Naše projekty: originální samolepky na stěnu Pieris.czmagazín Příroda.czobchod s plastikovými modely Plastikáče.czefektní sdílení PDF souborů DraGIF.cz

Recept na domácí ovocné víno z rynglí podle našich prababiček

původně vyšlo: Česká hospodyně 1905, autor neuveden.
Jak doma vyrobit výborné ovocné víno z rynglí? To vám prozradí článek z roku 1905.


Ovocné víno z rynglí.

Ovocem, jež u nás zůstává namnoze nezužitkováno, jsou ryngle, a přec tyto dávají znamenité víno, an dají mnoho šťávy.

Víno takové jest laciné, může si ho i chudý dopřáti, a výroba jeho čelila by velice dobře kořalce. Čím lepší ovoce, tím lepší jest ovšem i víno, i vybereme ovoce zralé a zdravé, je-li znečistěno, tedy je omyjeme a pak nejlépe v rukou rozmačkáme.

Z kaše této vylisuje se pak šťáva, nejlépe po způsobu lisování tvarohu v malých plátěných pytlíčkách. Nad větší a hlubší čistou mísou drží totiž osoba sáček otevřený, do něhož se ji několik sběraček kaše vloží. Tu si pak spustí do jednoho rohu pytlíku a pak zatočivši nahoře pytlík, počne zvolna mačkati a dímati obsah, a to tak dlouho, pokud jen něco z něho kape.

Vymačkanou šťávu vlejeme do poměrně veliké důkladně vymyté láhve neb do soudku. Nádoba taková naplní se tak vysoko, aby asi 1/10 zůstala prázdná, přidá se na každý litr šťávy asi 20 dg. bílého cukru, a nádoba se pak neprodyšně uzavře zátkou, do níž se vpraví skleněná ohnutá rourka, jejíž druhý konec se pak do malé, vodou naplněné skleničky asi na 1 cm. ponoří.

Rourka tato nesmí zátku dovnitř přečnívati a musí v zátce pevně tkvíti, aby kolem ní nemohl vzduch do nádoby vnikati. Zalepí se proto kolem pečetním voskem. Kyselina uhličitá, jež se při kvašení vyvinuje, vychází v bublinkách skrze vodu.

Nádobu takovou postavíme pak v místnosti o 16 až 20° C teploty (kuchyni), kde brzy začne kvasiti. Nejprvé hází tichá, kalná šťáva několik málo bublinek za minutu, později bublinek přibývá, že zdá se jakoby tekutina v pozvolném byla varu. Až toto unikání bublinek dostoupí nejvyšší rychlosti, počne bublinek ubývati, až konečně nevychází žádné.

Šťáva nyní ve víno proměněná, se zatím učistila a kal se na dně uložil, proto ji opatrně stáčíme do dobře vypařených a vysušených láhví litrových, jež se již celé naplní, dobře uzátkují a do chladné místnosti (sklepa) postaví, kde se odbývá tiché dokvašování. Nové zátky se namočí ve vodě, aby změkly, a po zazátkování se láhve voskem neb smolou zalepí.

Víno takové vydrží dlouhá léta, a čím starší, tím lepší bývá.


Původní zdroj historického článku:
Česká hospodyně 1905, autor neuveden.



datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
6. října 2019


 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!
Nabízíme Vám také možnost zveřejnění reklamního článku, kterým můžete oslovit tisíce našich čtenářů.




Novinka: kniha Bejvávalo

Kniha Bejvávalo Vám nabízí 111 zajímavých historických článků ze všech oborů, doplněných o původní fotografie, ilustrace, dobové reklamy a kreslené vtipy. K zakoupení v každém dobrém knihkupectví.

Kolorované snímky





Debata k článku Recept na domácí ovocné víno z rynglí podle našich prababiček


Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání včetně původních obrázků.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu ani opravovány původní překlepy.

Pokud chcete náš obsah převzít nebo máte zájem u nás zveřejnit svůj PR článek, tak nás prosím kontaktujte.

© 2011 - 2019 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je soukromý projekt, provozováný zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.



Naše další projekty: