadije se do vepřových střívek.

Zemákové jaternice.

Osmina kila (¼ libry) slaniny a 4 cibule rozsekané se nad ohněm usmaží. ½ kila (libra) uvařených postrouhaných zemáků se dá na mísu, rozpuštěná slanina, ¼ litru mléka, 3 vejce a sůl.

Smíšenina se dá do střívek, ta se dají do vařící vody a nechají se pomalu vařiti, rozehřeje se na pánvi máslo, jaternice se dají s cibulí na máslo a nechají se do žluta upéci.

Zemákové jaternice.

Půl kila (libra) postrouhaných, vařených zemáků se dá na mísu, přileje ½ litru sladké smetany, sůl, muškát, 3 neb 4 vejce a smíšeninou se naplní střívka tak, aby nebyla příliš naplněna, ve vlažné vodě se vaří, uvařené se dají s máslem na plech a do žluta upekou.

Zemákové jaternice.

Půl kila (libra) vařených, postrouhaných zemáků, zbylá šunka neb libové uzené maso se rozseká, udělá se z toho těsto, přidají 4 lžíce kyselé smetany, 2 až 3 vejce, sůl a pepř; tím se naplní střívka, uvařené se dají na pánev a do žluta se upekou. Všechny tyto jaternice slouží co příkrm k zeleninám; mohou však také co samostatná jídla sloužiti.

Zemákové jaternice.

Je-li zbytek ryb, zbaví se kostí, s cibulí se jemně rozsekají. Na čtvrt kila (půl libry) ryby se dá půl kila (libra) postrouhaných, vařených zemáků, 45 grammů (3 loty) másla, 3 vejce, sůl, muškát, čtvrt litru mléka, vše se dobře promíchá, smíšeninou se naplní střívka, dobře uvaří a s cibulí do žluta upekou.

Zemákové jaternice.

čtvrt kila (půl libry) syrového, vepřového masa se rozseká s cibulí, kousek citronové kůry, smíchá se s rozsekaným masem, zvolna se přimíchá čtvrt litru sladké smetany, sůl, muškat, 1 vejce a ustrouhané vařené zemáky ; tím se naplní střívka a zvolna se uvaří. Rozsekaná cibule se dá na pánev, přidá trocha mastnoty a v ní se upekou jaternice do žluta.

Zemákové jaternice s mozečkem.

Telecí mozeček se zbaví mázder a nechá se ve vodě vařiti, rozseká se s petrůželí, dá se obé na mísa; přimíchá se sál, muškát, čtvrt litru kyselé smetany, 3 vejce, půl kila (libra) vařených postrouhaných zemáků. Smíšeninou se naplní čistá střívka, nechají se zvolna uvařiti a na pánvi upéci.


Původní zdroj historického článku:
Úprava jídel zemákových 1880, autorka Hanna Dumková.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
17. srpna 2019


Diskuze k článku „Zapomenuté recepty na bramorové jitrnice“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!


Nejčtenější články
za posledních 30 dní

Nákupem na Hapík.cz
podpoříte chod našeho serveru




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.