Recept na domácí ovocné víno z rynglí podle našich prababiček

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Česká hospodyně 1905, autor neuveden.
Jak doma vyrobit výborné ovocné víno z rynglí? To vám prozradí článek z roku 1905.
Následující text pochází z roku 1905

Ovocné víno z rynglí.

Ovocem, jež u nás zůstává namnoze nezužitkováno, jsou ryngle, a přec tyto dávají znamenité víno, an dají mnoho šťávy.

Víno takové jest laciné, může si ho i chudý dopřáti, a výroba jeho čelila by velice dobře kořalce. Čím lepší ovoce, tím lepší jest ovšem i víno, i vybereme ovoce zralé a zdravé, je-li znečistěno, tedy je omyjeme a pak nejlépe v rukou rozmačkáme.

Z kaše této vylisuje se pak šťáva, nejlépe po způsobu lisování tvarohu v malých plátěných pytlíčkách. Nad větší a hlubší čistou mísou drží totiž osoba sáček otevřený, do něhož se ji několik sběraček kaše vloží. Tu si pak spustí do jednoho rohu pytlíku a pak zatočivši nahoře pytlík, počne zvolna mačkati a dímati obsah, a to tak dlouho, pokud jen něco z něho kape.

Vymačkanou šťávu vlejeme do poměrně veliké důkladně vymyté láhve neb do soudku. Nádoba taková naplní se tak vysoko, aby asi 1/10 zůstala prázdná, přidá se na každý litr šťávy asi 20 dg. bílého cukru, a nádoba se pak neprodyšně uzavře zátkou, do níž se vpraví skleněná ohnutá rourka, jejíž druhý konec se pak do malé, vodou naplněné skleničky asi na 1 cm. ponoří.

Rourka tato nesmí zátku dovnitř přečnívati a musí v zátce pevně tkvíti, aby kolem ní nemohl vzduch do nádoby vnikati. Zalepí se proto kolem pečetním voskem. Kyselina uhličitá, jež se při kvašení vyvinuje, vychází v bublinkách skrze vodu.

Nádobu takovou postavíme pak v místnosti o 16 až 20° C teploty (kuchyni), kde brzy začne kvasiti. Nejprvé hází tichá, kalná šťáva několik málo bublinek za minutu, později bublinek přibývá, že zdá se jakoby tekutina v pozvolném byla varu. Až toto unikání bublinek dostoupí nejvyšší rychlosti, počne bublinek ubývati, až konečně nevychází žádné.

Šťáva nyní ve víno proměněná, se zatím učistila a kal se na dně uložil, proto ji opatrně stáčíme do dobře vypařených a vysušených láhví litrových, jež se již celé naplní, dobře uzátkují a do chladné místnosti (sklepa) postaví, kde se odbývá tiché dokvašování. Nové zátky se namočí ve vodě, aby změkly, a po zazátkování se láhve voskem neb smolou zalepí.

Víno takové vydrží dlouhá léta, a čím starší, tím lepší bývá.


Původní zdroj historického článku:
Česká hospodyně 1905, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
6. října 2019


Diskuze k článku „Recept na domácí ovocné víno z rynglí podle našich prababiček“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2025 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.