Klobásy a jaternice.
Zemákové jaternice.
Kousek vepřového masa a kořínku se ve slané vodě uvaří a rozseká. Na vále se k tomu přidá trochu česneku rozetřeného, majoránových lístků, roztlučeného pepře, zázvoru, nového koření, květu a několik rozstrouhaných zemáků. Když to bylo promícháno, rozředí se polévkou z kořínku a nadije se do vepřových střívek.
Zemákové jaternice.
Osmina kila (¼ libry) slaniny a 4 cibule rozsekané se nad ohněm usmaží. ½ kila (libra) uvařených postrouhaných zemáků se dá na mísu, rozpuštěná slanina, ¼ litru mléka, 3 vejce a sůl.
Smíšenina se dá do střívek, ta se dají do vařící vody a nechají se pomalu vařiti, rozehřeje se na pánvi máslo, jaternice se dají s cibulí na máslo a nechají se do žluta upéci.
Zemákové jaternice.
Půl kila (libra) postrouhaných, vařených zemáků se dá na mísu, přileje ½ litru sladké smetany, sůl, muškát, 3 neb 4 vejce a smíšeninou se naplní střívka tak, aby nebyla příliš naplněna, ve vlažné vodě se vaří, uvařené se dají s máslem na plech a do žluta upekou.
Zemákové jaternice.
Půl kila (libra) vařených, postrouhaných zemáků, zbylá šunka neb libové uzené maso se rozseká, udělá se z toho těsto, přidají 4 lžíce kyselé smetany, 2 až 3 vejce, sůl a pepř; tím se naplní střívka, uvařené se dají na pánev a do žluta se upekou. Všechny tyto jaternice slouží co příkrm k zeleninám; mohou však také co samostatná jídla sloužiti.
Zemákové jaternice.
Je-li zbytek ryb, zbaví se kostí, s cibulí se jemně rozsekají. Na čtvrt kila (půl libry) ryby se dá půl kila (libra) postrouhaných, vařených zemáků, 45 grammů (3 loty) másla, 3 vejce, sůl, muškát, čtvrt litru mléka, vše se dobře promíchá, smíšeninou se naplní střívka, dobře uvaří a s cibulí do žluta upekou.
Zemákové jaternice.
čtvrt kila (půl libry) syrového, vepřového masa se rozseká s cibulí, kousek citronové kůry, smíchá se s rozsekaným masem, zvolna se přimíchá čtvrt litru sladké smetany, sůl, muškat, 1 vejce a ustrouhané vařené zemáky ; tím se naplní střívka a zvolna se uvaří.
Rozsekaná cibule se dá na pánev, přidá trocha mastnoty a v ní se upekou jaternice do žluta.
Zemákové jaternice s mozečkem.
Telecí mozeček se zbaví mázder a nechá se ve vodě vařiti, rozseká se s petrůželí, dá se obé na mísa; přimíchá se sál, muškát, čtvrt litru kyselé smetany, 3 vejce, půl kila (libra) vařených postrouhaných zemáků. Smíšeninou se naplní čistá střívka, nechají se zvolna uvařiti a na pánvi upéci.
Diskuze k článku „Zapomenuté recepty na bramorové jitrnice“