Ovocné víno z rynglí.
Ovocem, jež u nás zůstává namnoze nezužitkováno, jsou ryngle, a přec tyto dávají znamenité víno, an dají mnoho šťávy.
Víno takové jest laciné, může si ho i chudý dopřáti, a výroba jeho čelila by velice dobře kořalce. Čím lepší ovoce, tím lepší jest ovšem i víno, i vybereme ovoce zralé a zdravé, je-li znečistěno, tedy je omyjeme a pak nejlépe v rukou rozmačkáme.
Z kaše této vylisuje se pak šťáva, nejlépe po způsobu lisování tvarohu v malých plátěných pytlíčkách. Nad větší a hlubší čistou mísou drží totiž osoba sáček otevřený, do něhož se ji několik sběraček kaše vloží. Tu si pak spustí do jednoho rohu pytlíku a pak zatočivši nahoře pytlík, počne zvolna mačkati a dímati obsah, a to tak dlouho, pokud jen něco z něho kape.
Vymačkanou šťávu vlejeme do poměrně veliké důkladně vymyté láhve neb do soudku. Nádoba taková naplní se tak vysoko, aby asi 1/10 zůstala prázdná, přidá se na každý litr šťávy asi 20 dg. bílého cukru, a nádoba se pak neprodyšně uzavře zátkou, do níž se vpraví skleněná ohnutá rourka, jejíž druhý konec se pak do malé, vodou naplněné skleničky asi na 1 cm. ponoří.
Rourka tato nesmí zátku dovnitř přečnívati a musí v zátce pevně tkvíti, aby kolem ní nemohl vzduch do nádoby vnikati. Zalepí se proto kolem pečetním voskem. Kyselina uhličitá, jež se při kvašení vyvinuje, vychází v bublinkách skrze vodu.
Nádobu takovou postavíme pak v místnosti o 16 až 20° C teploty (kuchyni), kde brzy začne kvasiti. Nejprvé hází tichá, kalná šťáva několik málo bublinek za minutu, později bublinek přibývá, že zdá se jakoby tekutina v pozvolném byla varu. Až toto unikání bublinek dostoupí nejvyšší rychlosti, počne bublinek ubývati, až konečně nevychází žádné.
Šťáva nyní ve víno proměněná, se zatím učistila a kal se na dně uložil, proto ji opatrně stáčíme do dobře vypařených a vysušených láhví litrových, jež se již celé naplní, dobře uzátkují a do chladné místnosti (sklepa) postaví, kde se odbývá tiché dokvašování. Nové zátky se namočí ve vodě, aby změkly, a po zazátkování se láhve voskem neb smolou zalepí.
Víno takové vydrží dlouhá léta, a čím starší, tím lepší bývá.
témata článku:
Diskuze k článku „Recept na domácí ovocné víno z rynglí podle našich prababiček“