Melounová polévka, melounová zmrzlina a další historické recepty z melounu

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Ovoce, užití jeho v domácnosti a kuchyni 1884, autor Hanna Dumková.
Máte rádi meloun a chtěli byste ho ochutnat v nějaké dnes méně známé úpravě? Zkuste to podle našich historických receptů z roku 1884, které vám přinášíme.
Následující text pochází z roku 1884

Melouny.

Vyzrálé, oloupané, na polo ovařené a osušené melouny dávají se do řídce svařeného cukru, v kterém pozvolna se zavaří, pěna se sebere a melouny v nádobě do rána pokojně státi ostanou. Po tom se cukr slije a hustěji zavaří, načež přidají se do něho melouny a společně se svaří, což se až do čtvrtého dne opakuje.

Nezralé melouny.

Vybrané, ale nevyzrálé melouny se oloupají, na polo v měkké vodě, které trochu kamence přidáno bylo, ovaří. Ovařené se dají do studené vody a vystydlé, osušené v řídce rozvařený cukr se ukládají.

Cukr každodenně se slévá, hustěji svařuje, při čemž vždy i melouny k pozvolnému zavaření se přidají. Toto opakuje se po pět dní. S cukrem svařené melouny uloží se v nádoby.

Nakládání melounů.

Zralé, tvrdé melouny se okrájejí, vnitřek vyškrabe a dužnina nakrájí na kousky. Na každého ½ kilogr. melounu se rozpustí ¼ kilogr. cukru ve ¼ litru vody, pěna se sežene, melouny na chvíli do cukru uloží, k němuž se přilije trochu rumu.

Za stálého pohybování se melouny v cukru tak dlouho nechají, až se stanou průhlednými. Cukr se nechá okapati, povaří se, nalije na melouny, po třech dnech se cukr opět slije, povaří, melouny uloží do sklenic, cukr se vychladlý na ně nalije a sklenice zavážou.

Nakládání melounů.

Veliký, zralý ale ještě tvrdý meloun se okrájí, rozkrájí a postaví na 2 hodiny buď k ledu neb uloží do studené vody. Půl kilogr. cukru se vaří ve čtvrti litru vody, pěna shání a cukr nalije na melouny, druhého dne se cukr s melouny chvíli opět povaří, melouny uloží do sklenic, polijí hustým vychladlým cukrem, načež se sklenice zaváže.

Nakládání melounů.

Několik zralých melounů prostřední velikosti se oloupá, vnitřek vyškrábe, šťáva z něho vytlačí a procedí. Melouny se vypláknou studenou vodou, kteráž se přilije ku protlačené šťávě. Melouny se rozkrájejí na kusy, vloží na 24 hodin do studené vody, smíchané se soli a octem, vloží se na síto, aby voda okapala.

Zatím se vaří s vytlačenou šťávou cukr (na čtvrť litru šťávy půl klgr. cukru). Když byl cukr chvíli povařen a pěna sehnána, nechá se vychladnouti a melouny do něho vloží. Pak se chvíli dusí, vyberou a polijí cukrem. Po tři následující dny se cukr slévá; třetího dne se přidá, když se cukr vaří, 35 gramů (2 loty) zázvoru, melouny vloží do širokých sklenic, cukr na ně nalije a po vychladnuti sklenice zavážou.

Nakládání melounů.

Tuhé melouny prostřední velikosti se rozpůlí, oloupají, vnitřek vyškrabe, na kusy rozkrájené melouny na půl hodiny vloží do studené vody. Pak se chvíli vaří ve vodě smíchané s octem, načež se ve studené vodě ochladí a na sítě osuší.

Na každého 1½ kilogr. melounu se rozpusti 1 klg. cukru ve ¾ litru dobrého vinního octa, přidá 20 gr. (l¼ lotu) netlučené skořice, 8 gr. (půl lotu) hřebíčku, jichž korunky olámány byly ; pěna se shání, melouny vloží do kamenného hrnce, nalije na ně horký cukr, hrnec se přikryje a postaví na chladné místo. Po dva následující dny se cukr slévá, povaří a pak nádoby zaváži a uschovají.

Nakládáni melounů.

Zralý, ještě tvrdý meloun se očisti, okrájí, vnitřek vybéře, rozkrájí na kousky a vloží na mísu. Na každý ½ klgr. se přidává ½ litru vinního octa, ½ klgr. cukru, dva kousky skořice, 20 zrnek pepře, několik kousků oloupaného zázvoru a citronové kůry.

Vše se uvaří, pěna sežene a horký cukr na melouny nalije. Druhého dne se cukr slije, povaří, melouny na chvíli do něho vloží, nádoba odstaví a melouny v ni nechají vychladnouti. Po týdnu se melouny uloží do sklenic, cukr povaří, na melouny nalije a sklenice zavážou.

Melounová polévka.

Zralý meloun se oloupá, vyškrábe, na kostky nakrájí, dusí chvíli se šťávou citronovou, sklenicí vina, 90 gramy (5 loty) cukru. Část melounu se vloží do polévkové mísy, ostatní se vaří ve vodě s několika nakrájenými a usmaženými houskami půl hodiny. Polévka se procedí, přilije vína, přidá cukr, kůra polovice citronu, skořice, přimíchají 3 žloutky, procedí opět a nalije na smaženou housku a nakrájený meloun.

Melounová polévka.

Oloupaný, zralý, ale ještě tvrdý meloun se oloupá, rozkrájí, očisti a ve dvou litrech vody uvaří. Zatím se useká cibule, usmaží, smíchá s moukou, vaří s melouny i melounovou šťávou, polévka osolí, opepří a nalije na smaženou housku.

Melounový kompot.

Zralý ale ještě tvrdý meloun se oloupá, jádra se vyberou a nakrájejí úhledné kousky. Ve vodě se rozpustí dle velikosti melounu cukr, přidá šťáva citronová nebo vino, chvíli povaří, meloun do něho vloží, po chvilce vybéře a cukr vychladlý na něj nalije.

Melounový kompot.

Půl kilogr. cukru se vaří s několika kousky vanilky, připravený meloun na chvíli do něho vloží, vybéře, urovná na míse, cukr chvíli povaří a na meloun nalije.

Melounová zmrzlina.

Pěkný, zralý, oloupaný meloun se rozkrájí, vnitřek vyškrabe a meloun buď utluče neb rozstrouhá; ku půli kilogr. melounové kaše se přidá vždy pul kilogr. cukru v půl litru vody vařeného, protlačí sítem a dá do chladnice.

Často se přidá ku melounové kaši čtvrt litru vody a čtvrt litru vína, protlačí sítem, přidá půl kilogr. rozpuštěného cukru a šťáva dvou citronů, vše se smíchá a dá do chladnice.

Melounová zmrzlina.

Oloupaný meloun se protlačí sítem, kaše smíchá se s ½ litrem rozpuštěného cukru, šťávou citronovou a nechá zmrznouti.


Původní zdroj historického článku:
Ovoce, užití jeho v domácnosti a kuchyni 1884, autor Hanna Dumková.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
2. srpna 2019


Diskuze k článku „Melounová polévka, melounová zmrzlina a další historické recepty z melounu“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2025 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.